Hőmérséklet beállítása a Big Green Eggben

Használat | 2021. július 09.

Hőmérséklet beállítása Big Green Eggben

A Big Green Egg rengeteg előnye közül az egyik az, hogy akár 1 Celsius fokos tartományon belül nagyon pontosan lehet szabályozni a belső hőmérsékletét. Szeretnéd emelni vagy csökkenteni a hőmérsékletet a Big Green Eggedben, vagy szeretnéd hosszú időre egy bizonyos hőfokon stabilizálni? Semmi probléma! A precíz hőmérséklet beállítással minden ételt tökéletesen készíthetsz el. Kattintás után elmagyarázzuk neked, hogyan.

Nézd meg a videót!

Hőmérséklet beállítás: a felső és alsó szellőzők együtt irányításával

Begyújtottad a Big Green Egged, és lecsuktad a kupolát körülbelül 15 perc után? Ha igen, a Big Green Egged épp melegszik a megfelelő hőmérsékletre. Nagyon egyszerű növelni, csökkenteni vagy szinten tartani a hőmérsékletet. Kell hozzá egy kis gyakorlat, de néhány Big Green Egges sütés után gyerekjáték lesz.

A Big Green Eggen belüli hőmérséklet szabályozása az alsó és felső szellőzők együttes irányításán múlik. Az alsó szellőzővel be tudod állítani az EGG belső hőmérsékletét egy nagyobb tartományon belül, leginkább a felső határt tudod így megadni. A felső szellőzővel, – legyen az a régebbi dupla funkciós öntöttvas kupak vagy az új rEGGulator – pedig finomhangolható a hőmérsékletet, akár 1-2 Celsius fokos tartományon belül.

Hőmérséklet növelés, csökkentés vagy szinten tartás

A Big Green Egg oxigén szintjét az alsó vagy felső szellőzővel is irányíthatod. Minél több oxigén áramlik be, annál erősebben ég a faszén és annál magasabb a hőmérséklet a Tojáson belül. Minél kevesebb az oxigén, annál alacsonyabb a hőmérséklet.

Szeretnéd növelni az EGG hőmérsékletét? Növelheted a légáramlást a felső szellőző nyitásával és/vagy az alsó szellőző nyitásával.

Csökkentenéd a Tojás hőmérsékletét? Visszaveheted a légáramlást a Tojásban az alsó és/vagy felső szellőzők beljebb zárásával.

Szeretnéd beállítani az EGGet, hogy egy bizonyos hőmérsékletet tartson? Zárd beljebb a kívánt hőmérsékleten a szellőzőket, csak annyira nyisd ki, amennyire szükséges, így a kívánt légáramlás szinten fogja tartani a hőmérsékletet.

hőmérséklet beállítása Big Green Eggben

Hőmérsékletek és beállítások

60 és 150 fok közötti hőmérsékletet szeretnél? Résnyire nyisd ki az alsó szellőzőt és a felső szellőzőt.

150 és 220 fok között hőmérsékletet szeretnél? Résnyire nyisd az alsó szellőzőt és körülbelül ½-¾ részig a felsőt.

200 és 230 fok közötti hőmérsékletet szeretnél? Nyisd ki ¼ részre az alsó szellőzőt és teljesen a felső szellőzőt.

280 és 350 fok között hőmérsékletet szeretnél? Teljesen nyisd ki az alsó szellőzőt és félig a felső szellőzőt.

Fontos megjegyezni, hogy ezek leegyszerűsített, általános támpontok az említett hőmérsékletekhez. Az aktuális hőmérséklet a fent felsorolt beállításokkal függ a faszén minőségétől – ezért is ajánlunk minőségi, keményfából készült nagy szemcsenagyságú faszenet -, a Big Green Egg állapotától – fontos, hogy a hamu el legyen távolítva, a felgyülemlő hamu ugyanis blokkolni tudja a légáramlást. Illetve fontos tényező az is, mennyit nyitogatjuk a kupolát, ugyanis ilyenkor hirtelen nagyon sok levegő áramlik az EGGbe, ez meg tudja növelni a tartósan is a hőmérsékletet.

hőmérséklet beállítása Big Green Eggben

Elkészítési módok, hőmérsékletek és időzítések

Süthetsz pizzát 6-10 perc alatt 250 C fokon, vagy 400 C közelében 2 perc alatt, vagy lassan süthetsz 100 C fokon malaccsászárt 3-4 órán keresztül. Minden előkészítési mód, sütési technika vagy mennyiség más-más hőmérsékletet és időzítést kíván. Az alábbi táblázatban megmutatunk néhány népszerű elkészítési módot a hozzájuk tartozó körülbelüli hőmérsékletekkel és sütési idővel.

Kupola nyitásának hatása a hőmérsékletre

Azt javasoljuk, hogy a Big Green Egg kupolája amikor csak lehetséges, legyen zárva a sütés alatt. Ez optimalizálja légáramlást, ami biztosítja az egyenletes sütést és megelőzi, hogy a kerámia kupola és a kerámia base hőálló tömítőszalagjai megégjenek.

Ezen kívül természetesen abban is segít a zárt Tojás, hogy minél stabilabb és egyenletesebb legyen a belső hőmérséklet. Ne aggódj amiatt, ha kinyitottad a Tojást és hirtelen leesik a hőmérséklet. Ekkor több oxigén jut be a Big Green Eggbe, amitől a faszén jobban fog izzani és pillanatokon belül visszaáll az eredeti hőmérséklet.

Figyelj arra, mert biztonsági szempontból fontos, hogy a Tojást mindig két lépcsőben nyitjuk ki. Először körülbelül 5 cm-re nyisd, hogy a hideg levegő be tudjon áramlani a Tojásba, és a meleg pedig ki. Ezután nyisd csak ki teljesen. Így megelőzhető egy kellemetlen szőrleégés vagy egyéb sérülés a karon.

hőmérséklet beállítása Big Green Eggben

A kiegészítők hatása a hőmérsékletre

Kiegészítők eltávolítása a Tojásból vagy még inkább a kiegészítők berakása hatással lehet az EGG hőmérsékletére. Ennek még nagyobb hatása van, ha a kiegészítőt későbbi stádiumban tesszük be a Tojásba. Gondolunk itt például a convEGGtorra vagy a sütőkőre. Ha ezek hidegek, amikor a Tojásba helyezed őket akkor a hőmérséklet csökkenésével járhat egy ideig.

Ha szükséges, állíthatod a légáramlást, hogy megnöveld a hőmérsékletet. Amint a Tojás elérte a kívánt hőmérsékletet, a kiegészítők már elég melegek lesznek ahhoz, hogy süss rajtuk.

hőmérséklet beállítása Big Green Eggben

Szeretnéd tudni, hogy különböző húsok és halak esetében milyen maghőmérsékletet kell elérni, az ideális vagy biztonságos állagért? Olvasd el ezt a bejegyzést.

Biztonsági tippek

A Big Green Egget nagyon biztonságos használni, feltéve hogy rendeltetésszerűen és a ajánlások betartásával teszed ezt. Mindig legyél nagyon óvatos, amikor tűzzel vagy hővel dolgozol. Ez a Big Green Eggre is ugyanúgy igaz. Mikor használod a Tojást, tartsd be a biztonsági utasításokat és légy óvatos a faszén begyújtásánál és akkor, amikor izzó parázzsal vagy forró felületekkel dolgozol. Így élvezheted igazán a Big Green Eggen való sütögetést és az ezzel járó fantasztikus ízeket és felejthetetlen ételeket.