Első lépéseim a Big Green Eggel

Használat | 2021. július 09.

Az alábbi cikkben összeszedjük nektek, mik a teendők, ha hazavittetek egy Big Green Egget tőlünk. Szerelési és használati tanácsok, biztonsági tippek, kezdő és haladó titkok megosztása várható. Kattintás után olvasható!

Csomagoljuk ki!

Hazavittem egy Big Green Egget, mit kezdjek vele?
 

Maga a Big Green Egg jellemzően két dobozban érkezik, kivéve a MiniMax, ami egyetlen dobozban található. Nézzük az alapfelállást, amiben van egy nagy dobozunk és egy jóval kisebb. A nagy dobozban található a Big Green Egg összes kerámia alkatrésze. Tehát ebben kell legyen a kupola, a Tojás alapja, a belső kerámia tűztér, a tűzgyűrű, a zöld kerámia kupak. A kisebb doboz az összeszereléshez szükséges szerszámokat és alkatrészeket tartalmazza. A rozsdamentes rács, a tűzgyűrű aljára kerülő öntöttvas rács, a hőmérő, a fogantyú és a fekete kupak is. Emellett itt találjátok meg a Tojás nyitásáért és zárásáért felelős zsanért is, mindenféle csavarokkal és anyákkal együtt.

Most, hogy már tudjuk, minek, hol a helye, ki-ki vérmérséklete szerint ki is bonthat egy üveg sört, kitölthet egy pohár bort, majd nekiállhatunk a doboz kinyitásának. Igényel egy kis lelki ráhangolódást, mint minden olyan vágyott tárgy, amiről régóta álmodtunk.

A doboz kibontása után ellenőrizzük, hogy minden megfelelő állapotban van-e, és olvassuk el a mellékelt utasításokat. Sok infó feleslegesnek fog tűnni, de tudunk kell, hogy ez egy amerikai termék, így fontos megemlíteni olyan triviálisnak tűnő dolgokat is, amin esetleg mi csak nevetünk.

Egyébként ha felmentek a weboldalunkra, és azon belül a blogra, akkor minden egyes alkatrész, fontosabb kiEGGészítő összeszerelési útmutató videóját meg fogjátok találni, de most össze is gyűjtjük nektek ebben a cikkben egy helyre.

Összeszerelés

Big Green Egg modellek

Mi az javasoljuk, hogy bármennyire is csábító a Tojással kezdeni, először szereljük össze az állványt (vagy asztali állványt és asztalt, ha asztalba kerül a Big Green Egg). Ugyanis jó lenne valahova tenni a Tojást, miután összeraktuk. Szerintünk az állvány és Tojás összerakása egy óra alatt simán abszolválható  feladat, de biztosan nem lesz több 2-nél…

Big Green Egg állvány összeszerelési videók:

Big Green Egg akác asztal összeszerelése

Big Green Egg Minimax keret összeszerelése

Big Green Egg Small vagy Medium állvány összeszerelése

Big Green Egg Large állvány összeszerelése

Big Green Egg XLarge állvány összeszerelése

Ezután folytassuk a Tojás összerakásával:

Big Green Egg Mini összeszerelése

Big Green Egg MiniMax összeszerelése

Big Green Egg Small vagy Medium összeszerelése

Big Green Egg Large összeszerelése

Big Green Egg XLarge összeszerelése

Oldalpolcok

Big Green Egg oldalpolccal

Sokan, akik nem olvasták el figyelmesen a mellékelt útmutatókat, vagy nem néztek meg egyetlen videót sem, most jönnek rá, hogy maradt egy pár felesleges csavarjuk. És arra is, hogy nem tudják, hova kellene rögzíteni az oldalpolcokat, ha van. Ilyenkor kénytelenek vagyunk levenni a zsanért a hátsó csavarok meglazításával, és kicsit visszamenni az összerakás folyamatában, majd a helyére tenni azt a pár (4) csavart. Sokan most biztos azt mondjátok, hogy nincs is oldalpolcom, minek vesződjek ezzel, de higgyétek el, lesz köztetek olyan, aki később akar majd oldalpolcot feltenni, és azok a csavarok több, mint valószínű, hogy már sosem lesznek meg! Persze, tudunk ebben segíteni, de azt ajánljuk, kerüljön minden a helyére!

