Minden Big Green Egg jó alapokat érdemel. Szükséges ez a Tojás védelméhez, biztonságos mozgatásához és kényelmes használatához. Az, hogy egy általunk biztosított, gyári megoldást, vagy saját magad által készített “do it yourself” asztalt választasz mellé, csak rajtad múlik. Itt bemutatjuk neked, milyen lehetőségeid vannak, mit hogyan és mit semmiképp ne csinálj, ha kerti konyhádba Big Green Egget tervezel!

OPTIMÁLIS KIALAKÍTÁSBIG GREEN EGG MÉRETEK

A feltűnő központi elem és a nélkülözhetetlen dolog a kerti konyhádban természetesen a Big Green Egg lesz. Amint kiválasztottad, hogy melyik méret a megfelelő, kezdődhet is az építkezés. A legegyszerűbb megoldás egy görgős állvány, extra oldalpolcokkal, ha szükséged van plusz munkafelületre. De ha van helyed és lehetőséged rá, miért ne raknál be egy komplett kerti konyhát? És mi egy sütő, polcok és mosogató nélkül? Vagy hatalmas munkafelület hiányában, hogy akarod megoldani a kerti sütögetés közbeni előkészítő munkákat? Hova rakod a kiegészítőket? A lényeg, hogy minden legyen kéznél, és mindennek legyen meg a helye. Ebben segítünk.

GYÁRI MEGOLDÁSOK

Jobb vagy a kerti sütögetésben, mint a saját magad által barkácsolt dolgokban? Ebben az esetben válaszd a kényelmet. A kész akác asztal egy tökéletes megoldás. Ez a kézzel, kemény akácfából készült Big Green Egg asztal stabil alapot biztosít a Tojásnak, ráadásul lesz elegendő munkafelületed és tárolóhelyed is. Ha saját magad szeretnél összerakni egy szettet, akkor a moduláris asztal és kiegészítői között keresgélhetsz. Lego felnőtteknek, egy komplett rendszer, amit úgy alakíthatsz, hogy igényeidnek megfeleljen. Vízálló, időjárásálló és tényleg a végletekig testre szabható.

A moduláris EGG asztal és kiegészítői több elemből állnak, amiket végtelen módon kombinálhatsz, hogy megalkosd álmaid kerti konyháját. Az alap egy EGG keret, ahova a Big Green Egg kerül kereszt alakú tartólécekre, hogy optimális legyen a légáramlás. A keretet kiegészítheted két különböző kiegészítő kerettel (akár többet is egymás mellé tehetsz, de gyári takaróhuzat csak két részes asztalokhoz létezik), egyik polcos, másik zárható szekrényes megoldást eredményez (kiegészítő keret és kiegészítő szekrény). Különböző polcokkal szerelheted fel őket, attól függően, hogy melyik tetszik, vagy mi a praktikusabb neked használat szempontjából: akácfa, rozsdamentes acél és rácsos polcok közül választhatsz. Így olyan stílusban alakíthatod ki, ami biztosan menni fog a kert többi kiegészítőjéhez, a végeredmény pedig egy stílusos kerti konyha lesz.

MODULÁRIS KIEGÉSZÍTŐK

A kiegészítő keret egy nyitott modul 3 szinttel. A felső szint a munkafelület. Az alsóbb szinteken tárolhatod a kiegészítőket vagy az alapanyagokat, hogy a munkafelület mindig rendben legyen. A kiegészítő szekrény ez zárt modul. A vízálló szekrény ideális faszén tárolásra, kisebb eszközök, hosszú lejáratú alapanyagok vagy fűszerek kéznél tartásához.

A szekrény belsejében egy rozsdamentes polcot találsz, így belül két szinten is pakolhatsz. Te mit választasz? Egyenes elrendezés 1 vagy 2 kiegészítő kerettel, vagy egy sarkos elrendezés akár 4 kiegészítő kerettel az EGG keret mellett? Az is lehet, hogy nem kötöd össze az elemeket, így később könnyebben mozgathatod és testre szabhatod a kerti konyhát. Vagy tudod mit? Kezdj az EGG kerettel, tegyél mellé egy kiegészítő keretet és döntsd el később, hogy akarsz-e további kiegészítő kereteket tenni mellé. Így is csinálhatod!

MELYIK POLC LEGYEN?

Köszönhetően a több fajta anyagból és kialakítással készült polcoknak, szabadon megválaszthatod, hogyan alakítod ki a moduláris asztal pakolós és munkafelületeit. A modern stílust szereted? Rozsdamentes polcaink tökéletesen passzolnak majd hozzá. Az akác polccal pedig rusztikus, természetes hatást érhetsz el. Amikor kiválasztod a polc fajtáját, vedd számításba, hogy melyik lesz praktikus neked. A teljes rozsdamentes polc például tökéletes választás munkafelületnek ha tésztát nyújtasz, és tisztítani is könnyű. A rácsos polc pedig hasznos lehet, amikor forró rácsot vagy indirekt követ szeretnél tárolni.

