Côte de boeuf

0-30 perc, Sütés, Marha | 2021. június 08.

Ha jó kis vastag steaket szeretne sütni, a fordított sütéssel mindig tökéletes eredményt kap. A módszer alapja az, hogy előbb a convEGGtorral addig kell főzni a steaket, amíg egy bizonyos maghőmérsékletet el nem ér – ahogy ennél a côte de boeuf-receptnél is tettük. Ezután a côte de boeuföt grillezzük, hogy szép grillmintát kapjunk, és hogy még ízletesebbé tegyük a húst. Így roppant finom steaket készíthet.

Áttekintés

Előkészületek: 15 PERC

Elkészítés: 90 PERC

ÖSSZESEN: 105 PERC

Adag: 6 FŐRE

Hozzávalók

A Côte de boeuf elkészítése:

  • 2 côte de boeuf, kb. 6 cm vastagságú szeletek

Plusz hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szardellafilé
  • 2 rozmaringág

Előzetes műveletek

Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, helyezze be a convEGGtort és a rácsot, majd állítsa a hőmérsékletet 120 °C-ra.

Elkészítés

Sózza meg a hús mindkét oldalát, és tegye a rácsra. Zárja az EGG tetejét, és folytassa a sütést addig (kb. 60 perc), amíg a hús maghőmérséklete 52 °C nem lesz. A digitális instant maghőmérő segítségével ellenőrizze a hőmérsékletet.

Vegye ki a húst az EGG-ből, és lazán takarja le alufóliával. Távolítsa el a rostélyt és a convEGGtort, és az öntöttvas rostély emelőjével helyezze az öntöttvasból készült rostélyt az EGG-be. Melegítse fel az EGG-et 250 °C-ra. Kb. 10 perc kell ahhoz, hogy a rács nagyon felforrósodjon.

Helyezze a húsdarabokat a rostélyra. Grillezze a húst kb. 2 percig úgy, hogy másfél perc után 90 fokkal elfordítja a szeleteket,

hogy szép grillmintát kapjon. Fordítsa meg a húst, és további 2 percig grillezze úgy, hogy másfél perc után ismét 90 fokkal elfordítja a szeleteket a grillmintához. Állítsa a maghőmérsékletet 55 °C-ra, ha medium vagy rare sültet szeretne.

Lazán takarja le a húst alumíniumfóliával, és felvágás előtt 10 percig hagyja pihenni.

Tipp

Amint kiveszi a húst az EGG-ből, hámozzon meg egy fokhagymát, és dörzsölje be a hús mindkét oldalát a fokhagymával. A côte de boeuf egyik oldalát dörzsölje be a rozmaringgal. Fordítsa meg a hússzeleteket, helyezzen 2-2 szardellafilét mindegyik szeletre, és ezt az oldalt is dörzsölje be rozmaringgal. Fűszerezze ízlés szerint fekete borssal. Lazán takarja le a húst alumíniumfóliával, és felvágás előtt 10 percig hagyja pihenni.