Miért kell nekem oldalpolc? Ha asztalos Big Green Egged van, természetesen nincs szükséged rá. Ha erkélyen, vagy olyan teraszon van a Tojás, ahol inkább kevesebb hely van, mint több, vagy nincs a közelben olyan felület, ahova le tudnál pakolni, akkor viszont nagyon praktikus. Mivel visszahajtható, így akár csak egyik oldala is használható, és ha már nincs rá szükségünk, egyszerűen, helytakarékosan le tudjuk hajtani. Rendelkezik akasztó fülecskékkel is, így a hamukaparót, rácsemelőket, spatulát, villát, csipeszt praktikusan tárolhatjuk az oldalpolcokra akasztva. Illetve bármilyen edényt, vágódeszkát, húsokat tudunk rajta tárolni, mielőtt bekerülnének a Big Green Eggbe. Ha oldalpolcot szeretnétek, itt nézzetek körül, csak méretet kell választani:

Oldalpolcok a webshopban

Tehát rájöttünk a felesleges csavarok helyére, újra illesszük helyére a zsanért. Első használatok után érdemes még egy fél fordulatot tekerni a hátsó csavarokon, hogy biztosan stabil legyen a tartás! Nem baj, ha a ez a két csavar meghajlik, sőt! Ugyanezt a műveletet kisebb hajtásokkal érdemes minden évben egyszer megismételni, és akkor nem ér minket meglepetésként a laza kupola, vagy az elcsúszó zsanér. A leeső tetőről ne is beszéljük… mindig figyeljetek erre!

Most, hogy minden fontosat elmondtunk az oldalpolcokról, szereljük is fel őket:

Fa oldalpolcok felszerelése videó

Nincs más hátra, mint hogy süssünk egyet!

Gyújtókocka és begyújtás

Bontsuk ki a faszenet, és majd beszéljünk is néhány szót arról, hogy miért is fontos a minőségi faszén. A jó faszén egyben a legfontosabb fűszer is. Sokszor előfordul, hogy egyáltalán nem használunk külön füstölő chipset vagy facsonkot a Big Green Eggben, csak simán a faszén minimális füstjével ízesítjük a készülő fogásokat. Így különösen fontos, hogy tudjuk, mi kerül az ételünkhöz.

Big Green Egg faszén

A Big Green Egg amerikai faszene egy hickory és tölgy keverék. Erőteljesebb ízt ad, mint egy csak tölgy vagy bükk fából készült faszén. Tapasztalatunk szerint nagyon könnyű ezzel a szénnel még a 100 fok alatti hőmérsékleteket is stabilan tartani.

Big Green Egg faszén a webshopban

Magyar boksa faszén

A másik, nálunk kapható magyar gyártású és fából készülő faszenünk 90%-ban tölgyet tartalmaz. Hatalmas fűtőértéke van, és optimális hőleadással rendelkezik. A Big Green Egg Large modellben saját mérésünk szerint a BBQ hőtartományban (100-150 fok között) akár 30 órát is süthetünk a beleférő körülbelül 3 kg faszénnel. Ez rendkívül takarékos és környezettudatos használatot eredményez. A tölgy egy lágyabb, mindennapibb fűszert kölcsönöz az ételeknek, ezért bármilyen sütéshez bátran ajánljuk!

Magyar boksa faszén itt érhető el

Bővebb információt a faszénről, az égésről és a füstölőfák használatáról a blogon található cikkekből vagy a Wood2Smoke által fordított Zen of Wood – avagy a fának is lelke van sorozatunkból tudhattok meg.

A sorozat részei itt érhetők el:

Zen of Wood – 1. rész

Zen of Wood – 2. rész

Zen of Wood – 3. rész

További cikkek a füstölésről:

Füstölés a Big Green Eggben

Melegen füstölt morgóhal

Füstölt carpaccio

Töltött csillagalma

A faszén és begyújtás

Faszén és füstölőchipsek

Bármilyen méretű Big Green Eggünk van, mindig a tűztér tetejéig töltsük fel szénnel. Ha csak néhány steaket sütünk meg és utána elzártuk a szellőzőket, a szén nem izzik tovább, a következő sütésnél csak az elfogyott szenet kell pótolnunk, így felfrissítjük a szén hőleadó képességét, plusz mindig fel vagyunk készülve az esetleges hosszabb sütésekre is.

