Zen of Wood – 3. rész

Használat | 2021. július 09.

Itt a befejező rész, a kör bezárult, a füst elszáll, az írás megmarad… Reméljük sok-sok hasznos információval gazdagodtatok! Füstöljetek sokat, mert füstölni jó! Köszönjünk még egyszer a Wood2Smokenak!

Az előző részek tartalmából:

Zen of Wood 1. rész

Zen of Wood 2. rész

És akkor a kék füst után a fehér füstről…

Fehér füst – a rövid sütésekhez

Habár a fehér füst hosszú sütéseknél nem kívánatos látvány, ennek ellenére van, hogy ilyen füst előállítása a célünk. Ha nagy hőmérsékleten (150 C felett) és gyorsan akarunk valamit elkészíteni, a fehér füst jó módszer arra, hogy füstízt kölcsönözzünk vele az ételnek. A fehér füst tehát a legjobb választás olyan gyors sütések esetében, mint a hamburger pogácsa vagy a steak.

A fehér füst előállításának egyik legkedveltebb módja, hogy a fától megvonjuk az oxigént. Ezt könnyedén elérhetjük úgy, hogy egy marék faaprítékot fóliába csomagolunk és apró lyukakat szúrunk rá. Rövid sütésekhez, mint pl.: steak, csirke vagy hal ez a módszer jól működik, hiszen adott idő alatt nagyobb mennyiségű füst képződik, mint kék füst esetén.

Kreozot, másnéven karbolsav

A kreozot a füst azon összetevője közé tartozik, amely egyszerre lehet nagyon jó és nagyon rossz hatással a végeredményre. A jó oldala abban rejlik, hogy a szín és ízhatásokat pozitív irányba befolyásolja, valamint tartósítószerként szolgál. Ez az egyik oka (a szárítás mellett) annak, hogy a füstölést évezredek óta tartósítási eljárásként is használják húsokhoz, sajtokhoz és halakhoz. A kreozot mindig jelen van szén vagy fa tüzelésű sütő esetén, és a kreozotban lévő összetevők (gvajakol, sziringol, fenolok) a legfőbb szereplői a kellemes füstíz létrehozásának. Ha nem létezne kreozot, a húst akár meg is főzhetnénk , és ugyanazt az ízt kapnánk, mint egy szén vagy fatüzelésű sütő esetében. A kreozot rossz tulajdonságai közé tartozik, hogy ha a kreozotban lévő több száz kémiai anyag egyensúlya felborul, egészégre káros, kesernyés, hamutál szerű íz keletkezik, mely az étel ízére és egészségünkre sincs jó hatással.

Manapság ipari húsfüstöléshez kapható kereskedelmi forgalomban folyékony kreozot. A bükkfát laboratóriumi körülmények között égetik, a hőmérsékletekre, oxigénbevitelre és nyomásra gondosan figyelve. A megfelelő értékeken széles skálában jelennek meg különböző aromákat tartalmazó olajok és gázok.

A kreozit vezérléséhez gyakoroljuk a helyes tüzelési technikát, és gyakoroljunk, gyakoroljunk, gyakoroljunk.

Egy szmókerben vagy grill sütőben a tűz begyújtása után a füst az égéstérből a sütőtérbe áramlik. A legtöbb füst a kéményen át távozik és csak nagyon kevés érintkezik a hússal. A levegőáramlás, a hús felület simasága és sok más tényező is befolyásolja a hús körül lévő levegő mennyiségét, de normális esetben a felülete 1-2 mm vastagon érintkezik a füsttel. A füstben lévő részecskék követik a hús vonalait, csak nagyon kevés érintkezik közvetlenül a hússal. Jó személtető példa az autónk szélvédője. A szúnyogok lekövetik a levegő útját, a nagyobb, testesebb bogarak azonban szétplaccsannak rajta- így kell tehát elképzelni a füstölést is, csak a nagy részecskék rakódnak le a húson (fekete füst -szürke, kesernyés réteg)- a megfelelő méretű részecskék érintőlegesen, a hús vonalait követve a kéményen át a szabadba áramolnak.

Az alábbi képen 113 C-os szmokerben végeztünk el egy tesztet. Három hagyományos vattakorongot helyeztünk a rácsokra, ám előtte az egyik vattát olajba, a másodikat vízbe áztattuk, a harmadikat pedig szárazon helyeztük a sütőtérbe, majd 30 percen át ott hagytuk őket. Az eredmény szemmel is jól látható lett. A szmokerben lévő atmoszféra leginkább az erős Londoni ködhöz hasonlítható, a száraz vattakorongon azonban mégsem látszik jóformán semmi. Az olajban áztatott korong felületére már valamivel több füst rakódott le, de a legtöbb a nedves felületen csapódott le, a vízben áztatott korongon.

Miért vesz fel a vízben áztatott korong sokkal több füstöt?

