Karácsonyi BGE menü receptekkel – csak hedonistáknak!

Használat | 2020. december 09.

Végre itt vannak az ünnepek, indulhat a tervezgetés. Idén mi kerüljön a tojásba, majd a családi asztalra? Mi megálmodtuk kedvenc BGE ételsorunkat, tarts velünk, hátha téged is elkap az ihlet. Sütés, grillezés, füstölés? A Big Green Egg-ben minden lehetséges!

Előétel, főétel (sőt, inkább főételek!), majd egy isteni desszert. Így hangzik a tökéletes karácsonyi vacsora egyenlete. Mindez ráadásul a világ legjobb grillsütőjében elkészítve igazi gasztronómiai csúcsélményt ígér. Ha neked is megdobbant a szíved a mennyei illatokra, felséges ízekre gondolva, akkor eláruljuk, mivel készültünk: előételnek ropogós almarózsákat készítünk, két gourmet főételünk a szalmán füstölt pisztráng és az áfonyaszósszal kísért, sült, gombás szarvasgerinc, desszert címén pedig egy hagyományos süteményrecept újraértelmezett változatát, egy fűszeres feketerum kuglófot sütünk.

Ne aggódj, nem kell egész nap a faszén felett görnyedned (bár mi azt igencsak élvezzük általában)! Kedvenc zöld tojásunk kupolája azért is páratlan, mert egy-egy ügyes elrendezéssel, illetve az EGGspander készlet segítségével egyszerre akár több ételt is elkészíthetsz, így nem kevés időt spórolhatsz – mindannyian tudjuk, a karácsonyi felfordulásban, készülődésben néha az óra bizony ellenünk dolgozik. Vágjunk is bele!

Ropogós almarózsák

Nem véletlenül nyúlunk ehhez a gyümölcshöz – gondolj csak bele, néhány generációval előttünk még a karácsonyfát díszítették az apró, piros, csillogósra fényesített almácskákkal. Tény, hogy mi inkább a Green Egg-be tesszük őket, de a tradíció így is tovább él! Ezekhez a látványos, ínyenc falatokhoz némi kézügyességre van szükség, úgyhogy, ha esetleg megriadnál az alábbiaktól, választhatod a szintén pazar cédrusdeszkán füstölt töltött csillagalma receptünket! Nézzük az almarózsákat:

A tökéletes almarózsák BGE-ben készülnek


Hozzávalók:

  • 2 db nagyméretű piros alma
  • 1/2 citrom leve
  • 2 ek barna cukor
  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 1 tlk őrölt fahéj
  • 1/4 tk szerecsendió
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás
  • 2 tk víz
  • 1/4 csésze porcukor

Elkészítés:

Indirekt sütéshez illeszd helyére a pizzakövet, majd állítsd az Egg-et 200 fokra. Felezd meg és magozd ki az almákat, vágd őket 1 mm vastag szeletekre. Csepegtess rájuk citromlevet, nehogy megbarnuljanak, majd mikróban kb 45 mp alatt puhítsd meg őket. Az olvasztott vajjal bekent levelestésztát vágd kb 2 cm széles csíkokra, és szórd meg gazdagon a barna cukor, fahéj és szerecsendió keverékével. Helyezd az almaszeleteket sorban a tésztacsíkokra, úgy, hogy átfedésben legyenek egymással, tetejük pedig 2-3 cm-nyit lelógjon. Verd fel a tojást, add hozzá a vizet, és kend át a tésztacsíkokat. Hajtsd rá az almákra a tésztacsíkok alsó felét, óvatosan tekerd fel őket csigába. A tészta végét finoman megnyomva rögzítheted a tekercset. Gyorsan tedd őket muffin formákba, majd süsd őket a pizzakövön addig, amíg az almák aranybarnára nem sülnek. A még forró rózsákat hintsd meg porcukorral.

Szalmán füstölt pisztráng

Ha nem ragaszkodsz a rántott halhoz, akkor idén füstölve készítsd el a család kedvencét! Köretnek megtarthatod a jól bevált ecetes vagy tejszínes krumplisalátát, így mindenki örülni fog. Az egészben füstölt pisztráng már önmagában különleges élmény, ám ha a BGE gyomrában készül, akkor valóban fejedelmi lakomát ígér!

A BGE gyomrában füstölt pisztráng a karácsonyi asztal dísze


Hozzávalók

  • 4 db, kb 1 kg súlyú, megpucolt pisztráng
  • 1 citrom
  • 1 marék citromfű
  • grill szalma (gyógynövény szalma)
  • a sós léhez: 6 gerezd fokhagyma, 120 g rózsaszín só, egy-egy adag kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zöld kardamom, szegfűszeg, borókabogyó, köménymag, feketebors

Előkészületek:

Forralj fel 1,5 l vizet, pucold meg és vágd ketté a fokhagymagerezdeket. A vizet vedd le a lángról, add hozzá az összes fűszert, majd lassú lángon 15 percig főzd a levet. Adj hozzá 1 l hideg vizet, tedd félre a lábost, és hagyd teljesen kihűlni. A pisztrángokat most meg alaposan, távolítsd el a belsőségeket és a bőrön maradt nyálkaréteget. Helyezd a halakat egy tábla, önts rájuk annyi levet, hogy az teljesen elfedje őket, és hagy őket 2 órát a hűtőszekrényben pihenni. Az idő leteltével újra mosd át a pisztrángokat, töröld szárazra őket, végül újabb 2 órára tedd vissza őket a hűtőbe.

