Zen of Wood – 2. rész

Használat | 2021. július 09.

Folytatjuk az égés 4 fázisával és a hosszú sütések titkával…

1. Fázis – Dehidratáció, 250 C° (500 F °) -ig

Ebben a fázisban a fát külső hőforrással fűtjük, például gyufa, gyújtós, újságpapír (soha ne használjunk gyújtófolyadékot!). A fa elkezd száradni, a benne lévő víz pedig gőz formájában, a füstgázokkal ( pl. CO2) keveredve távozik. Ebben a fázisban még nem gyullad meg a fa, és jelentős hő sem keletkezik.

2. Fázis – Gázosodás és meggyulladás 250-350 C° (500-700 F°).

Itt kezdődik az égés. A fa összetétele kezd átalakulni, így képezve éghető gázokat, olajos folyadékokat (fenolok) és kátrányokat. A gázok égni fognak, ha gyújtóforrást kapnak, mint pl: öngyújtó vagy szikra, de önmagukban nem gyulladnak meg. Az égési pont egészen pontosan 288 C° ( 575 F°).

3. Fázis – “ az égő csipkebokor “ 350-500 C° (700-1000 F°).

Sütés szempontjából ez a legfontosabb fázis ill. hőmérséklet határ. Lángnyelvek jelennek meg és mégtöbb gáz képződik, köztük a NO (nitrogén – monoxid). Ez a gáz felel a “smoke ring” kialakulásáért. A fa égésének kulcshőmérséklete sütés szempontjából 325-375 C° (650-750 F°) között rejlik, mivel a legjobb aromaképző vegyületek (gvajakol és sziringol) ekkor jönnek ki a fából. Továbbá ezen a hőmérsékleten könnyen eloszló gázvegyületek is megjelennek, és ez az oka annak, hogy a barbecue stílusban elkészített ételnek más íze lesz újramelegítés után. Ahogy a hőmérséklet 375 C° ( 750 F°) fölé emelkedik, savas, kesernyés és valószínűleg egészségre káros összetevők képződnek.

Az “égő csipkebokor” fázis alatt a hő gázokat képez, mely gázok buborék szerűen felemelkednek a tüzelőanyagtól, de a fa még nem tűnik el. A gázbuborékot levegő veszi körül, melynek kb 20%-a oxigén. Amennyiben van gyújtóforrás, a gáz lángnyelvvé alakul, ahogy a gázok keverednek az oxigénnel. Ha minden gáz képes oxigénnel keveredni, az égés tökéletes, és a láng kék színű lesz.

A gázgrillekben egy ún. venturi található, egy szelep amely karburátorhoz hasonlóan keveri a gázokat és az oxigént. Ha túl sok az oxigén, a láng sárgás-narancssárgás színű. Ha a keverés megfelelő, a láng leginkább kék színű.

Ha  a  gázok  nem  tudnak  teljesen  elégni,  a  láng  tehát  sárgás-narancssárgás  színű  lesz. Amennyiben ezek a gázok képesek megszökni a hő elől, a buborék lehűl és füst képződik. A szén és a fa hagyományos körülmények között alacsony hatásfokon ég, ezért a lángjuk is csak sárga, narancssárga és piros árnyalatú lehet.

4. fázis – szénképződés 500 C° ( 1000 F° ) felett.

A legtöbb organikus összetevő kiégett, parazsat és szenet maga után hagyva, mely nagy hővel, de csak kevés füsttel ég.

Faszén égetése *

A faszén majdnem tiszta szén, mely fából készült. A faszén készítéséhez tölgyet, gyertyánt, bükköt, kőrist, cserfát használnak. A fát boksába (kör alakú kupac) rakják, s ehhez előzetesen egy sík területet keresnek vagy alakítanak ki. A kisebb, 80 köbméter fa kiégetéséhez való boksának 8 méter átmérőjű  hely  kell,  250  köbméterhez  pedig  12  métereset  készítenek  elő. A vastagabb  fákat, törzseket rendesen középre helyezik, 3 rend majdnem függőlegesen egymásra állított fából rakják, így itt a magassága eléri a 3-3,5 métert, majd földdel betakarják. A boksát a tetején gyújtják be, majd 8-12 napig lassan égetik, majd egy napig pihentetik. A szén előállításának lényege tehát, hogy a fát oxigén szegény környezetben hosszú ideig izzásponton tartják, majd miután a szerves anyagok eltávoznak a fából, a megmaradt tiszta szenet lehűtik és becsomagolják.