A füstrészecskék, amik a száraz felülethez csapódnak egyszerűen lepattannak, míg az olajos és vizes felületek ragadósabbak. De miért vonz a vizes felület több füstöt, mint az olajos felület? A válasz a fizikában rejlik, és úgy hívják: termoforézis.

*Termo és diffúzióforézis:

Bonyolult fizikai folyamat, de a teljesség igénye nélkül megpróbálom érthetően elmagyarázni: A  termoforézisen  az  aeroszol   részecskéknek   a   levegő térbeli  hőmérséklet-változásának   hatására   bekövetkező mozgását   értjük.   A   magasabb   hőmérsékletű tartományból (füst) érkező  molekulák vagy  atomok  nagyobb  sebességgel  csapódnak az aeroszol  részecskéknek,  mint  az  alacsonyabb  hőmérsékleti  tartományból  érkezők  (vizes  vatta),  így  a mozgás iránya a hőmérséklet-csökkenés irányába mutat (a vizes vatta hidegebb, mint a füst ezért a füstben lévő meleg részecskék a hideg, vizes felület felé áramolnak) ha más erő nem befolyásolja a mozgást. Aki szeretné jobban megismerni ezt az erőhatást, találtam egy átfogó tanulmányt róla az interneten: http:// old.foldrajz.ttk.pte.hu/phd/phdkoord/nv/disszert/disszertacio_szabo_takacs_nv.pdf

A termoforézis tehát egyszerűen leírva az az erőhatás, mely erőhatás következtében a melegebb felületen lévő részecskék a hidegebb felület irányába áramolnak.

A következő kísérletben két zománcozott csempedarabot raktunk a smokerbe. A bal oldali csempe kontrollként szolgál, nem került be a sütőbe, csak az eredeti állapotot személteti. A középső csempe 113 C-ra lett melegítve mielőtt a szmokerbe helyeztük, a jobb oldalit azonban lehőtöttük kb. 15 C-ra.Az első kísérletnél a vizes vattakorongot lehűtötte a benne lévő víz párologtatása, ezért jóval alacsonyabb volt a hőmérséklete, mint a többi korongank. Ez a hőmérsékletkülönbség az oka annak, hogy füstösebb volt a többinél. A hússal ugyanez történik, amikor a rácsra kerül. Nem számít milyen rácshőmérsékleten vagyunk éppen, a hús közepe, melynek kb 75%-a víz sohasem lesz melegebb, mint 106 C ( kb. víz forrási hőmérséklete). A maghő általában kb 19 C indul és ritkán sütjük 102 C fölé. Elméletileg a hús felülete ki tud száradni, ami bőrszerű kemény réteget képez rajta, és ez a réteg akár 102 C feletti hőmérsékletű is lehet, ez azonban csak ritkán fordul elő. A gyakorlatban, ha a maghő eléri a 100 C körüli hőmérsékletet, általában melegebb lesz, mint a hús felületénél lévő hőmérséklet, ami a párolgás miatt folyamatosan hűl. Tehát az én tanácsom, hogy legalább 113 C rácshővel süssünk, hogy a hús minden esetben hidegebb legyen, mint a szmokerben lévő levegő. Ha szeretnél elvégezni egy gyors otthoni kísérletet a termoforetikus erő megtapasztalására, a következő kísérlettel érdemes próbálkozni: Üríts ki 2 doboz sört a hagyományos úton. Az egyiket töltsd teli hideg vízzel, a másikat pedig hagyd üresen. Tedd őket a 113 C-os sütőbe fél órára. Az eredmény egyértelmű.

A füstíz majdnem az egész hús felületén érezhető.

Ahogy tehát az előzőekben leírtuk, a füstrészecskék és gázok a húsok felületéhez érnek. Ezek ez az ízfokozó részecskék és gázok áthatolnak és eloszlanak a hús felületén, de nem tudnak túl mélyre hatolni. A kölcsönhatás ritkábban történik 1/8” nál mélyebben. (kb 3 mm). Ugyanez a jelenség figyelhető meg marináláskor (áztatás) is. A húsnál különösen nehéz az áthatolás. Mindenkinek javaslom, hogy végezze el a következő kísérletet a saját meggyőződésének érdekében: vegyünk egy jókora sertés tarját egészben. Középen vágjuk félbe ( nem hosszában). Ne használjunk fűszereket. Az egyik felét füstöljük meg 113 C-on addig, amíg a maghő eléri a 90 C-ot. A tarja másik felét a konyhai sütőben süssük meg 113C-on, ugyanúgy 90 C-os maghőig. Ha készen van, engedjük a húsokat regenerálódni, majd vágjunk ki mindkét tarja közepéből kb 1 ujjnyi vastag  szeletet.  Ezután  vegyünk  mintát  mindkét  szeletből  az  alábbi  ábrán  látható  módon. Figyeljünk a részletekre ! A húsnak nem szabad a vágódeszkára, tányérra csöppent zsíros füstös cseppekhez érnie, mert ez elrontja a kísérletet! Kérjünk meg egy ismerőst, hogy csukott szemmel állapítsa meg melyik készült a sütőben és melyik a füstölőben. Nagyon nehéz dolga lesz, ugyanis ha a kísérletet jól végeztük, egyiknek se lesz füst íze!