Fontos megemlítenünk, hogy nem ajánljuk a benzinkúton, szupermarketekben kapható, ki tudja milyen adalékanyagokat és egyéb hozzáadott dolgokat tartalmazó szeneket. Az olcsóbb csak addig olcsó, amíg nem káros az egészségünkre. Mivel a szén egy fűszer, és az ételeinket ízesítjük vele, szerintünk fontos tudni, hogy milyen minőséget használunk. Amit még abszolút ellenjavallunk, az a brikett használata. Egyrészt nem szabályozható olyan könnyedén a hőmérséklete, mint a faszénnek, másrészt csak faszenes használat esetén él a Tojásra a garancia. Nyugodt szívvel ki merjük jelenteni, hogy az általunk forgalmazott magyar és amerikai szenek a piacon jelenleg elérhető legjobb faszenek között vannak.

Szóval, gyújtsunk be! Előkapjuk a Looftlightert vagy a gyújtókockáinkat. A Big Green Egg gyújtókockája 100% természetes alapanyagokból készül, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott vegyületet, így az ételünk ízét sem rontja el. Fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne használjunk gyújtófolyadékot (és semmilyen vegyszeres tisztításra sem lesz szükségünk a Tojásnál soha), hiszen a kerámia porózus anyag, és nem akarjuk semmilyen szennyező anyaggal megfertőzni a Big Green Eggünket. A Looftlighterrel igény, gyorsaság és a célzott sütési hőmérséklettől függően (nagyobb hőmérséklet – több fészek) egy-három kis tűzfészket izzítunk be, ugyanezt csinálhatjuk a gyújtókockával is, tűzfészkenként egy fél darab elég lesz, csak itt arra is figyeljünk, hogy pakoljunk a gyújtókocka tetejére pár nagyobb darab szenet, hogy egyenletesebb parazsunk legyen, miután eloszlattuk. Utána egy jó 5 percig nyitva hagyjuk a kupolát, hogy megfelelő mennyiségű levegő jusson a Tojásba a begyújtás alatt. Majd lecsukjuk, és figyeljük, hogyan emelkedik a hőmérséklet. Körülbelül 100-150 foknál már attól függően, hogy milyen hőmérsékleten szeretnénk sütni, érdemes visszább venni az alsó-felső szellőzők nyitását, amik természetesen eddig teljesen kinyitott állapotban kellett, hogy legyenek, a gyors begyújtás érdekében. Innentől kezdve az a tapasztalatunk, hogy 2-3 sütés/begyújtás után már mindenki profi módon be tudja lőni, hogy milyen nyitással mekkora hőmérsékletet lehet elérni.

Hamukaparó használata

Hamukaparó

Ejtsünk egy pár szót a hamukaparóról. Ez egy olyan kiEGGészítő, amit mindenkinek ajánlunk a Tojás mellé. Egyrészt a nevében is benne van, hogy segítségével könnyedén tudjuk a Tojás alsó szellőzőjén kihúzni a felgyülemlett hamut, illetve a parázs eloszlatásánál, és a használt szén felkeverésekor is jó szolgálatot tesz. Ha nincs kéznél a rácsemelő, a rozsdamentes rácsot akár még fel is lehet emelni vele, igaz, csak üres állapotában, hisz közel sem annyira stabil, mint maga a rácsemelő. Lehet, hogy olvastok olyat, hogy a használt szenet nem gyújtjuk be újra, de ez szerintünk óriási pazarlás és nincs is semmi értelme kidobni. Viszont többször használt szén fűtőértéke már nem olyan, mint az először begyújtotté, ezt úgy kell elképzelni, hogy elsőre még 7-800 fokig is átfordulhat a hőmérő, másodszorra talán már csak 3-400, utána 2-250 fok lesz körülbelül a maximum. Ez attól is függ természetesen, hogy milyen szenet használunk, de általánosságban igaz, hogy a másodszor begyújtott szénnel már nem lehet olyan magas hőmérsékletet elérni. Ezt azzal tudjátok kiküszöbölni vagy a hatást csökkenteni, ha mindig felfrissítitek a használt szenet némi új faszénnel.