Mi a füst?

A   füst mikroszkopikus szilárd részecskékből áll, melynek több, mint 100 összetevője van. Ezek többek között: faszén, karbolsav, hamu, égéstermék gázok pl.: szénmonoxid, széndioxid, nitrogén monoxid, és folyadékok pl.: vízgőz, fenolok. A két legfontosabb összetevő, a gvajakol és a syringol, csak csekély mértékben fordulnak elő a füstben, de az ízképzés szempontjából a szerepük jóval nagyobb. A füstben lévő gázok több összetevőből állnak: a fa fajtája, az égés hőmérséklete, a levegő páratartalma, az elérhető oxigén mennyisége stb. mind szerepet játszanak a füst összetevőinek alakulásában. Annak ellenére, hogy a fa nem kap elég oxigént még képes meggyulladni és gázosodni (2. fázis), de a 3. fázist már nem éri el. Nem fog lángba borulni, mint az égő csipkebokor, csak parázslik, füstölög. Az ilyen módon előállított füst teljesen más ízt ad az ételnek, mint az égő fa füstje.

Miért nem kap elég oxigént?

Egy lehetséges ok, hogy a bemeneti nyílások és a kémény nincsenek eléggé kinyitva. Az égés feletti kontrol, a hőmérséklet vezérlése tehát sok gyakorlást igényel. A megfelelő levegőarány elérése a kamado stílusú kerámia sütőknél a legnehezebb, hiszen olyan jól szigeteltek és olyan sok hőt vernek vissza, hogy gyakran teljesen el kell tömítenünk a levegőáramlás útját, hogy ne fussunk túl magas hőmérsékletre. A fa az elkészült hús színében és a bőrszerű fedőkéreg (bark) képzésében is szerepet játszik.

A képen két oldalast láthattok, ugyanolyan száraz fűszerrel szósz nélkül. A bal oldali szenes sütőn, a jobb oldali gázsütőn készült. A különbség látható és az ételen is jól érezhető. Mindkettő kitűnően sikerült, de más ízviláguk volt. A jobb oldalinak szalonna/sonka jellegű utóíze volt, mely a gázsütőkre rendkívül jellemző.

Kék füst, a hosszú sütések titka

A fából vagy szénből képződő füst színe a kéktől, a fehéren, szürkén, sárgán és barnán át egészen a feketéig terjed. Az ízélmény szempontjából a lehető legjobb az átlátszó, halvány kék színű füst. (jobb oldali kép). A kék füst tehát minden pitmaster szent grálja, különösen hosszú sütések esetében.

bal: fehér,szürke,fekete füst: valami nem jó!

jobb: halvány,átlátszó,kék füst: igen ez tetszik!

A füst színe függ a füstben lévő részecskék méretétől, és attól, hogy hogyan szórja és veri vissza a fényt a szemünkbe. A halványkék részecskék a legkisebbek (kevesebb, mint egy micron), méretük kb. megegyezik a fény egy hullámhosszának méretével. Tehát attól, hogy a füstöt nem látjuk, még nem jelenti azt, hogy az nincs jelen. A tiszta fehér füst nagyobb részecskékből áll, ( néhány micron) melyek a fényt minden irányban szétszórják. A szürke és a fekete füst olyan nagyméretű részecskékből áll, melyek képesek elnyelni a fény és a színek egy részét.

Fekete és szürke füst a leggyakrabban akkor lép fel, ha a tűz oxigénhiányban szenved. Az ilyen színű füstökkel érdemes vigyázni, hiszen könnyen kesernyés, szottyos, hamutál szerű ízt adhat az ételnek. A hömpölygő fehér füst gyakori begyújtásnál, és amikor a tüzelőanyagnak sok oxigénre van szüksége a különböző fázisokon áthaladva (1. dehidratáció, 2. gázosodás). Amennyiben nem kap elég oxigént, a tüzelőanyag nem bocsájtja ki a megfelelő gázokat a 3. fázisban ( “égő csipkebokor fázis”) és hömpölygő fehér füsttel ég. Vékony húsokhoz, melyeknek rövid a sütési ideje, pontosan ez az, amire szükségünk van. Azonban a legtöbb esetben hosszú, több órás sütéseknek nézünk elébe vastag, zsíros, nagydarab húsokkal, melyekhez elengedhetetlen, hogy fehér helyett kék füstöt használjunk a tökéletes ízélmény elérésének érdekében.