A füsttel történő ízesítés sok időt igényel. Egy vékony szelet csirkemellen sokkal kevesebb füstíz lesz, mint egy 4 cm vastag steaken mediumra sütve, kb 65 C-ra. Egy vékony szelet steaken azonban kevesebb füstíz lesz, mint egy ugyanolyan vastagsűgú csirkemellen, mivel a csirkét tovább kell sütni, kb. 83 C-ra. És a pulykamellen lesz a legtöbb füstíz, mivel a fent említettek közül ez a legvastagabb.

A hús egy idő után nem képes több füstöt felvenni?

Létezik egy népszerű mítosz, ami szerint a hús egy idő után telítődik és nem képes több füstöt felvenni. Ez nem igaz. A sütőtéren rengeteg füst áramlik át, még akkor is, ha az szabad szemmel alig látható. Az előzőekben megtanultuk, hogyha a hús felületének hőmérséklete hidegebb, mint a sütőtérben lévő füst hőmérséklete, több füst áramlik át rajta. Amikor a hús felülete felmelegszik, általában a sütés vége felé járunk. Ekkor a hús kérge (bark) már elég meleg és száraz, valamint a tűzben is sok a szén aminek kevés a füstje. A füst lepattan a száraz meleg felületekről, tehát ekkor már nem tudunk neki jelentős füst ízt adni. Ekkor, ha mégis szeretnénk több füst ízt, locsoljuk meg a száraz felületet. Ne locsoljunk túl gyakran, mert az lemossa a füst aromát és a fűszereket.

A kevesebb több, az elég pedig elég.

Az egyik leggyakoribb hiba a füstöléseknél, hogy túl sok füstöt használunk. A túl sok füst elrontja az étel ízét, és a kellemes vaníliás füstesszencia helyett kesernyés, hamutál szerű ízt ad az ételnek. Sajnos nem tudok iránymutató értéket adni a füst mennyiségéről, hiszen minden sütő más, és az eltüzelendő fa mennyisége függeni fog a sütőtér méretétől, a levegőáramlástól, légrésektől, hőmérséklet stabilitástól, fafajtától, locsolástól, külső hőmérséklettől, a levegő páratartalmától, az időjárástól és persze, a saját ízlésünktől. Tapasztalni és gyakorolni kell! A javaslatom az , hogy szenes sütőknél először mindig csak egy darab facsonk izzon a parázson. Fa tüzelésű sütők esetében arra kell törekedni, hogy minél kisebb és minél forróbb tüzet rakjunk, mellyel stabilizálni tudjuk a rácshőt és kék/átlátszó füst távozik a kéményből. Ha a sütésnek vége kóstoljuk meg az ételt. Ha kevés a füst íz, legközelebb használjunk picivel több fát, ha akkor is kevés lett legközelebb egy kicsivel mégtöbbet, és így tovább. A kevésbé füstös étel finomabb és egészségesebb is, mint a hamutál ízűre füstölt kormos étel.

Mindenesetre, a legjobb nyilvántartást vezetni az elhasznált fa mennyiségéről. Sütés közben mérjük le az elhasznált fa súlyát, és ehhez viszonyítva csökkentsük vagy növeljük a súlyt a következő sütésnél.

Iránymutató értéknek a következő mennyiségek tekinthetők:

  • Szenes sütőnél, az első sütésnél marha vagy sertés esetében használjunk összesen 400-500 gramm fát a teljes sütés alatt.
  • Szárnyasnál felezzük meg a mennyiséget!
  • Apránként adagoljuk a fát!
  • Amikor a hús rácsra kerül, tegyünk egy facsonkot a parázsra.
  • Ha már nem látunk több füstöt, tegyünk rá egy újabb darabot.
  • Gáz grillek esetében duplázzuk meg a mennyiséget, mivel a gázsütőknek nagyobb a ventillációja.
  • Jegyzeteljünk!
  • Kóstoljunk!
  • Ha nem vagyunk elégedettek, keveseljük a füstízt legközelebb használjunk több fát!
  • 150 grammos léptékenként emeljük az adagot minden sütés után addig, ameddig nem vagyun elégedettek az ízzel.
  • Vezessünk naplót , ezzel sokat segítünk magunknak a későbbi sütésekhez.
  • Ne próbálkozz csak fával hőt és füstöt is előállítani, kivéve ha kifejezetten ilyen sütőd van! Nagyon nehéz a hőmérsékletet és a füst mennyiségét kontrollálni csak fatüzelés esetén. Ha már tapasztaltabb leszel, menni fog csak fával füstölni, de az elején sokkal könnyebb dolgod lesz gáz vagy szénalapú sütő esetén.

