Batta Ramón, Vida Vera és Zoltai András: a séf, a szövegíró és a fotós elhatározták, hogy nyakukba veszik a Balkánt. Megismerik az ott élő embereket, a kultúrát, a távoli és közeli történelmi lenyomatokat. Utazásukról riportolnak cikksorozatunkban, amiben egy-egy történetet mutatnak be ételeken és életutakon keresztül.
Egy kis bevezetés minden történet elé dukál!
A sors ugyanis összehozott minket a fent említett csapattal és amikor felvázolták azt a tervüket hogy Big Green Eggel a nyakukban beutazzák a Balkánt, autentikus receptek és sztorik után kutatva, nem is volt kérdés, hogy támogatjuk őket ebben. Cserébe ti megismerhetitek ezt a világot olyan helyeken keresztül, amit nem mutat be semmilyen útikalauz, guide, képeskönyv vagy utazási iroda sem. Egy különleges és sok szempontból embert próbáló "kirándulás" volt, de ők is és mi is úgy érezzük, hogy már csak a képek, a sztorik vagy a közös sütések miatt megérte volna külön-külön is, nem hogy egyben látva és átélve az egészet.
Kisoroszi
Most elkezdjük az utazást nem messze Budapesttől, aztán végigmegyünk ismeretlen tájakon és bemutatunk olyan embereket és történeteket, akikkel talán sosem találkoztunk volna sem mi, sem ti, ha nincs a Balkán sztorik. Mindezt fantasztikus képekkel és egy-egy recepttel körítve.
Miért?
Ez a sorozat is bizonyítéka annak, hogy a kalandok nem ismernek határokat, a gasztronómia, a jó ételek, a hagyományok és az élet szeretete összeköt minket, bárhol is legyünk a világban.
Sem a közös nyelv, sem a közös származás nem kell ehhez. Sőt, a fentebb említett dolgok akkor mutatják csak meg igazán erejüket, ha egyik sincs meg.
Mert végső soron ez a Big Green Egg lényege is: összehoz barátokat a közös sütéseken keresztül, elmesélünk egymásnak történeteket és együtt nevetünk. Vagy sírunk.
Ebből születnek az emlékek.
Ez az élet.
Ez a sütés épp a Kisoroszi szigetcsúcson történt, de végső soron bárhol máshol is kivitelezhető.
Ha nem jártatok még itt, menjetek, csodálatos hely, ez a képek alapján hamar nyilvánvaló lesz!
A csirkeszárnyakat először mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután húzzuk ki az esetleges toll maradványokat és a szárnyak végét csapjuk le.
Készítsünk egy fűszerkeveréket a szánk íze szerint. Használhatunk hozzá például frissen őrölt fekete borsot, koriandermag port, sót, citromhéj port és fokhagymaport. Miután befűszereztük a húsokat, hagyjuk őket összeérni pár órán át hűtőben.
A BBQ szószhoz sertészsíron pirítsunk lilahagymát, fokhagymát. Mikor azok megpirultak, szórjuk meg barna cukorral. Hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd öntsük fel sűrű paradicsompürével. Az egészet pirítsuk barnára, majd barnasörrel, kólával és presszókávéval locsoljuk meg. A végén az ízeket római köménnyel, almaecettel, sóval és frissen őrölt borssal finomhangoljuk.
Fűtsük fel a tojást 180-200 fokra, a szett alaprácsával. Mikor felmelegedett, a befűszerezett szárnyakat tegyük fel egy-két percre sülni. Ezután locsoljuk meg a BBQ szószunkkal. Fordítsuk meg őket párszor, majd mikor már hiteles arcukat mutatják, szedegessük őket le.
Köretnek dukál hozzá például egy jó coleslaw saláta. Ehhez vágjunk csíkokra lila káposztát, keverjük be majonézzel, almaecetel, kis kockákra vágott almával és frissen őrölt borssal.
Jó étvágyat!
Reméljük kellőképpen felcsigáztuk az érdeklődéseteket a következő részekre. Minden héten jövünk egy-egy újabb Balkán sztorival, szóval maradjatok velünk!
Disclaimer: A Balkán sztorik by Big Green Egg minden képi és szöveges anyaga a Big Green Egg Magyarország és a készítők tulajdona. Bárminemű felhasználása a jogtulajdonosok előzetes írásbeli engedélye nélkül tilos.
Szerkesztette: cabelito
Copyright © 2021 by GreenEgg.hu - Fehér és Társai Kft.
Szólj hozzá, kérdezz bátran