(*saját tippjeim szenes sütőkhöz: minél nagyobb darabokból áll a szén, annál jobb a minősége, a poros szénnel nagyon nehéz jól tüzelni. A húst csak akkor tegyük a rácsra, ha a füst színe megfelelő. Egyszerre csak 1 db füstölőcsonk legyen a tűzön! Ha a sütőben lévő hőmérséklet nem elég magas – vegyük le a húst, gyújtsunk be egy tele kéményt friss szénnel és átizzás után öntsük a meglévő izzó szénre – ezáltal jelentősen meg lehet emelni a sütő hőmérsékletét és a hús íze sem lesz kellemetlen. Ha a hőmérséklet túl nagy – öntsük tele a vizesedényt vagy zárjunk az oxigén bemeneti nyílásán)

Hogyan legyen kék füstünk?

A következő néhány bekezdésben tippeket, tanácsokat adok a hőn áhított kék füst eléréséhez.

Ha a füstöt csak fából állítjuk elő, ne aggódjunk, ha a fa lángokba borul. Kezdőknél gyakori hiba, hogy a lángokba boruló fára újabbat raknak, hogy szemmel láthatóan minél több füstöt kapjon az étel. Várjuk meg, amíg a lángokba boruló fa leég, és csak akkor pótóljuk, ha már parázzsá alakult. Ez az eljárás több tüzelőanyagot használ, és küzdeni kell a hőmérséklet fenntartásért, de sokkal jobb ízt eredményez.

A szén, szürkés, hömpölygő füstöt ad begyújtás közben. A húst egészen addig ne rakjuk rá a sütőre, amíg a szén teljesen át nem izzott és nem éri el a maximális hőmérsékletét. Szemmel könnyen megállapítható, hogy mikor megfelelő a parazsunk: figyeljük a széndarabokon megjelenő fehér hamu köpenyt.

(*Érdemes még a smokerből távozó füst színét is figyelni: ha a füst csípős, büdös szagú és sötét színű, várjunk amíg jobban felizzik. Ha a füst elhalványul, a parázson pedig a fehér köpeny láthatóvá válik, elkezdhetjük a sütést. A kép a széntüzelésű tölténysmokeremben készült. Kb. 5 kg szenet tettem a begyújtókéménybe, melyet a kb 20 perces átizzás után a smoker aljába öntöttem. Innentől még kb 5 perc telt el, mire az átható, feketés füstje elhalványult , a sütőben lévő lerakódások kiégtek és a szén oldalán megjelent a fehér köpeny. Ekkor ráraktam egy darab körte füstölőfát, majd a húst is, ekkor készült ez a kép. Ha a sütőtérben vizesedény is van, a füst színe fehéres lesz a vízgőz miatt. Ilyenkor saját tapasztalat szerint a legjobb, ha a szaglásunkra hagyatkozunk: bátran szagoljunk bele a kiáramló füstbe. Ha az illata kellemesen fűszeres, párás, enyhén füstös, akkor jó úton járunk. Ha a szemünket, orrunkat csípi és a füstszaga egyértelműen dominál, valami nem jó- ilyenkor az oldalsó ajtón érdemes leellenőrizni, hogy mi a hiba oka. Az ajtó kinyitása gyakran meg is oldja a problémát, mert az egyik leggyakoribb hiba az oxigénszegény környezet a szén közelében.)

A hús felkerült a rácsra és ezzel párhuzamosan tegyünk 1 db facsonkot az izzó parázsra. A szén a hőért felel, nem pedig az ízért. Ha a hőmérséklet felfut a sütés elején, az nem túl nagy probléma, hiszen a hús hideg és több idő kell neki, hogy átmelegedjen. Ha azonban a facsonk leégett próbáljuk stabilizálni a hőmérsékletet, és a leégés után pótoljuk a facsonkot. A cél az egyenletes, halvány, átlátszó,kellemes aromájú kékes füst képzése a sütés teljes időtartama alatt.

Tartsuk tisztán a sütőnket!