Hogyan hozzuk működésbe a fát?

Használjunk hideg húst. A füstöt vonzza a hideg felület. Ne vegyük ki sütés előtt a húst a hűtőből, és nem kell megvárnunk, mire szobahőmérsékletre melegszik. Ez is csak egy újabb mítosz.

Használjunk fűszer rubot. Dörzsöljük be a hús teljes felületét rubbal. A húsra felvitt fűszerekből álló egyenletlen réteg nagyobb felületet biztosít a füst áramlására, ezáltal intenzívebb lesz az ízélmény is.

Tartsuk a húst nedvesen. Használjunk háztartási boltokban kapható egyszerű spray palackot. Az ecsetes vagy kanalas locsolás könnyen lemossa a fűszer rubot a húsról. A palackban használhatunk almalevet is ha szeretnénk, de ez csak kevés ízt fog a fűszerek és a szószok mellé adni. Használhatunk áfonya vagy gránátalma levet is a színe miatt. De lényegében, amire szükségünk van az nem más, mint maga a víz. És ne aggódjunk fél óránként kinyitni a sütőt addig, hogy gyorsan lespricceljük a húst, ez nem fogja a sütési folyamatot lényegesen lerövidíteni. Ez is csak egy újabb mítosz.

Tegyünk egy vizes tálcát a szmokerünk aljába. A vízbe felesleges sört vagy juicet rakni. A víz lassú párolgása segít a hús felszínét nedvesen tartani.

A fát a sütés kezdetekor kell a szénre rakni, miután a szén teljesen átizzott. Minél hidegebb a hús, annál több ízt vesz fel a füstből, így fontos, hogy a sütésünk elejétől megfelelő minőségű tüzünk és füstünk legyen.

Milyen fát használjak?

Barbecue szempontból a szárított keményfák a legideálisabbak, különösen a gyümölcsfák és a magvas termésű fák (pl.: tölgy). Mindegyiknek más az ízvilága, melyet lehetetlen leírni. Az internet rogyásig van útmutatásokkal, melyek próbálják leírni a különböző fák ízvilágát. Ezek a borkostolók, bor sommelierek díszes leírásaira emlékeztetnek. A legtöbb csak másolat, weblapról weblapra. Ezek a leírások számomra egyáltalán nem hasznosak. Ez is csak egy újabb bbq mítosz.

Először is, a fafajon belül is vannak alfajok. A tölgy egyik alfaja például a csertölgy, melynek teljesen  más  füstje  van,  mivel  a  fában  lévő  összetevők  is  mások. A fa  növekedése  közben tápanyagot szív a talajból, a törzsek, ágak és a levelek folyamatosan érintkeznek a levegővel, tehát a talaj és a klíma is igen fontos ízvilágot befolyásoló tényezők. Továbbá a fa feldolgozása, szárítási módja, a szárítás hossza, a víztartalom és a kéreg mennyisége is jelentős íz befolyásoló tényezők. A legfontosabb azonban a tűz hőmérséklete, a sütőben lévő páratartalom és a tüzelőanyag fajtája. Aztán ottvannak még a fűszerek, rubok és szószok is. És az egyik legfontosabbat még nem is említettem: a hús minősége is kardinális tényező. Egy szupermarketből beszerzett ipari sertés és egy vidéki farmról származó mangalica közötti ízkülönbséget senkinek sem kell bemutatnom.

Hogy egy kicsit mégjobban megkavarjam a dolgokat, nincs rá garancia, hogy a dobozban lévő fa megegyezik  a  csomagoláson  feltüntetett  fával.  Kávéknál,  olívaolajknál  és  halkonzerveknél rendkívül gyakori a hamis eredetiségből származó bírság. Honnan tudjuk, hogy egy doboz cseresznyefaként megvett füstölőcsonk valóban cseresznye? Amikor a nagykereskedő felhívja a gyártót,  hogy  szüksége  lenne  10000  doboz  cseresznyére,  de  a  gyártónak  csak  7000  doboz készlete van, azt gondoljuk hogy a gyártó nem egészíti más fafajjal, hogy teljesítse a rendelést? Ugye nem gondoljuk, hogy a reakció így nézne ki: “jaj istenem, nem tudunk adni, rendeljen valaki mástól!” ? Aztán ottvan még a pellet. Majdnem minden fapellet európában fűrészporból, fűrészipari melléktermékekből készül. A pellet gyártásánál az összetevőket nagynyomáson préselik. Mivel a pelletet súlyra adják, senki nem tudja megmondani, ha az alapanyagba “véletlenül” belekeveredett egy kis homok, műanyag, gumi, por ,föld vagy akármi, hogy nagyobb súlya legyen az árunak. Senki. Mi van akkor, ha vettél egy vajat, de az a vaj valójában félig margarin?