Az indirekt sütőkő

Indirekt sütőkő

Ha indirekt sütőkövet is használtok, érdemes 40-50 C fokkal magasabb hőmérsékleten stabilizálni a Tojást, és utána berakni a követ, mert a convEGGtor berakásával körülbelül ennyit csökken a Big Green Egg hőmérséklete. Azt is figyelembe kell venni a hőmérséklet állításnál, hogy ugyanakkora szellőző nyitással, ha az indirekt sütőkő benn van, nem lesz ugyanakkora a hőmérséklet, kicsit jobban ki kell nyitni az alsó- felső szellőzőket, de ezt is 2-3 használat után profi módon tudjátok már kezelni. Az indirekt sütőkövet egyébként sokszor fogjátok használni, alacsony hőmérsékleten való hosszú BBQ sütéseknél, pizza és kenyér sütésnél és tulajdonképpen minden egyes olyan sütésnél, amikor nem direkt grilleztek. Érdemes csepegtetőtálcát vagy alufóliát tenni a tetejére, hogy a lecsöpögő zsír ne szennyezze be, de ha már nagyon fekete lenne, csak megfordítjuk és leégetjük róla 1-2 óra alatt a szennyeződéseket, ugyanolyan öntisztítással, mintha a Big Green Egget tisztítanánk. Nincs szükség semmilyen vegyszerre vagy tisztítószerre, zsíroldóra meg pláne.

Öntöttvas vagy rozsdamentes rács?

Öntöttvas rács

Ha bekerült a szén, begyújtottuk, beraktuk az indirekt sütőkövet is, akkor jön a rács. Rozsdamentes vagy öntöttvas, ez a használattól függ. Én úgy voltam vele, hogy csak direkt grillezésnél és steak sütésnél használom majd az öntöttvas rácsot, aztán végül 2 éve nem is vettem elő a rozsdamentest. Mások pedig pont fordítva vannak ezzel, szóval életre szóló tanácsot nem tudunk adni, tapasztaljátok ki ti is!

A rács berakás, kiemelése legegyszerűbben a megfelelő rácsemelővel végezhető el. A rozsdamentes rácsemelő kisebb teherbírású, hosszútávon nem megfelelő a nehéz öntöttvas rácshoz, ezért ha öntöttvas rácson gondolkoztok, érdemes már az elején az ahhoz való rácsemelőt megvenni, hiszen visszafele könnyedén kompatibilis.

Ha stabilizálódott a hőmérséklet, beállítjuk a kívánt hőfokra az alsó- felső szellőzők használatával, és mehet is a sütögetés. Fontos stratégia, hogy ha több mindent szeretnétek sütni, mindig próbáljátok azzal kezdeni, ami a legalacsonyabb hőmérsékletet kívánja. Ha már órákat grilleztetek 250 fokon, nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen lesz a hőmérsékletet lefelé állítani, mivel a kerámia már átforrósodott. Szóval kezdjetek az alacsony hőmérsékletű, indirekt sütésekkel, a nagyobb húsoknak úgyis jót tesz fél-1 óra pihenés, addig meg pont el lehet készíteni a grill köreteket vagy egyéb húsokat. Ha hosszan sütünk, és stabilan tudjuk már a hőmérsékletet állítani, nincs szükség a Tojás folyamatos nyitogatására, ha csak a recept vagy az elkészítés nem kívánja az például, hogy locsolgassuk almaecet-almalé keverékével a húsunkat.

Ha kész az étel, és már nem tervezünk további sütést, akkor elzárjuk az alsó és felső szellőzőket, és feltesszük a zöld kerámia kupakot a Tojás tetejére, ezzel légmentesen és biztonságosan elfojtjuk a parázs izzását. Megy az a fekete kupakkal is, de így száz százalékos. A fekete kupakot meg tároljuk mindig a Tojás belsejében a rácson, így nem kell keresgetni, hanem a következő sütésnél mindig kéznél van.