Az előző sütésről rácsokra rakódott ragacsos zsíradékok fekete füstöt eredményeznek, és rácsöpögnek a friss ételre. A zsírból képződő füst fekete színű, csípős szagú, nem jó füst. A sütő falán lerakódott fekete trutyi rengeteg telített karbolsavat tartalmaz, mely nem tesz jót sem az étel ízének, sem az egészségünknek. Egy vékony koromréteg ártalmatlan, de a vastag, fekete ragadós massza nem az. Az étel minőségének megtartásához tehát elengedhetetlen, hogy mindig tiszta sütőben dolgozzunk. A legtöbb pitmaster közvetlenül sütés után, még melegen takarítja el a sütőjét. Ez több szempontból is ideális eljárás, hiszen a még meleg sütőről sokkal könnyebben lejönnek a ráragadt zsíros szennyeződések, mint a hideg sütőkről. A következő begyújtásnál pedig nem kell a tisztítással vacakolni, kaparni, súrolni, dörzsölni, tehát a meleg sütőben való tisztítással időt és energiát takarítunk meg.

Oxigén kontroll. 

Győzödjünk  meg  róla,  hogy  a  szénnek  bőségesen  jut  oxigén.  Ha  a  szén szomjazik az oxigén után, tökéletlenül ég, és könnyen szürke koromréteget képez a hús külsején. Ennek nem szabad megtörténnie. Ha mégis megtörténik, minél előbb észleljük a hibát annál több eséllyel tudjuk megmenteni az ételt. Ha arra lettünk figyelmesek, hogy a szénből fekete füst tör elő, ami szürkés réteget képez a húson ne habozzunk levenni a rácsról és jó alaposan leöblíteni azt. Ha csak rövid ideig kapott fekete füstöt, ezzel a módszerrel könnyen korrigálhatjuk a hibát, ha azonban hosszú órákon át fekete füstöt kapott, menthetetlenné válik az étel. A húst csak akkor tegyük vissza, amikor a sütőnkből megfelelő, átlátszó-kékes füst távozik. Ne engedjük, hogy az izzó parázs köré felgyűljön a hamu, ez ugyanis akadályozza az oxigén ellátást. Tartsuk tehát a szenet és a parazsat a sütő aljától megemelve egy rostán, és néha ütögessük meg azt, hogy a felesleges hamu lepotyogjon.

Ne áztasd a fát!

A nedves fának rossz a füstje, és a tüzet is lehűti. Néhány pitmaster sütés közben a sütőjére rakva előszárítja a hasábjait, ezzel is elpárologtatva a bennük lévő felesleges vizet. *A fa áztatásának mítoszának megcáfolására egyébként ezen cikk szerzője egy külön bejegyzést is írt, mely az alábbi linken érhető el angol nyelven: http://amazingribs.com/tips_and_technique/mythbusting_soaking_wood.html

A méret a lényeg.

Szenes sütőnél hosszú sütésekhez a füstaroma képzéshez golflabda- teniszlabda méretű facsonkok a legjobbak. Rövid sütésekhez, pl.: steak, csirke vagy hal a faapríték a legjobb, mert ez nagyobb felületen ég, mint a hasáb, így adott idő alatt több füstöt bocsát ki ugyanannyi fából, mint a csonkok esetében.

Csak fával működő sütőknél rakjunk kicsi, de forró tüzet!

Fontos, hogy lássuk lángolni a fát. A tűz 325-375 C° közötti hőmérséklet tartományban elégeti azokat a másodlagos, alacsonyabb hőfokon keletkező szennyező anyagokat, melyek a tökéletlen égésből adódnak. Ehhez sok oxigénre lesz szükség, ezért a füstcső mindig legyen maximálisan nyitott állapotban.A kéményben felszálló meleg levegő vákuum hatásának eredménye a tűznél lévő bemeneti nyíláson a hideg, friss levegő beáramlása.

A képen a fa égésének mind a négy fázisa egyszerre látható

Figyeljük a füstöt!

Ha a füst sötét színű, kevés az oxigén, vagy túl nedves a tüzelőanyag. Az alacsony hőmérsékleten, oxigénszegény környezetben égő fának rossz ízű a füstje.

Szenes sütőknél a begyújtás is fontos szempont.