Itt a legjobb iránymutató, amit készíthetek a fákkal kapcsolatban, amiket eddig használtam. Szeretném leszögezni, hogy jártam a világot különböző étel és borkostoló versenyeken zsűriként, nyertem már íz felismerő bajnokságot, ahol bekötött szemmel kellett borokat ízlelnem, és semmi másra nem vágyom jobban, minthogy azt mondhassam: “ebben a fában nüansznyi fűszerízt érzek szarvasgombaszerű utótónussal”. De nem tudom megtenni, mert nem érzem hitelesnek.

Lágy füst – (olyan húsokhoz, melyek nincsenek nagyon fűszerezve , szószozva): bükk, éger, alma, körte, cseresznye, juhar, szőlőtőke, barack,

Erős füst – (erősen fűszerezett húsokhoz sok szósszal): tölgy, kőris, dió, boroshordó

*Bükk-univerzális fafaj, selymes füstje minden húshoz, halhoz, sajtokhoz vagy zöldséghez használható. Kezdők számára kifejezetten ajánlott!

Kerülöm a meszkit fát. Durva, kesernyés íze van a füstjének. A Hickory a sertés valódi társa, de vannak emberek, akik az ízét túl agresszívnek és gyakran kesernyésnek találják. A gyümölcsfák íze édeskés ízt eredményez, de ez összefüggésben áll azzal is, hogy az agyunk összekapcsolja a gyümölcsöt az édes ízzel. Aztán léteznek még az egzotikus fafajok. Citrus, pisztácia fa és héj, dióhéj, mangófa, kókuszdió héja, vagy akár mahagóni. Ki tudja?

A legjobb amit tehetünk, hogy nem keverjük a fafajokat. Válasszunk ki egyet és végezzünk vele legalább 5-6 sütést. A hús minősége, a fűszerek, a tűz kontrollálása, a hőmérséklet stabilizálása, a hús hőmérséklete és a szósz sokkal nagyobb hatással lesz a végső ízre, mint egy doboz fa. Ha ezeket már mind megtanultuk kezelni, elkezdhetünk más fával is kísérletezni.

Rossz fa. Bárhogy is alakul, soha ne használjunk puhafát füstöléshez. Ezek itthon főleg fenyő, fűz, nyárfa. Soha ne használjon olyan fát, ami előtte festve, felületkezelve volt. Ezek elrontják a hús ízét. A cédrus palánk gyakori módszer a lazac füstöléséhez, de soha nem hallottam arról, hogy valaki cédrusfával füstölne lassú tűzön.

Soha ne használjunk fűrészipari hulladékot. Ezek gyakran tartalmaznak egészégre káros vegyszereket, felületkezelő anyagokat, festékeket. A megfelelő minőségű füstölőfa azért drága, mert szárítása, aprítása során nem érintkezik kenőanyaggal és vegyszerrel. Minden természetes módon történik, a szárítást a nap végzi a vágást pedig belső kenésű szalagfűrész, és a jó öreg fejsze.

Soha  ne használjunk olyan fát, amin nagy kiterjedésű élő, zöld moha van. Bizonyos mohák mérgező anyagokat tarlalmaznak.

Használjunk természetes módon szárított fát. A frissen vágott fában sok a víz, szabálytalanul ég, és más ízvilága van, mint a szárított fának. A fa szárításának alapvetően két módja létezik: természetes (nap + szél), mesterséges (hőkezelés, meleg levegővel vagy gőzzel). A mesterséges szárítás 1-2 hetes folyamat, míg a természetes módon történő szárítás akár 2-3 évig is eltarthat. A legtöbb pitmaster a természetes módon szárított fát preferálja. Nézz körül a webshopban!

Kéreggel vagy kéreg nélkül?

Bizonyos fáknak több a kérge, mint más fajoknak, és ez hatással van az ízre is. Vannak, akik azt állítják, hogy kéreg nélkül jobb a füst íze. Én ezt a kérdést még nem vizsgáltam meg mélyebben, de lehet benne valami.

Mit preferálok?

Ha egy lakatlan szigeten lennék egy zsák almacsonkot szeretnék és egy zsák alma aprítékot. A csonkokat a lassú tűzhöz használnám, az aprítékot pedig gyors füstöléshez. Az alma íze rendkívül lágy, és nem próbál az ízek középpontjába állni.

Honnan vegyek füstölőfát?

Ha nincs lehetőségünk a kertünkben évekig tárolni és szárítani a különböző fákat, kénytelenek vagyunk jó minőségű alapanyagot beszerezni a megfelelő íz eléréséhez. *Magyarországon előttünk (www.wood2smoke.eu) még senki nem foglalkozott bbq stílusú sütéshez való fával. Szeretnénk, ha idővel bővülne a kínálatunk és olyan egzotikus fafajokkal is ki tudnánk szolgálni a vásárlók igényeit, mint pl. a hickory vagy a pekándió.