FELHASZNÁLT ANYAGOK

Természetesen a Big Green Egg kerámia BBQ sütőtől már megszokhattuk, hogy az anyagfelhasználás terén sem kötünk kompromisszumokat. Az EGG keret és kiegészítő keretek is prémium anyagok felhasználásával készülnek, porszórt acél és alumíniumból. Az alsó részek acél anyaga biztosítja a stabilitást és extra erőt ott, ahol szükséges, az alumínium felső részek pedig nem rozsdásodnak, ha esetleg megkarcolódnak. Így azt mondhatjuk, hogy az asztal szinte 100%-ban időjárásálló. A rozsdamentes acél betét 304-es rozsdamentes acélból készül, a kemény akác polc pedig természetesen fenntartható gazdálkodásból származó fából. Röviden: nem kell aggódnod az új kerti konyhád minősége, tartóssága és fenntarthatósága miatt sem!

ÉPÍTS SAJÁT KERTI KONYHÁT

Ha jó a kézügyességed, saját magad is építhetsz kerti konyhát. Vegyél figyelembe néhány fontos dolgot, hogy legyen elég munkafelület, jó magasság, tárolóhelyek és néhány kampó, amire kiegészítőket akaszthatsz majd. Fix helyre tervezed, vagy te is mozgatnád néha? Ha az utóbbi, akkor íme egy fontos megjegyzés: minél nagyobb a kerék, annál könnyebben mozgatod majd.

KERTI KONYHA TERVEZÉS ÉS ÉPÍTÉS

Az alapanyagok megválasztása fontos része a tervezésnek és építésnek. Az alap legtöbbször egy erős keret, érdemes rozsdamentes acélból vagy tartós keményfából építeni. Ha a keményfát választod, érdemes előfúrni keményfa fúróval kicsit kisebb lyukakat, mint a felhasznált csavarok. Így meghúzásnál minimálisra csökkenheted a repedés vagy törés esélyét. Fontos tudni előre, hogy milyen anyagból lesz a munkafelületed. Kemény kő vagy rozsdamentes lap, amit könnyű tisztítani? Vagy maradsz a fánál? A keményfa csodálatos látványt nyújt, de kicsit több karbantartást igényel és tisztítani is nehezebb.

MEGTALÁLNI AZ EGG HELYÉT

Minden Big Green Egg modell beépíthető. MINDIG helyezd a beépítendő Big Green Egget egy asztali állványra (M – 2XL méretben elérhető) vagy EGG hordozókeretbe (MN, MX). Így mindig lesz elegendő hely a kerámia alap és a felület között, hogy optimális legyen a légáramlás. Ez megvédi a kültéri konyhád alapanyagát a kerámia által sugárzott hőtől, mert az alapnak lesz helye eloszlatni a keletkezett meleget. Ha direktben egy zárt felületre helyezed az EGGet, van egy kis kockázata, hogy az alap megreped. Egy nagy, lapos kő a tojás alatt ezért nem annyira szerencsés megoldás.

TÁVOLSÁGOK ÉS MÉRETEK

Minden kivágás, amibe az EGGet helyezed legyen egy kicsit nagyobb, mint maga a tojás kerülete. A kerámia tágulhat magas hőmérsékleten. Semmiképp se ragadjon be az EGG a helyére. Kő vagy rozsdamentes munkafelület esetén fél cm elegendő, fa munkafelületnél inkább érdemes nagyobb távolságot, kb. 1 cm-t ráhagyni, így nem fog elszíneződni a sugárzó hőtől. Mindig figyelj rá, hogy a tojás alapja (base) érjen jóval a munkafelület fölé. Így teljesen ki tudod nyitni a Tojást anélkül, hogy a zsanér hozzáérjen az asztallaphoz. Ha Minit vagy MiniMaxot építesz be, ügyelj rá hogy ne rakd zárt részbe a tojás alapját (base), hanem mindig legyen félig nyitott a beépítés. Mivel ezek kisebb méretűek, ezért teljes beépítés esetén az alsó szellőző szinte közvetlenül a munkafelület alá esne, így nem lesz optimális a légáramlás, és a hamu eltávolítása is problémás.

SÜTÉS TETŐ ALATT

Ha az új épített vagy mobil konyhád tető alatt helyezkedik el, felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e egy jó elszívót beépíteni. Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy nem.

Ha van elegendő légmozgás a nyitott oldalfalaknak köszönhetően, akkor a minimális füst, ami begyújtáskor keletkezik el is tud illanni. Sütés közben is keletkezhet füst, ha zsír csepeg a faszénre közvetlenül, de ezt egyébként is javasolt elkerülni. Füstölés esetén olyan szabályosan és kis mennyiségben jön füst az EGG kéményén, hogy ez nem jelenthet problémát. Az biztos, hogy minél magasabban van a tető, annál jobb a helyzet.

MINDJÁRT KÉSZ VAGYUNK!

Amikor a kerti konyha kész, már mehet is sütés! De először a helyére kell emelni a Big Green Egget. Ha már nálad van az EGG, célszerű lehet szétszedni vagy darabokban a helyére emelni, főleg a nagyobb méreteket. Először helyezd az alapot (base) a helyére, és így építsd össze a Tojást az összeszerelési útmutató alapján. Youtube csatornánkon vagy egyszerű kereséssel rengeteg videót találsz az összeszerelésekről, így biztosan nem fogsz elrontani semmit. Ne aggódj, egyáltalán nem lesz bonyolult! Kezdődhet is a sütés!