A begyújtó kéményt rakjuk tele szénnel, majd gyújtsunk alá. Csak akkor tegyük a sütőbe az izzó szenet, amikor az már teljesen átizzott! Mivel a szén nem sok füstöt produkál égése közben, érdemes füstölő csonkot rakni az izzó parázs közelébe, majd leégés után pótolni azt. A cél az egyenletes, kékes-átlátszó füst képzése a sütés teljes időtartama alatt.

Engedjük a tüzet beindulni és a sütőt átmelegedni.

Amíg ez nem történik meg, az ételt ne is rakjuk a sütőbe. Melegítsük fel a szmoker falait. Ha a receptben az áll “előfűtjük” a sütőt, tegyük meg! Állítsunk a levegőnyílásokon egészen addig, amíg a hőmérséklet, a tűz és a füst stabil lesz. Figyeljünk az időjárásra. Hideg, esős, szeles időben sokkal nehezebb kék füstöt képezni, mint jóidőben.

Indirekt sütés.

Ha a húsból csöpögő zsíros levek a parázsra kerülnek sötét színű, csípős, rossz ízű füst keletkezik. Ezek a cseppek intenzív aromát hoznak létre, ami rövid időtartamű sütéseknél akár még előny is lehet, de hosszú, lassú tűzön történő alacsony hőfokú sütéseknél komoly problémát tudnak okozni. (*Ha az égéstér közvetlenül a sütőtér alatt van, mindig tegyünk egy cseppfogó tálcát a húsok alá. Ha a tálcába előzetesen vizet teszünk, az segít a füst lehűtésében, a hús puhításában és a hő elosztásában is, ezáltal a sütésünk egyenletesebb, a hőmérséklet stabilabb lesz.)

Használjuk az érzékszerveinket!

A füst színét viszonylag nehéz megállapítani, különösen sötétben. A szaga azonban szinte minden körülmény között érezhető. A füst legyen édeskés, húsos és fűszeres illatok elegye, enyhe vanília esszenciával. Ha ilyen füst távozik a sütőnkből, biztosak lehetünk benne, hogy jó úton haladunk. Ha a füst sötét színű, csípős, kellemetlen szagú, stabilizáljuk azt.

(stabilizálás = több oxigén, kevesebb fa, cseppfogó tálca, szárazabb tüzelőanyag stb.)

Használj jó hőmérőket!

A sütés egyik legfontosabb eleme a hőmérséklet  kontroll. Ehhez szükséged lesz jó minőségű hőmérőkre a sütőhöz és a húshoz egyaránt. Lépj be a digitális korba és vegyél digitális hőmérőt!

Gyakorlat. Végezz száraz sütéseket hús nélkül. Így kitapasztalhatod, mikor kell tüzelőanyagot pótolni, hogyan kell a levegőáramlást szabályozni, hogyan reagálj ha a füst rossz színre vált.

Következő témánk a fehér füst lesz… maradjatok velünk!

Az első részt még nem olvastad? Nem késő! Kattints!

Itt pedig a befejező részt találod!

A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet. A moduláris keret később tovább bővíthető kiegészítő kerettel vagy keretekkel.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Görgők (2x)
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Kiegészítő keret (1)
Görgők (3x)
Rozsdamentes polc (2x)
Rácsos polc (1x)
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Kiegészítő keret (1)
Görgők (3x)
Akác polc (2x)
Rácsos polc (1x)
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.

Igazi kültéri konyha a természetes megoldások híveinek


A természet mindig teszi a dolgát. Nézd csak meg eucalyptus asztalunkat. Ez a kézzel készült asztal kemény, tömör eucalyptus deszkákból áll, természetes erezettel és egyedi színnel. Ez azt is jelenti, hogy minden asztal különböző. Az eucalyptus asztallal Big Green Egged egy teljes kültéri konyhává alakul, elég hellyel a konyhai eszközeidnek és edényeidnek. Most asztali állvánnyal és görgőkkel adjuk, hogy teljes legyen a csomag.

Tulajdonságok

  • Large asztal méret: 150x60x80  • XLarge asztal méret: 160x80x80  • Kompatibilis védőhuzat nem része az akác asztalnak, külön megvásárolható.Igazi kültéri konyha a természetes megoldások híveinek


A természet mindig teszi a dolgát. Nézd csak meg eucalyptus asztalunkat. Ez a kézzel készült asztal kemény, tömör eucalyptus deszkákból áll, természetes erezettel és egyedi színnel. Ez azt is jelenti, hogy minden asztal különböző. Az eucalyptus asztallal Big Green Egged egy teljes kültéri konyhává alakul, elég hellyel a konyhai eszközeidnek és edényeidnek. Most asztali állvánnyal és görgőkkel adjuk, hogy teljes legyen a csomag.

