„A seregben hadnagyként szolgáltam Japánban az 50-s években,” kezdi a történetet Ed Fisher (1934), a Big Green Egg alapítója. „Ott ismertem meg többek között a pachinko gépeket, amik egy flipperre hasonlítanak, csak függőlegesek. Egy ehhez kapcsolódó üzleti vacsora közben kóstoltam először kamadoban készült ételt. Ahogy más szolgálatban lévő katonával is előfordult, láttam potenciált ezekben a flipper szerű gépekben és mikor hazatértem, importáltam párat és elkezdtem árulni. De felejthetetlen élmény volt a vacsora is, és a kamado sütőből kikerült ételek íze. A kamadók régi agyagedényekre épültek, amik több, mint 3000 évesek voltak. A 20. század elején ezek az edények levehető tetővel készültek, és a japán háztartásokban rizsfőzőként használták őket. Az amerikai BBQ kultúra hatására, került egy rács az edényre, így ennek köszönhetően már füstölhettünk is, és a legszaftosabb steaket süthettük, amit valaha ettünk. Így lett egy rizsfőző edényből a lehetőségek végtelen tárháza…”
„Az elsődleges célunk, amikor Atlantában 1974-ben, a Clairmont Roadon megnyitottuk első üzletünket az volt, hogy pachinko gépeket adjunk el. A vásárlók nem voltak túlzottan elégedettek az agyag kamadókkal, amiket importáltunk Japánból és Taiwanból. A kamado név, ami japánul egyfajta sütőt jelent, nem igazán tetszett az embereknek. Kellett egy ragadósabb, és szerettem volna egyedi színt kölcsönözni nekik, hogy könnyen felismerhetőek legyenek. Végül a zöldnél kötöttem ki, és mivel a sütő tojás alakú, és nagy, megszületett a Big Green Egg brand! Hogy az emberek megismerhessék az ízletes és szaftos ételeket, amik a Big Green Eggben készültek, kiraktam egy Tojást a bolt elé, és például csirkeszárnyakat készítettem benne, amiket aztán a járókelők megkóstolhattak. Ez felkeltette a kíváncsiságukat és a tökéletes ízeknek köszönhetően, máris meggyőzte őket a Big Green Egg varázslat.”
„Az eladások emelkedtek.” – folytatta Ed. „De én nem voltam elégedett az akkoriban importált Tojások minőségével. Az agyag nagyon törékeny volt és gyakran szállítás közben is darabokra esett, 200 C-nál magasabb hőmérsékleten pedig repedések és törések keletkeztek. Még javítókészletet is árultunk hozzá. A saját és vásárlóim tapasztalataira építve, a designt fokozatosan megváltoztattuk. Egy bizonyos ponton rájöttünk, hogy a hőmérséklet sokkal könnyebben szabályozható, ha jó minőségű faszenet használunk a briquette helyett. Ha bármit nem javaslunk jelenleg, az az, hogy brikettet használj a Big Green Eggedben. Került egy hőmérő is a Tojásra, és kerestünk egy agyagnál jobb anyagot azzal a céllal, hogy megalkossuk a világ legjobb kamado sütőjét.”
„A kilencvenes évek közepe tájékán, együttműködésbe kezdtünk egy ultra-modern gyárral Mexikóban.” -folytatja Ed. „Mexikónak lenyűgöző történelme van a kerámiák terén, és ismert a kivételes hozzáértésük és tökéletes gyártási technológiájuk. Ettől kezdve, a Big Green Egg kivételesen magas minőségű kerámiából készül olyan technológiákkal, amiket a NASA fejlesztett ki. Ez a fajta kerámia több mint 100.000 alkalommal felmelegíthető anélkül, hogy a minőségben bármilyen negatív változás történne. Ráadásul, a kerámiát bevontuk egy elpusztíthatatlan és védőbevonatként szolgáló porcelán zománccal. Ettől a pillanattól kezdve a karaktert adó zöld szín nem halványult és színeződött el, ami ezelőtt extrém időjárási körülmények között megtörtént.”
„Kifejlesztettünk egy kivételes sütőt, ami nem csak erősebb, de rengeteg szempontból sokkal tartósabb is. A hőszigetelés tökéletes volt – és ma is az. Sokkal kevesebb faszenet igényel a működtetése, és a Tojáson belül a hőmérséklet is sokkal stabilabb lett, függetlenül a külső hőmérséklettől. Továbbá, a Tojásokat minden erőfeszítés nélkül lehetett 350 C-ra felfűteni, ezzel még változatosabbá tenni a Big Green Eggen való sütéseket. Elértem a célomat! Azóta is sokan másolnak minket, de senki nem tud ilyen minőséget előállítani. A Big Green Egg egy kamadó, de nem minden kamadó Big Green Egg, és erre nagyon büszke vagyok!” – mondta Ed Fisher, a történet zárásaként, ami talán meg is magyarázza, hogy miért rajonganak olyan sokan világszerte a Big Green Eggért, és miért tudta szép lassan meghódítani az egész világot!”