Tapas szezon a Big Green Eggben – 6 egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

Használat | 2025. augusztus 28.

A tapas, az apró falatkák spanyol eredetű ételkülönlegességek, amelyek egyre népszerűbbek világszerte, és tökéletes választásnak bizonyulnak kerti sütésekhez, baráti összejövetelekhez. A Big Green Egg sokoldalú grillsütőként ideális eszköz a tapasok készítésére, hiszen egyszerre számos kis fogást készíthetünk rajta, megőrizve a frissességet és az intenzív ízeket.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan hozhatod el a mediterrán tapas hangulatot a kertedbe a Big Green Egg segítségével, és bemutatunk hat egyszerű, mégis nagyszerű spanyol falatkát, amelyeket otthonodban is könnyedén elkészíthetsz.

Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

Tapas – egy rövid kulturális bevezető

A tapas hagyománya Spanyolországból ered, ahol ezek a kis, ízletes falatok eredetileg italok mellé tálaltak és a társasági élet szerves részét képezték. A tapas nemcsak ételek, hanem a közösség és a beszélgetés élményének szimbóluma, ahol az egyszerűség és az ízgazdagság találkozik.

A spanyol tapas mennyezetén megtalálhatók a hideg és meleg falatkák, a könnyű zöldséges és sajtok mellett fűszeres húsok, tengeri finomságok, frissen grillezett zöldségek és hagyományos spanyol burgonyás lepények. A Big Green Egg tökéletesen alkalmas arra, hogy ezeket a változatos falatokat autentikusan és egyszerűen elkészítsük, egy kerti party vagy családi összejövetel lehengerlő pillanatait megteremtve.

Tapas a Big Green Eggben

Tapasok készítéséhez a Big Green Egget közepes hőmérsékleten (kb. 180 °C) érdemes előkészíteni. A convEGGtor indirekt sütőkő betétet helyezzük be, hogy a falatkák finoman, egyenletesen átsüljenek anélkül, hogy megégnének.

A rozsdamentes acél grillrács ideális alap, de érdemes kézben tartott öntöttvas serpenyőt vagy plancha grillezőlapot is használni a kisebb, kényesebb fogásokhoz. Fontos, hogy az előkészítés és a sütés gördülékeny legyen, hiszen a tapasok gyorsan elkészülnek, és friss fogyasztásuk adja a varázsukat.

Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

Hat klasszikus tapas recept Big Green Eggben

1. Fügék kecskesajttal és coppa di Parmával

Az édes, megfűszerezett fügéket a kecskesajt selymessége és a coppa di Parma karakteres, sós íze tökéletesen kiegészíti.

Hozzávalók:

    • 12 érett füge
    • 100 g lágy kecskesajt
    • 12 szelet coppa di Parma
    • 50 g folyékony méz
    • Négy-hat ág friss kakukkfű

Elkészítés:

    • A füge tetejét karéjosan bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, így nyitjuk szét kissé.
    • A sült fügéket egyben a kifogó mézzel meglocsoljuk és kakukkfűágakkal megszórjuk, majd a coppa di Parma szeleteket közéjük helyezzük.
    • Az EGGet 150 °C-ra melegítve a grillrácson, sütőlemezen kb. 8 perc alatt megolvad a sajt és átmelegednek a fügék.
Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

2. Spanyol omlett

Ez a hagyományos spanyol burgonyás omlett egy kis „közösségi falat”, ami meleg vagy hideg állapotban is kiváló.

Hozzávalók:

    • 250 g burgonya
    • Fél zöld paprika
    • 5 ág friss kakukkfű
    • 1 kis mogyoróhagyma
    • 2 tojás
    • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

    • A burgonyát héjával főzzük elő, majd lehűtjük és szeleteljük.
    • A zöld paprikát apró kockákra, a mogyoróhagymát vékonyra vágjuk, majd tojással összekeverjük a fűszerekkel.
    • A keveréket sütőpapírral bélelt sütőedényben a Big Green Egg-en 170 °C-on 15 percig sütjük.
    • Melegen vagy hidegen tálaljuk, kiváló party falat.
Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

3. Chorizó borral

A Big Green Egg-ről pirított chorizó fokhagymás, vörösboros mártásban igazi karakteres tapas.

Hozzávalók:

    • Felszeletelt chorizó kolbász
    • Vörösbor
    • Méz
    • Fokhagyma és mogyoróhagyma

Elkészítés:

    • A kolbászt a serpenyőben az EGGen megpirítjuk.
    • Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, megillatjuk vörösborral és egy kevés mézzel.
    • Lassú párolás után az EGGen 15-20 perc alatt izgalmasan karamellizálódik, tökéletes tapas egy pirítóson.
Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

4. Grillezett tengeri fésűkagyló és sonka (Jamón)

Füstös, friss és sós – az EGGen grillezett fésűkagyló és a sonka tökéletes párosítás.

Elkészítés:

    • A kagylót a grillrácson kb. 3 percig sütjük oldalanként.
    • A  sonkát közvetlenül a grillre vagy planchára helyezve enyhén megpirítjuk, majd forrón a kagyló fölé terítjük.
    • Citromlével and olívaolajjal locsoljuk, még tovább emelve az ízeket.

5. Padrón paprika

A kis, erős és enyhén megégett Padrón paprikák egyszerű grillkedvencek.

Elkészítés:

    • Megmossuk és megszárítjuk a paprikákat, majd kevés olajjal meglocsoljuk.
    • A grillrácson néhány perc alatt megpirítjuk, lágyan felpuhítjuk őket.
    • Tálalás előtt durva tengeri sóval megszórjuk.
Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

6. Empanadas – spanyol töltött táskák

Hozzávalók a tésztához:

    • 500 g sima liszt
    • 250 g sós vaj
    • 2 tojás
    • 3-5 evőkanál hideg víz

Töltelékek:

    • Csirke és chorizo keverék
    • Sült kukorica, cheddar sajt, újhagyma és paprika, fűszerezett pirospaprikával

Elkészítés:

    • A tésztát gyorsan összegyúrjuk, hűtjük, majd vékonyra nyújtjuk, kör alakú lapokat vágunk.
    • Töltelékkel töltjük, félbehajtjuk, széleit villával összenyomjuk.
    • Az EGGen, sütőkövön kb. 200 °C-on 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tapas szezon a Big Green Eggben – Hat egyszerű recept a mediterrán hangulathoz

Tapas szezon a Big Green Egggel

A Big Green Egg kiváló eszköz a mediterrán tapasok készítéséhez: egyszerű, gyors, mégis hatásos fogásokat varázsolhatsz vele a kertbe vagy a teraszra. A spanyol kultúrából eredő tapasok közösségteremtő ereje és a Big Green Egg sokoldalúsága tökéletes párosítás.

Próbáld ki ezeket a recepteket, és teremts autentikus, füstös ízekkel teli hangulatot otthonodban! A tapasok segítségével minden étkezés igazi élmény lesz, amelyben a társaság és a gasztronómia egyszerre ünnepel.

Ha szeretnél még több grillezési tippet, akkor további ötletekért, tippekért és új receptekért keress fel és kövess be minket Youtube csatornánkon is!