Újragyújtás

Tanácsok, tippek a Big Green Egg használatához

Elzártunk mindent, kialudt a tűz, de még aznap, vagy másnap, vagy ha kibírtunk egy hetet a Tojás begyújtása nélkül, akkor egy hét múlva tegyük fel újra be akarjuk gyújtani a Big Green Egget. Bennmaradt a szén, az indirekt sütőkő, a rács. Hogyan kezdjünk neki?

Először is, a rácsemelővel kivesszük a rácsot. Lusták voltunk, és az előző sütés végén, amikor még meleg volt a rács, nem tisztítottuk le, ezért most rá van égve egy csomó szennyeződés. Ne essünk pánikba, mert ha begyújtottunk, és visszatettük a rácsot, felforrósítjuk, és a forró rácsot már könnyedén le tudjuk tisztítani egy durva kefével vagy a Big Green Egg rácstisztítói közül valamelyikkel.

Szóval ott tartunk, hogy látjuk, mennyi szenünk maradt. A hamukaparó segítségével forgassuk át egy kicsit, hogy lehulljon a Tojás aljára a felgyülemlett hamu, aztán töltsük fel friss szénnel. A használt szén előbb begyullad, mint a friss, szóval úgy is kezdhetjük, hogy először a használt szenet meggyújtjuk, aztán töltjük rá az újat. Ez nem alaptétel, csináljuk úgy, ahogy kényelmes.

A begyújtásról és a hőmérséklet stabilizálásról már írtunk, innentől kezdve minden ugyanúgy megy, mint az előző alkalommal.

A Tojás kinyitásáról ejtsünk még egy pár szót. Sose nyissátok ki hirtelen mozdulattal a Big Green Egget, mert a beáramló levegő a tűz fellobbanását okozhatja, és könnyedén instant epilálás lehet a vége, jobb esetben az alkaron, rosszabb esetben akár a szemöldökön is. Szóval mindig amikor kinyitjuk, először résnyire, 1-2 másodpercig hadd menjen befele a levegő, és utána nyissuk fel teljesen. Ez főleg akkor fontos – de mindig csináljuk meg – ha magasabb hőmérsékleten sütöttünk sokáig, aztán visszafojtottuk az izzást a szellőzők beljebb csukásával. Ilyenkor van a legnagyobb esélye a lobbanásnak, mert az izzó parázs kívánja a levegőt. De szokjunk hozzá, hogy így nyitjuk ki, és akkor nem fordulnak elő ilyen látványos balesetek.

Az emelt félhold

Emelt félhold rács

Nézzünk meg egykét kiegészítőt, például egy nagyon hasznos dolog az emelt félhold rács. Az emelt félhold rács egy emelt grillrács, amely közvetlenül a sütőfelületre helyezhető, és számtalan előnnyel bír. Egyrészt megnöveli a Big Green Egg sütőkapacitását, másrészt nagyobb távolságba helyezi a parázsló faszéntől a készülő ételt, így azt nem éri olyan direkten a hő. A kis peremű csepegtető tálca használatával ez a hatás még inkább fokozható. Az egyik hozzávaló alacsonyabb hőmérsékletet igényel, mint a többi, vagy fordított pirítással készítenél el egy steaket? Az emelt félhold sütőrács ilyen helyzetekben is segíthet. Small, Medium, Large és XLarge méretekben is kapható, sőt, a Large és XLarge modellekben a rács együtt használható a sima félhold sütőkővel.

Hőmérők

infra hömérő

Bár mindenki profi medium rare steaket süt, vagy ránézésre megmondja, mikor 92-92 fokos a tépett húshoz készülő tarja, azért néha jól jön egy profi hőmérő is. Az általunk forgalmazott típusokat itt találjátok, vagy kényelmes, sokkal kényelmesebb és fotelből követhető megoldás is, nézzetek körül a webshopban:

Hőmérőink a webshopban

Innentől kezdve már azt hiszem mindent tudtok, szóval nincs más hátra, mint élvezni a Big Green Egg egyszerű sokoldalúságát, és ha maradt még kérdésetek, kommentben, emailben, vagy telefonon nyugodtan keressetek minket!

Még egy kis olvasnivaló:

Link a webshophoz

További tippek, tanácsok

Egyéb cikkek, receptek a blogon