Zárógondolat

Sterling Ball egy híres pitmaster, aki több trófeát is nyert már, többek között Kansas városban is, egyébként az illetőnek gitárhúr boltja is van. Az ő megfogalmazásában, a  jó ízű füst készítése olyan, mint egy gitár behangolása: “ Tudnod kell irányítani a hangszereidet, a tüzet, a fát, az oxigént, a hőt. Amire szükséged van, az a gyakorlás.”

A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet. A moduláris keret később tovább bővíthető kiegészítő kerettel vagy keretekkel.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Görgők (2x)
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Kiegészítő keret (1)
Görgők (3x)
Rozsdamentes polc (2x)
Rácsos polc (1x)
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Kiegészítő keret (1)
Görgők (3x)
Akác polc (2x)
Rácsos polc (1x)
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.

Igazi kültéri konyha a természetes megoldások híveinek


A természet mindig teszi a dolgát. Nézd csak meg eucalyptus asztalunkat. Ez a kézzel készült asztal kemény, tömör eucalyptus deszkákból áll, természetes erezettel és egyedi színnel. Ez azt is jelenti, hogy minden asztal különböző. Az eucalyptus asztallal Big Green Egged egy teljes kültéri konyhává alakul, elég hellyel a konyhai eszközeidnek és edényeidnek. Most asztali állvánnyal és görgőkkel adjuk, hogy teljes legyen a csomag.

Tulajdonságok





    • Large asztal méret: 150x60x80







    • XLarge asztal méret: 160x80x80







    • Kompatibilis védőhuzat nem része az akác asztalnak, külön megvásárolható.



Igazi kültéri konyha a természetes megoldások híveinek


A természet mindig teszi a dolgát. Nézd csak meg eucalyptus asztalunkat. Ez a kézzel készült asztal kemény, tömör eucalyptus deszkákból áll, természetes erezettel és egyedi színnel. Ez azt is jelenti, hogy minden asztal különböző. Az eucalyptus asztallal Big Green Egged egy teljes kültéri konyhává alakul, elég hellyel a konyhai eszközeidnek és edényeidnek. Most asztali állvánnyal és görgőkkel adjuk, hogy teljes legyen a csomag.

Tulajdonságok



  • Large asztal méret: 150x60x80

  • XLarge asztal méret: 160x80x80

  • Kompatibilis védőhuzat nem része az eucalyptus asztalnak, külön megvásárolható.

A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
Füstölő chips (4x) - az extra füstös ízekhez, minden fajtából 1-1
Grilldeszka (2x) - halak, tenger gyümölcsei füstöléséhez, minden fajtából 1-1
Füstölő csonk - a hosszan tartó füstöléshez, minden fajtából 1-1
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
Füstölő chips (2x) - az extra füstös ízekhez
Grilldeszka - halak, tenger gyümölcsei füstöléséhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez
Pizzakő - pizza, kenyér, hamburger buci sütéshez
Pizzalapát - pizzasütéshez elengedhetetlen
Öntöttvas serpenyő - raguk, pörköltek sütéséhez, húsok, halak pirításához
Öntöttvas plancha - húsok pirításához, halak, köretek sütéséhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez
Pizzakő - pizza, kenyér, hamburger buci sütéshez
Pizzalapát - pizzasütéshez elengedhetetlen
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
Szilikon csipesz (30 cm) - a húsok, zöldségek forgatásához
Maghőmérő - hogy mindig tökéletes legyen a steak
Csirketrón - a csirke utolsó kívánsága
Ötujjas hőálló kesztyű - hogy sose legyen túl forró
EGG Genius automata hőmérséklet szabályozó - hogy játék legyen a sütés
Hamuzó lapát - a kényelmes tisztításhoz
Pácoló fecskendő - az extra ízekhez
Mérőedény készlet - a pontos mennyiségekhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
Szilikon csipesz (30 cm) - a húsok, zöldségek forgatásához
Maghőmérő - hogy mindig tökéletes legyen a steak
Csirketrón - a csirke utolsó kívánsága
Ötujjas hőálló kesztyű - hogy sose legyen túl forró
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez

Természetesség a fém moduláris asztalokhoz


Az akác polc betéttel természetességet csempészhetsz a fém moduláris asztal szettedbe. Az akác polc betétet ajánljuk legfelső polcként vagy köztes polcként is.

Válassz a különböző polcok közül szabadon!


A fém moduláris asztal bővítő keretéhez vagy a bővítő szekrény tetejére szabadon választhatsz a kültéri konyhád designjához vagy a felhasználási módhoz megfelelő polcokat. Egy bővítő kerethez maximum és ajánlottan 3 db polcot válaszhatsz - ezek a polcok lehetnek mind különbözőek is a rendelkezésre álló polcok közül választva -, a szekrény tetejére pedig 1 db polc szükséges, választásod szerinti anyagból.

  • A polc betétek nem részei a bővítő keretnek.

  • A polc betét nem része a bővítő szekrénynek.

  • A polc betétek minden esetben szabadon választhatók a készlet függvényében vagy rendelésre, azok külön megvásárolandók.

