Côte de boeuf steakpáccal

0-30 perc, Sütés, Marha | 2021. június 01.

Ha egy nagy darab húst (például marhát) szeretne a convEGGtoron elkészíteni lassú és közvetett sütéssel, előtte bepácolhatja a húst. Nem kell tartania attól, hogy bármelyik fűszer, például a kakukkfű, a rozmaring vagy a bors megég, és kesernyéssé teszi a húst. Ez azonban megtörténhet olyankor, amikor elkezdi grillezni a húst. Ezért ezt a robusztus húst csak elkészítés után szórjuk meg a marhahúspáccal. Amíg a hús pihen, a húsból kifolyó meleg folyadékok és a gőz megpuhítják a fűszereket, és viszonylag rövid idő alatt rengeteg ízt kölcsönöznek a húsnak.

Áttekintés

Előkészületek: 60-75 PERC

Elkészítés: 75 PERC

ÖSSZESEN: 135-150 PERC

Adag: 4 FŐRE

Hozzávalók

A Côte de boeuf:

  • 1 kg côte de boeuf

Pác:

  • 1 ek. durva tengeri só
  • ½ ek. kakukkfűlevél (friss vagy szárított)
  • 1 kk. rozmaringlevél (friss vagy szárított)
  • 1 ek. füstöltpaprika-por (pimentón)
  • 1 ek. édesköménymag
  • ½ ek. szárított zöldbors
  • ½ evőkanál fokhagymapor
  • ½ ek. barna porcukor

Elkészítés

Gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, és állítsa a hőmérsékletet 70–100 °C fokra. A páchoz szórja a sót a kerek alakú csöpögtetőtálcába. Ha szükséges, füstöljön több sót a későbbi felhasználásra; a füstölt só kiváló ízt ad bármilyen ételnek.

Szórjon egy maréknyi Hickory füstölő faforgácsot a parázsló faszénre, és helyezze a rostélyt az EGG-be. Helyezze a csöpögtetőtálcát a rostélyra, zárja le az EGG fedelét, és füstölje a sót 45–60 percig. Ha nagy mennyiségű sót füstöl, füstölés közben néha keverje meg a sót.

Vegye ki a csöpögtetőtálcát az EGG-ből, és tegyen egy evőkanál sót egy mozsárba. Adja hozzá a pác többi hozzávalóit, és törje őket finomra a mozsárban. Figyeljen oda, hogy alaposan összekeverje a hozzávalókat.

Vegye ki a rostélyt az EGG-ből, helyezze el a convEGGtort, és cserélje ki rostélyt. Melegítse fel az EGG-et 120 °C-ra. Vágjon le a côte de boeuf széléről egy kis zsírszövetet, és óvatosan vagdalja be. Helyezze a zsírt az EGG rostélyára 1 vagy 2 percre, hogy a zsír kissé megolvadjon.

Dörzsölje be a zsírral a rostélyt, helyezze rá a húsdarabot, majd tegye a levágott darabot a húsra. Zárja le az EGG fedelét, és hagyja lassan sülni 30 percig.

Vegye le a húsról a zsírdarabot, fordítsa meg a húst, és tegye vissza a tetejére a zsírt. Ha a levágott darabot a húsra teszi, ízletesebb húst kap. Zárja le az EGG tetejét, és folytassa a sütést addig, amíg a hús maghőmérséklete 46 °C nem lesz. Az elkészítési idő végén a côte de boeuf medium rare–medium állapotú lesz. A digitális instant maghőmérő segítségével ellenőrizze a hőmérsékletet.

Vegye ki a húst az EGG-ből, takarja le alufóliával, és a konyhai kesztyű segítségével emelje ki a rozsdamentes acélrácsot és a convEGGtort. Az öntöttvas rostély emelőjével helyezze az öntöttvasból készült rostélyt az EGG-be, zárja le a fedelét, és melegítse fel az EGG-et 250 °C-ra.

Grillezze a côte de boeuföt minden oldalán kb. 2 percig. Vegye le a húst a rostélyról, és szórjon mindkét oldalára a pácból. Ehhez körülbelül fél vagy egy egész evőkanál keverékre van szüksége (a maradék pácot tartsa meg későbbi felhasználásra). Lazán takarja le a côte de boeuföt alufóliával. Hagyja a húst 10 percig pihenni, majd szeletelje fel.