Terítés, asztaldíszítés, etikett – egy igazán stílusos grill partihoz a Big Green Egg-en túl az apró figyelmességekre is szükséged lesz. Bár a kedvenc smokerünkben sülő finom falatokkal úgysem fogsz mellé nyúlni, ha igazán meg akarod adni a módját, lepd meg vendégeidet a kifinomult vendéglátás extra figyelmével. Meglátod, a siker nem marad el!
Idén még annyi ünnep vár ránk, amelyek alkalmával jót ehetünk szeretteinkkel, hogy feltétlenül beszélnünk kell az igazi, brit lordokat is megszégyenítő vendéglátásról. Halloween, hálaadás, az Adventi vasárnapok, karácsony és szilveszter – hol kötetlenebb, hol igazán ünnepélyes ebéddel, vacsorával kápráztathatod el a társaságot, amikor is érdemes kitenned magadért! Ha kedvet kaptál, segítünk: a sütés-főzést ez alkalommal rád bízzuk, de a menütervezés és terítés frontján örömmel vezetjük a kezed!
Az elegáns menü
Hétköznapokon egy-egy kiadós fogás is teljes étkezést jelenthet, ám, amikor megadod a módját, ne érd be kevesebbel, tervezz egész menüt! Hideg vagy meleg előétel, leves, főétel, desszert alkotják a sort – még szerencse, hogy feltalálták az EGGspander készletet, így a kupola alatt akár szimultán készítheted a finomságokat! Napokkal a vendégek érkezése előtt állíts össze a listát, írd össze a hozzávalókat, tájékozódj az esetleges ételallergiákról, különleges étrendekről. A porciók becslésekor jusson eszedbe: a vendégek 3-5 fogást esznek majd végig, így nyugodtan számolj kisebb adagokkal.
A terítés fortélyai
Ahány ház, annyi stílus, ráadásul 2020-ban már mindent lehet! Tervezz nyugodtan barbecue ételsort, vedd elő hozzá a lenvásznat és rusztikus tányérokat. Valami modern, fúziós témát választottál? Elő a minimál szettekkel, sőt, akár a terítőről is mondj le. Ha azonban ünnepi, különleges hangulatú estét szeretnél, azt javasoljuk, vedd elő a családi porcelánkészletet, fényesítsd ki a legszebb evőeszközöket, és készítsd elő a metszett kristálypoharakat – ne aggódj, a fényűzést mindenki imádja, egy klasszikus, előkelő szettől még nem leszel múltszázadi!
Magát a terítéket mindig a menü határozza meg. Annyi és olyan evőeszköz, tányér, pohár kerül asztalra, amennyit és ahányat a fogások megkívánnak. Legelőször az ültetőtányért tedd le, erre jöhet a lapostányér, majd a mélytányér vagy salátás tányér. A porcelánoktól balra a villák, jobbra a kések, kanalak sorakoznak – a főételhez szánt evőeszközök kerülnek a tányérak két oldalára, onnan haladunk kifelé. Fontos, hogy a kések éle befelé nézzen. A desszertvilla vagy kanál a tányér fölött kap helyet, előbbi kerül a tányérhoz közelebb, nyele balra néz, fölé, jobbra néző nyéllel az utóbbi. A szalvétának bal oldalon, esetleg a tányéron van a helye. Amennyiben a fő fogások előtt kenyeret és vajat is felszolgálsz, a vaj tárolására szolgáló tányért és a kést mindig a baloldalra tedd, a kést a tányérra fektesd.
Míg egy formális vacsora esetén sajnos illik elbúcsúzni a Green Egg kiegészítők sorától, mert valóban mindennek porcelánban, díszes tálcán a helye, addig egy lazább összejövetel során az öntöttvas serpenyő, a mélyzöld öntöttvas lábas, a pizzakő vagy akár a dizájnos teak fa vágódeszka is asztalra kerülhet. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ezek színben és stílusban ne üssenek el a tányéroktól.
A díszítésnek alapvetően három szabálya van. Először is, ünnepi asztalra a legszebb, hibátlan tányér- és evőeszközszett való, míg egy könnyedebb alkalommal – ügyelve az összkép és a színharmónia megtartására – akár keverheted is az egyes darabokat. Mindig az alkalomhoz illően dekorálj: Halloween-kor például egy-egy dísztök, karácsonykor fenyődíszek kerüljenek az asztalra. Végül pedig figyelj arra, semmi ne akadályozza az étkezést, a beszélgetést. Vagyis, ha vannak, a gyertyák és növények szolidak, alacsonyak legyenek – így a vendégek láthatják egymást.
A vendégvárók szerepei
A vendégeket a házigazda fogadja, majd bevezeti őket a kertbe, teraszra, hűvösebb idő esetén egyből az étkezés helyéül szolgáló helyiségbe. Megkínálja őket aperitiffel, majd, ha a társaság tagjai nem mind ismerik egymást, bemutatja a frissen érkezőket.
Az étkezés megkezdését viszont már a háziasszony jelenti be, amikor asztalhoz invitálja a társaságot, majd miután mindenki helyet foglalt, ő az, aki elsőként jó étvágyat kíván. Formális alkalmakon a háziasszony tálal – ő dönti el, azt is, kit kínál meg először –, míg, amikor lazább az este, bejelenti, hogy mindenki bátran szedjen magának. Az étkezés során a házigazda az italfelelős: az ő dolga, hogy senki pohara ne maradjon üres. Desszert után, az étkezés lekerekítéseként a háziasszony kávéval, a házigazda pedig különféle alkoholos digesztívekkel kínálja a vendégeket.
Copyright © 2021 by GreenEgg.hu - Fehér és Társai Kft.
Szólj hozzá, kérdezz bátran