Vízálló és időjárásálló


Fejleszd kültéri konyhádat lépésről lépésre. A csatlakozó csomag segítségével a bővítő szekrényt könnyedén hozzákapcsolhatod EGG keretedhez vagy egy másik kiegészítő kerethez. Ahogy a Big Green Eggtől elvárható, lehetőségeid száma végtelen, ha a kiegészítő polcokat és egyéb variációkat figyelembe vesszük. Választhatsz akácfa vagy rozsdamentes acél polcokat is. A kiegészítő szekrény porszórt acélból és alumíniumból készül, így ahol kell teherbíró és tartós, ahol kell pedig könnyű és időjárásálló. A lábak alapból állítható magasságúak, de kapható hozzá görgős kerék is. A szekrény vízálló, így akár a faszenet is tarthatod benne. Vagy berakhatsz fűszereket, egyéb kiegészítőket, amit csak szeretnél. És így mindjárt minden szép, tiszta és rendezett. Üdvözlünk az XL-es méretű kerti konyhádban!

Tulajdonságok:



  • Tartalmaz egy bővítő szekrényt és csatlakozó csomagot

  • 4 szintező a csomag része, a lábakra görgőket is tehetsz

  • Az alsó polc kerete és a középső szint acélból készült a nagyobb teherbírás érdekében

  • Alumínium a teteje és a lábak, hogy ha meg is karcolod a porfestést, a felület rozsdamentes maradjon

  • Méretei: magasság 77x szélesség 76 x mélység 76

  • A csomag nem tartalmaz polc betétet és görgőket

A moduláris asztal sokoldalú kiegészítője


Ha sokat sütsz és kevés a helyed, bővítsd a sütő- és dolgozófelületed a bővítő keretekkel, amiket természetesen különböző szebbnél szebb és hasznosabb belső polcokkal és kiegészítőkkel szerelhetsz fel. A kereten kívül, a bővítő keret tartalmaz egy csatlakozó csomagot és 4 szintezőt. Azt viszont te döntöd el, hogy milyen közbenső szinteket szeretnél a keretbe tenni. 10 cm magas görgőket is tehetsz a asztalok alá. A görgők és a választott polcok nem részei a kiegészítő keretnek. Ha görgős EGG keret mellé párosítod, szükséged lesz 2 db extra görgőre a kiegészítő keret alá is..

Tulajdonságok:



  • Tartalmaz egy bővítő keretet és csatlakozó csomagot

  • 4 szintező a csomag része, a lábakra görgőket is tehetsz

  • Az alsó polc kerete és a középső szint acélból készült a nagyobb teherbírás érdekében

  • Alumínium a teteje és a lábak, hogy ha meg is karcolod a porfestést, a felület rozsdamentes maradjon

  • Méretei: magasság 77x szélesség 76 x mélység 76


Bővítő keret betétek


Minden betét ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, hogy úgy variáld a munkafelületed ahogy szükséged van rá és ahogy neked tetszik. Egy rácsos rozsdamentes acél polc az akácfa polc alatt? Csak rajtad múlik. Választhatsz rácsos vagy teljes rozsdamentes acél betétet az akácfa betét mellett. Túl sok a variációs lehetőség? Később bármikor változtathatsz!

Rácsos rozsdamentes acél betét

  • 304-es rozsdamentes acélból készül.

  • Könnyedén tárolhatod rajta a sütőkövet vagy a convEGGtort is.

  • Legalsó polcnak ideális.


Teljes rozsdamentes acél betét

  • 304-es rozsdamentes acélból készül.

  • Szilikon tömítéssel ellátva hogy tökéletesen illeszkedjen a kerethez.

  • Legfelső polcnak ideális.


Akácfa betét

  • Akác keményfából készült.

  • Galvanizált csavarokkal láttuk el hogy felkészítsük a kültéri használatra.

  • Bármely szinten ideális.

Szabadság görgőkön


Tiszta fekete, visszafogott görgők. Ezek mozgatják a moduláris asztal szettet és az akác fa asztalodat is. Könnyű kezelhetőség, könnyű mozgatás és tárolás. A szettben két darab görgő található, egy zárható és egy nem zárható.

Fontos tudnivalók:



  • A görgő szett használható a moduláris és fa asztalokhoz is.

  • A csomagban 1 pár (2 db görgő) található.

  • A moduláris asztal tojást tartó részéhez 2 pár görgő szükséges, a további kiegésztő asztalokhoz plusz 1 pár.

Még egy “polc”


A Big Green Egg kiegészítő tartó könnyedén hozzáilleszthető a már meglévő görgős vagy inteGGrált kézi húzós görgős állványodhoz, bármilyen méretű Big Green Egged is legyen. Kényelmes megoldást biztosít, hogy a rácsokat és az indirekt sütőkövet, vagy más kiegészítőt biztonságosan tárolhasd a Big Green Egged közelében, és bármikor kéznél legyen. A két tárolóhelyes tartó 304-es rozsdamentes acélból készült, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

Tulajdonságok:



  • Minden méretű integgrált kézi húzós állvánnyal kompatibilis.