Elkészítés:

Csökkentsd a Tojás hőmérsékletét 120 fokra, szeleteld fel a citromot, törd össze a citromfüvet. Nedvesítsd meg a szalmát, és terítsd be vele a rozsdamentes V-rácsot. Helyezz egy-egy szelet citromot és némi citromfüvet a pisztrángok hasüregébe, fektesd őket egymás mellett a rács réseibe úgy, hogy stabilan megálljanak. Szórj hickory füstölő chips-et a faszénre, illeszd a convEGGtor-ba a rozsdamentes acél rácsot. Állítsd rá a pisztrángokat, csukd le a kupolát, és füstöld a halakat kb. 1,5 órán át, amíg a belső hőmérséklet el nem éri az 52–55 fokot. A bőrt közvetlenül tálalás előtt távolítsd el, hogy a halhús csodálatosan lédús maradjon.

Sült szarvasgerinc gombával és áfonyaszósszal

Mit is mondhatnánk? Karácsonykor a két főétel sokkal jobb, mint az egy! Főleg, ha olyan különlegességről van szó, mint a szarvasgerinc. A recept szerencsére nem igényel több évtizedes konyhaművészeti tapasztalatot, mégis hihetetlenül ízletes a végeredmény! Hidd el, ezt a gasztronómiai remeket kár lenne kihagyni!

Fejedelmi fogás, made by Big Green Egg


Hozzávalók:

  • 8 szelet friss szarvasgerinc bordacsonttal
  • 100 g sötét trombitagomba
  • 100 g rókagomba
  • 1 db édes fehérhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • 2 evőkanál sózatlan pisztácia megpucolva
  • 100 g sertéshús
  • 2 evőkanál vaj
  • az áfonyaszószhoz: 100 g áfonya, 50 g barna cukor, 50 ml feketeribizli likőr, 2 csillag ánizs, 1 rúd fahéj

Elkészítés:

Ismét a rozsdamentes vasrácsra lesz szükséged, a Big Green Egg legyen 180 fokos. Távolítsd el a hártyát a gerincről, tisztítsd meg a bordacsontokat. Sózd, borsozd a húst, majd a 8 szeletet kötözd össze csonttal kifelé, hogy egy koronaformát kapj. Mosd le és szárítsd meg a gombákat, aprítsd fel a hagymát, fokhagymát, pisztáciát, valamint a rozmaring és a kakukkfű felét. A sertéshúst vágd kb 0,5 cm-es kockákra.

Melegítsd fel a vajat a rácsra helyezett öntöttvas serpenyőben. Add hozzá a hagymát, a fokhagymát és a gyógynövényeket, forgasd addig, amíg a hagyma áttetsző nem lesz. Keverd hozzá a gombákat, a pisztáciát, rottyantsd össze, majd tedd félre, hagyd kihűlni.

Vedd ki a rácsot, tedd a BGE gyomrába a convEGGtor-t. Keverd össze az áfonyaszósz összes hozzávalóját az öntöttvas lábosban, majd csukott kupola alatt főzd 20-30 percig, amíg a szósz szirupossá nem válik. Ha elkészült, tedd félre – tálalás előbb újra melegíts rá.

Keverd össze a kihűlt gombás mártást a felkockázott marhahússal, ízlés szerint fűszerezd, gyúrd gombóccá, és helyezd a szarvasgerinc korona tetejére. Mérsékeld az Egg hőmérsékletét 140 fokra. Az öntöttvas serpenyőt hintsd meg a maradék kakukkfűvel és rozmaringgal, fektesd rá a koronát, majd 30-40 perc alatt, süsd készre a szarvasgerincet. Akkor készült el, amikor a maghőmérséklet eléri az 52 fokot. Vedd ki a serpenyőt a BGE-ből, hagyd pihenni a húst bő 10 percig. Tálalás előtt vágd szeletekre a koronát – köretnek készíts grillzöldségeket ízlés szerint, és ne felejtsd el az áfonyaszószt sem!

Fűszeres feketerum kuglóf

Kuglófsütő hazánkban minden háztartásban lapul – elő vele, nem baj, ha még a nagymamáé volt! Egy friss, omlós, könnyű, de ízletes desszertet sütünk benne, amely méltón koronázza meg az ünnepi lakomát!

Klasszikus karácsonyi sütemény újraértelmezve


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 397 g sűrített tej
  • 35 g étolaj
  • 12 dkg finomliszt
  • 5 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl fűszeres feketerum
  • a sziruphoz: 0,5 dl fűszeres feketerum, 0,5 dl víz, 4 ek cukor, 1 tk vanília kivonat

Elkészítés:

Helyezd a convEGGtor-t a tojásba, majd fűts fel a rendszert 180 fokra. Ha kuglófformád nem szilikonos, kend ki margarinnal, nehogy benne ragadjon a sütemény. Válaszd szét a tojásokat, a 4 sárgáját add a sűrített tejhez, majd mixerrel keverd bő öt percig. Amint csomómentessé válik, apránként add hozzá az olajat, a rumot és a sütőporral összeszitált lisztet. A tojások fehérjét verd kemény habbá, végül óvatosan dolgozd össze a masszával. A formába öntött tésztát 180 fokon süsd kb 25 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 160 fokra, és süsd tovább újabb 20-25 percig. Némi pihentetés után fordítsd ki a kuglófot a formából, tedd félre hűlni. A szirup összetevőit keverd, bő 10 perc alatt főzd sűrűre, majd csorgasd a sütemény tetejére.

Kellemes ünnepeket, jó étvágyat kívánunk!