A szénacél grill wok használata, tisztítása, Karbantartása

Használat | 2021. július 09.

  • A szénacél wok első használata előtti teendők

Az első használat előtt tisztítsd meg a wokot egy dörzsi szivaccsal és egy kis tisztítószerrel, meleg vízzel. Teljesen el kell távolítani a rajta lévő olajat, ami a szállítás alatt védte a wokot. Teljesen töröld meg, szárítsd meg a wokot.

Állítsd be a Tojást 200-230 C fokra a convEGGtor kosárral, tedd bele a wokot. Csukd le és 10-15 percig hagyd bent a wokot üresen, hogy a maradék olaj is leégjen róla, és egy kicsit bebarnuljon.

Vedd ki a wokot, hogy hűljön. Ha lehűlt, még egyszer tisztítsd meg meleg vízzel és enyhe tisztítószerrel. Töröld meg, és tedd vissza Tojásba hogy teljesen megszáradjon.

Ha száraz és kihűlt, 2 kanál növényi olajat tegyél a wokba. Melegítsd fel egy percig. Kesztyű segítségével (!) fogd meg a wokot és egyenletesen oszlasd el az olajat az egész felületén. Vedd le a tűzről, majd egy papírtörlő segítségével kend szét a wokon az olajat.

Tedd vissza a tűzre a wokot még egyszer, és melegítsd egy pár percig. Hűtsd le újra, és már használhatod is.

Tisztítás és Karbantartás

Minden használat után meleg vízzel öblítsd le a wokot. NE használj szappant vagy mosogatószert. Teljesen szárítsd meg, törölgesd el. Tegyél rá egy pár csepp olajat, és egy papírtörlő segítségével egyenletesen kend szét a wok belső felületén. Mindig így tárold a wokot.

A wok helyes használata

A Fire Box ⅔ részéig töltsd fel faszénnel a Big Green Egged. Gyújtsd be a faszenet a közepén. Tedd be a convEGGtor kosarat és stabilizáld az EGG hőmérsékletét 200 C fokon. Soha ne nyisd ki a meleg tojást egy mozdulattal. Mindig egy résnyire nyisd először, hogy a levegő lassan és biztonságon áramoljon be a kupolába, így nem fog fellángolni a faszén.

Nyisd ki a Tojást, és helyezd be a kosárba a wokot. Csukd le és hagyd néhány percig átmelegedni. Amikor használni szeretnéd, óvatosan nyisd ki újra a kupolát, és add hozzá a sütéshez szükséges – általában kevés – mennyiségű olajat. Viselj kesztyűt, hisz a wok fülei is átforrósodnak. Ennél a pontnál az alsó szellőzőt becsukhatod, hiszen végig nyitva lesz a Tojás. A felülről beáramló levegő elegendő a parázsnak.

Amikor az olaj füstölni kezd, add hozzá az ételt. Süsd meg, folyamatos kevergetés mellett, amíg el nem készül. Tedd egy hőálló felületre a wokot, amikor kiveszed az EGGből.

Mindig csukd be az alsó szellőzőt teljesen, amikor a Big Green Egged sokáig nyitott kupolával használod. Így kevésbé valószínű, hogy a tűz fellángol és a faszén sem kap túl sok oxigént. Ha a faszén túlmelegedik, csukd le a kupolát és kicsit nyisd ki az alsó és felső szellőzőket, hogy járjon a levegő.

wok4