  • Gyors és könnyű felhelyezés

  • 2 tartóhely, convEGGtornak, rácsoknak vagy sütőköveknek

  • 304-es rozsdamentes acélból készül

Akár kempingezni mész, akár a parkba vagy vízpartra, semmi okod arra, hogy ne legyél közben stílusos. Csak vidd magaddal a MiniMax-ot ebben a hordozható állványban. Egyszerűen kihajtod és máris kézre áll a multifunkcionális konyhád a tökéletes magasságban (60 cm az alap!). Végeztél a sütéssel? Csak hajtsd össze és már mehetsz is! Emeld a MiniMax-od kényelmes magasságba ezzel a hordozható állvánnyal bármerre is jársz. Nagy teherbírású porszórt acélból készült, ami azt jelenti, hogy kevésbé egyenletes terepen is stabilan fog állni. Gyorskapcsokkal könnyedén rögzítheted a MiniMax-ot, és kinyitás közben sem kell attól félned, hogy leesik. Ha összehajtod a hordozható állványt, egy kicsi, lapos csomagot kapsz amit könnyen szállíthatsz. Hé, várjatok meg!
Mindig van nagyobb Tojás

Nagy családod vagy baráti társaságod van? Profi séf vagy? Nagy társaságoknak készítesz ételt rendszeresen? Akkor a Big Green Egg XLarge a tökéletes sütő számodra. Big Green Egg XLarge segítségével a legjobb ízeket hozhatod ki az ételekből, mindezt egyszerre sok-sok ember számára. 61 cm átmérőjű sütőfelületén hatalmas húsokat, halakat vagy több pizzát sütni már nem csak fantázia, hanem a valóság. És ha kicsi a 61 cm átmérőjű sütőfelület? Bővítsd ki sütőfelületed 2 vagy 3 szintes rácsokkal, és emeld új szintre az ételeket.

XLarge tulajdonságok:

Rácsátmérő: Ø 61 cm
Sütőfelület: 2919 cm²
Teljes súly: 99 kg
Magasság: 78 cm
A görgős állvány nem tartozéka az XLarge tojásnak, az külön megvásárolható.
Az XLarge tojás moduláris asztallal is választható.
Az XLarge tojás akácfa asztallal is választható.
A legnépszerűbb családtag

A Big Green Egg Large messze a legnépszerűbb méret a Big Green Egg családban. Könnyen elkészítheted családtagjaid vagy barátaid kedvenc ételét is - természetesen sajátjaid mellett - a Big Green Egg Large sütőfelületén, ha kell egyszerre, mert a Large elég helyet biztosít egy 8-10 fős társaságnak is. Ezen a rengeteg helyen nagyon könnyen elkészíthetsz akár háromfogásos menüket is. Ki akarod hozni a maximumot a Tojásból? Akkor a Large a legjobb választás, mert ehhez a mérethez érhető el a legtöbb kiegészítő. Ez a mindentudó modell ezért is kapta a Large nevet, mert nagy potenciál rejlik benne. Klasszikus barbecue fogásokat tervezel sütni? A Large azért is népszerű, mert marhaszegyet vagy sertésoldalast is darabolás nélkül süthetsz vele.

Large tulajdonságok:

Rácsátmérő: Ø 46 cm
Sütőfelület: 1688 cm²
Teljes súly: 73 kg
Magasság: 84 cm
A görgős állvány nem tartozéka a Large tojásnak, az külön megvásárolható.
A Large tojás moduláris asztallal is választható.
A Large tojás akácfa asztallal is választható.
Nem mindig a méret a legfontosabb!

Habár a mérete nem annyira lenyűgöző első pillantásra, de a Big Green Egg MiniMax bőven kompenzál ezen hiányossága miatt. Csak 7 cm-rel magasabb, mint a Big Green Egg Mini, de sokkal nagyobb sütőfelületen süthetsz, pont ugyanakkorán, mint a Big Green Egg Smallban. Így több, mint elegendő helyed lesz akár 4-6 ember számára is kényelmesen sütni. Kitelepülést vagy kirándulással egybekötött sütögetést tervezel? Nem kell súlyemelőnek lenned, hogy a MiniMaxot magaddal vidd, mert mindössze 35 kg a súlya. Ketten simán megbírkóztok vele, ráadásul a MiniMax alaptartozéka a hordozókeret is, ezt nem kell külön megvásárolnod! Kompakt mérete miatt éttermi konyhák is előszeretettel választják steaksütésre, vagy különböző előkészítő folyamatokra.

A MiniMax tartozékai:
A MiniMax hordozókeret a MiniMax alaptartozéka.

MiniMax tulajdonságok:
Rácsátmérő: Ø 33 cm
Sütőfelület: 855 cm²
Teljes súly: 35 kg
Magasság: 50 cm