Tulajdonságok • Large asztal méret: 150x60x80

 • XLarge asztal méret: 160x80x80

 • Kompatibilis védőhuzat nem része az eucalyptus asztalnak, külön megvásárolható.

A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
Füstölő chips (4x) - az extra füstös ízekhez, minden fajtából 1-1
Grilldeszka (2x) - halak, tenger gyümölcsei füstöléséhez, minden fajtából 1-1
Füstölő csonk - a hosszan tartó füstöléshez, minden fajtából 1-1
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
Füstölő chips (2x) - az extra füstös ízekhez
Grilldeszka - halak, tenger gyümölcsei füstöléséhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez
Pizzakő - pizza, kenyér, hamburger buci sütéshez
Pizzalapát - pizzasütéshez elengedhetetlen
Öntöttvas serpenyő - raguk, pörköltek sütéséhez, húsok, halak pirításához
Öntöttvas plancha - húsok pirításához, halak, köretek sütéséhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez
Pizzakő - pizza, kenyér, hamburger buci sütéshez
Pizzalapát - pizzasütéshez elengedhetetlen
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
Szilikon csipesz (30 cm) - a húsok, zöldségek forgatásához
Maghőmérő - hogy mindig tökéletes legyen a steak
Csirketrón - a csirke utolsó kívánsága
Ötujjas hőálló kesztyű - hogy sose legyen túl forró
EGG Genius automata hőmérséklet szabályozó - hogy játék legyen a sütés
Hamuzó lapát - a kényelmes tisztításhoz
Pácoló fecskendő - az extra ízekhez
Mérőedény készlet - a pontos mennyiségekhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
Szilikon csipesz (30 cm) - a húsok, zöldségek forgatásához
Maghőmérő - hogy mindig tökéletes legyen a steak
Csirketrón - a csirke utolsó kívánsága
Ötujjas hőálló kesztyű - hogy sose legyen túl forró
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez

Természetesség a fém moduláris asztalokhoz


Az akác polc betéttel természetességet csempészhetsz a fém moduláris asztal szettedbe. Az akác polc betétet ajánljuk legfelső polcként vagy köztes polcként is.

Válassz a különböző polcok közül szabadon!


A fém moduláris asztal bővítő keretéhez vagy a bővítő szekrény tetejére szabadon választhatsz a kültéri konyhád designjához vagy a felhasználási módhoz megfelelő polcokat. Egy bővítő kerethez maximum és ajánlottan 3 db polcot válaszhatsz - ezek a polcok lehetnek mind különbözőek is a rendelkezésre álló polcok közül választva -, a szekrény tetejére pedig 1 db polc szükséges, választásod szerinti anyagból.

 • A polc betétek nem részei a bővítő keretnek.

 • A polc betét nem része a bővítő szekrénynek.

 • A polc betétek minden esetben szabadon választhatók a készlet függvényében vagy rendelésre, azok külön megvásárolandók.

Vízálló és időjárásálló


Fejleszd kültéri konyhádat lépésről lépésre. A csatlakozó csomag segítségével a bővítő szekrényt könnyedén hozzákapcsolhatod EGG keretedhez vagy egy másik kiegészítő kerethez. Ahogy a Big Green Eggtől elvárható, lehetőségeid száma végtelen, ha a kiegészítő polcokat és egyéb variációkat figyelembe vesszük. Választhatsz akácfa vagy rozsdamentes acél polcokat is. A kiegészítő szekrény porszórt acélból és alumíniumból készül, így ahol kell teherbíró és tartós, ahol kell pedig könnyű és időjárásálló. A lábak alapból állítható magasságúak, de kapható hozzá görgős kerék is. A szekrény vízálló, így akár a faszenet is tarthatod benne. Vagy berakhatsz fűszereket, egyéb kiegészítőket, amit csak szeretnél. És így mindjárt minden szép, tiszta és rendezett. Üdvözlünk az XL-es méretű kerti konyhádban!

Tulajdonságok: • Tartalmaz egy bővítő szekrényt és csatlakozó csomagot

 • 4 szintező a csomag része, a lábakra görgőket is tehetsz

 • Az alsó polc kerete és a középső szint acélból készült a nagyobb teherbírás érdekében

 • Alumínium a teteje és a lábak, hogy ha meg is karcolod a porfestést, a felület rozsdamentes maradjon

 • Méretei: magasság 77x szélesség 76 x mélység 76

 • A csomag nem tartalmaz polc betétet és görgőket

A moduláris asztal sokoldalú kiegészítője


Ha sokat sütsz és kevés a helyed, bővítsd a sütő- és dolgozófelületed a bővítő keretekkel, amiket természetesen különböző szebbnél szebb és hasznosabb belső polcokkal és kiegészítőkkel szerelhetsz fel. A kereten kívül, a bővítő keret tartalmaz egy csatlakozó csomagot és 4 szintezőt. Azt viszont te döntöd el, hogy milyen közbenső szinteket szeretnél a keretbe tenni. 10 cm magas görgőket is tehetsz a asztalok alá. A görgők és a választott polcok nem részei a kiegészítő keretnek. Ha görgős EGG keret mellé párosítod, szükséged lesz 2 db extra görgőre a kiegészítő keret alá is..

Tulajdonságok: • Tartalmaz egy bővítő keretet és csatlakozó csomagot

 • 4 szintező a csomag része, a lábakra görgőket is tehetsz

 • Az alsó polc kerete és a középső szint acélból készült a nagyobb teherbírás érdekében

 • Alumínium a teteje és a lábak, hogy ha meg is karcolod a porfestést, a felület rozsdamentes maradjon

 • Méretei: magasság 77x szélesség 76 x mélység 76


Bővítő keret betétek


Minden betét ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, hogy úgy variáld a munkafelületed ahogy szükséged van rá és ahogy neked tetszik. Egy rácsos rozsdamentes acél polc az akácfa polc alatt? Csak rajtad múlik. Választhatsz rácsos vagy teljes rozsdamentes acél betétet az akácfa betét mellett. Túl sok a variációs lehetőség? Később bármikor változtathatsz!

Rácsos rozsdamentes acél betét

 • 304-es rozsdamentes acélból készül.

 • Könnyedén tárolhatod rajta a sütőkövet vagy a convEGGtort is.

 • Legalsó polcnak ideális.


Teljes rozsdamentes acél betét

 • 304-es rozsdamentes acélból készül.

 • Szilikon tömítéssel ellátva hogy tökéletesen illeszkedjen a kerethez.

 • Legfelső polcnak ideális.


Akácfa betét

 • Akác keményfából készült.

 • Galvanizált csavarokkal láttuk el hogy felkészítsük a kültéri használatra.

 • Bármely szinten ideális.

Szabadság görgőkön


Tiszta fekete, visszafogott görgők. Ezek mozgatják a moduláris asztal szettet és az akác fa asztalodat is. Könnyű kezelhetőség, könnyű mozgatás és tárolás. A szettben két darab görgő található, egy zárható és egy nem zárható.

Fontos tudnivalók: • A görgő szett használható a moduláris és fa asztalokhoz is.

 • A csomagban 1 pár (2 db görgő) található.

 • A moduláris asztal tojást tartó részéhez 2 pár görgő szükséges, a további kiegésztő asztalokhoz plusz 1 pár.

Még egy “polc”


A Big Green Egg kiegészítő tartó könnyedén hozzáilleszthető a már meglévő görgős vagy inteGGrált kézi húzós görgős állványodhoz, bármilyen méretű Big Green Egged is legyen. Kényelmes megoldást biztosít, hogy a rácsokat és az indirekt sütőkövet, vagy más kiegészítőt biztonságosan tárolhasd a Big Green Egged közelében, és bármikor kéznél legyen. A két tárolóhelyes tartó 304-es rozsdamentes acélból készült, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

Tulajdonságok: • Minden méretű integgrált kézi húzós állvánnyal kompatibilis.

 • Gyors és könnyű felhelyezés

 • 2 tartóhely, convEGGtornak, rácsoknak vagy sütőköveknek

 • 304-es rozsdamentes acélból készül

Akár kempingezni mész, akár a parkba vagy vízpartra, semmi okod arra, hogy ne legyél közben stílusos. Csak vidd magaddal a MiniMax-ot ebben a hordozható állványban. Egyszerűen kihajtod és máris kézre áll a multifunkcionális konyhád a tökéletes magasságban (60 cm az alap!). Végeztél a sütéssel? Csak hajtsd össze és már mehetsz is! Emeld a MiniMax-od kényelmes magasságba ezzel a hordozható állvánnyal bármerre is jársz. Nagy teherbírású porszórt acélból készült, ami azt jelenti, hogy kevésbé egyenletes terepen is stabilan fog állni. Gyorskapcsokkal könnyedén rögzítheted a MiniMax-ot, és kinyitás közben sem kell attól félned, hogy leesik. Ha összehajtod a hordozható állványt, egy kicsi, lapos csomagot kapsz amit könnyen szállíthatsz. Hé, várjatok meg!
Mindig van nagyobb Tojás

Nagy családod vagy baráti társaságod van? Profi séf vagy? Nagy társaságoknak készítesz ételt rendszeresen? Akkor a Big Green Egg XLarge a tökéletes sütő számodra. Big Green Egg XLarge segítségével a legjobb ízeket hozhatod ki az ételekből, mindezt egyszerre sok-sok ember számára. 61 cm átmérőjű sütőfelületén hatalmas húsokat, halakat vagy több pizzát sütni már nem csak fantázia, hanem a valóság. És ha kicsi a 61 cm átmérőjű sütőfelület? Bővítsd ki sütőfelületed 2 vagy 3 szintes rácsokkal, és emeld új szintre az ételeket.

XLarge tulajdonságok:

Rácsátmérő: Ø 61 cm
Sütőfelület: 2919 cm²
Teljes súly: 99 kg
Magasság: 78 cm
A görgős állvány nem tartozéka az XLarge tojásnak, az külön megvásárolható.
Az XLarge tojás moduláris asztallal is választható.
Az XLarge tojás akácfa asztallal is választható.
A legnépszerűbb családtag

A Big Green Egg Large messze a legnépszerűbb méret a Big Green Egg családban. Könnyen elkészítheted családtagjaid vagy barátaid kedvenc ételét is - természetesen sajátjaid mellett - a Big Green Egg Large sütőfelületén, ha kell egyszerre, mert a Large elég helyet biztosít egy 8-10 fős társaságnak is. Ezen a rengeteg helyen nagyon könnyen elkészíthetsz akár háromfogásos menüket is. Ki akarod hozni a maximumot a Tojásból? Akkor a Large a legjobb választás, mert ehhez a mérethez érhető el a legtöbb kiegészítő. Ez a mindentudó modell ezért is kapta a Large nevet, mert nagy potenciál rejlik benne. Klasszikus barbecue fogásokat tervezel sütni? A Large azért is népszerű, mert marhaszegyet vagy sertésoldalast is darabolás nélkül süthetsz vele.

Large tulajdonságok:

Rácsátmérő: Ø 46 cm
Sütőfelület: 1688 cm²
Teljes súly: 73 kg
Magasság: 84 cm
A görgős állvány nem tartozéka a Large tojásnak, az külön megvásárolható.
A Large tojás moduláris asztallal is választható.
A Large tojás akácfa asztallal is választható.
Nem mindig a méret a legfontosabb!

Habár a mérete nem annyira lenyűgöző első pillantásra, de a Big Green Egg MiniMax bőven kompenzál ezen hiányossága miatt. Csak 7 cm-rel magasabb, mint a Big Green Egg Mini, de sokkal nagyobb sütőfelületen süthetsz, pont ugyanakkorán, mint a Big Green Egg Smallban. Így több, mint elegendő helyed lesz akár 4-6 ember számára is kényelmesen sütni. Kitelepülést vagy kirándulással egybekötött sütögetést tervezel? Nem kell súlyemelőnek lenned, hogy a MiniMaxot magaddal vidd, mert mindössze 35 kg a súlya. Ketten simán megbírkóztok vele, ráadásul a MiniMax alaptartozéka a hordozókeret is, ezt nem kell külön megvásárolnod! Kompakt mérete miatt éttermi konyhák is előszeretettel választják steaksütésre, vagy különböző előkészítő folyamatokra.

A MiniMax tartozékai:
A MiniMax hordozókeret a MiniMax alaptartozéka.

MiniMax tulajdonságok:
Rácsátmérő: Ø 33 cm
Sütőfelület: 855 cm²
Teljes súly: 35 kg
Magasság: 50 cm