Kamado, Big Green Egg kérdések és válaszok – Kisokos – első rész

Használat | 2021. május 01.

A leggyakrabban feltett kérdések és válaszok a Big Green Eggről és a kamado sütőkről általában. Legfontosabb kiegészítők, begyújtás, faszén használat, füstölés, tisztítás és sok más témakörben gyűjtöttük össze kérdéseiteket, amiket meg is válaszolunk legjobb tudásunk szerint.

Big Green Egg

Big Green Egg és kiegészítőid nagyon könnyen használhatók, ha már tudod mi hogyan működik. Ahogy sok más dologgal kapcsolatban, itt is a gyakorlat teszi a mestert. Azonban találkozhatsz olyan problémákkal, amire hirtelen nem tudod a választ. Hogyan szabályozd a hőmérsékletet, melyik kiegészítők igazán szükségesek és miért füstöl annyira az EGG? Összeszedtünk a leggyakrabban feltett kérdéseket és a hozzájuk tartozó válaszokat, hogy a Big Green Eggben sütés valóban problémamentes legyen!

Minden a Big Green Eggről és kiegészítőiről

A Big Green Egg rengeteg kiegészítővel rendelkezik, így EGGed számtalan lehetőséget kínál arra, hogy különböző sütési technikákat és különleges elkészítési módokat is kihasználhass. De hogyan használd ezeket a kiegészítőket, és mik a legfontosabb alap tudnivalók? És pontosan mitől lesznek bizonyos kiegészítők olyan fontosak a kamado sütőhöz és mitől válik kvázi “kötelezővé” minden EGG rajongó számára. Lentebb minden kérdésre választ adunk.

Mik a legfontosabb alap kiegészítők a Big Green Egg kamado sütő mellé?

100%-ban természetes faszenünk, a gyújtókocka és a hamukaparó a legfontosabb kiegészítők, hogy elkezdhesd használni a Big Green Egged vagy bármilyen kamado sütőt. Továbbá nagyon fontos, hogy megfelelő alapokon álljon a sütő, így vagy egy integgrált kézi húzós állványt, vagy saját beépítés esetén az asztalba építéshez való lábat ajánljuk. Szeretnéd az EGGed minden képességét kiaknázni? A top 3 kiegészítők között kihagyhatatlan a convEGGtor indirekt sütőkő, az öntöttvas rács és a pizzakő. Ezekkel az indirekt sütés, a pirítás, a pizzasütés, a steak sütés és a kemenceként való használat is gyerekjáték lesz.

Minél gyakrabban használod a Big Green Egged, annál boldogabb leszel a széles kiegészítő portfólió láttán. Meg akarod könnyíteni a saját dolgod sütés közben? Segít egy szilikonos ecset, egy rácsemelő, hőálló kesztyű vagy a convEGGtor kosár, ezek használatával igazi profi lehetsz. Miközben sütsz, ne felejtsd el felfogni a lecsöpögő zsírokat és ételmaradékokat valamilyen csepegtető tálcával, így rengeteg tisztítást spórolhatsz meg. Végül pedig tartsd kirobbanó formában Big Green Egged rácstisztítóink egyikével, és használd a megfelelő méretű védőhuzatot, hogy minden időjárási körülmények között védve legyen kedvenc kültéri sütőd.

conveggtor indirekt sütőkő használata

Mikor használjam a teljes convEGGtort és mikor a félhold indirekt sütőkövet?

A convEGGtor és a félhold indirekt sütőkő is tulajdonképpen hőpajzsként funkcionál. Amikor ezeket használod, nem direkt módon sütsz az izzó parázs felett. Ezzel az indirekt sütési technikával a kerámia hővisszaverési tulajdonságait és a Big Green Egg formájának köszönhető speciális légkeringetését használod ki a sütés alatt.

A félhold indirekt sütőkő lehetővé teszi, hogy direkt és indirekt módon egyszerre süss a Tojásban. Így két különböző sütési technikát tudsz használni egyidőben. Használd a félhold indirekt sütőkövet a convEGGtor kosárral vagy az EGGspander készlettel együtt.

Választhatsz két darab félhold indirekt sütőkövet is, és használhatod a convEGGtor kosárral vagy az EGGspander készlettel együtt. Az indirekt sütési felület így kicsit nagyobb lesz, mint a hagyományos teljes convEGGtor esetében. Ez azt jelenti, hogy kevesebb levegő áramlik a kamado belsejében és hatol át a hőpajzson, így a teljes convEGGtor használatával összevetve alacsonyabb hőmérséklet is stabilan tartható. Ez a sütési mód a low and slow sütéseknél használatos.

Használhatom a pizzakövet/sütőkövet hőpajzsként, kvázi convEGGtorként?

Röviden: nem. A pizzakövet nem arra terveztük, hogy ugyanazt a célt szolgálja mint a félhold indirekt sütőkő vagy a teljes convEGGtor. Ahogy a neve is mutatja, a pizzakő/sütőkő elsősorban sütőfelületként használható: pizzasütésre, focaccia sütésre, kenyérlángos sütésére, kenyésütésre vagy tortasütésre. A pizzakövet/sütőkövet mindig egy hőpajzzsal együtt használjuk – legyen az a teljes convEGGtor vagy a félhold indirekt sütőkő – így létrehozva egy határvonalat az izzó faszén és a sütőkő/pizzakő között, amire az alapanyagokat, ételeket tesszük. Ha hőpajzs nélkül használod a sütőkövet/pizzakövet, a kő túlforrósodhat, így az éppen készülő étel alja könnyen megéghet.

Rövidebb sütések esetében, mint a kenyérlángos vagy pizza, használd előmelegítve a sütőkövet/pizzakövet. Hosszabb sütések esetén – mint torták, kenyér – jobb, ha hidegen teszed be a Big Green Egg kamado sütőbe a pizzakövet/sütőkövet, így biztosan nem fog az étel alja megégni.

pizza sütés kamado sütőben

Használhatom a convEGGtort sütőkőként/pizzakőként?

Nem, általában nem ajánlott és a legtöbb esetben nem is fog jól működni. Mivel a convEGGtor hőpajzsként működik ideális esetben az izzó faszén és az étel között, gyorsan nagyon forró lesz. Ennek eredményeképp a közvetlenül rajta készülő étel még azelőtt meg fog égni, mielőtt rendesen megsülne. Egy convEGGtort ajánlott hőpajzsként használni és az indirekt sütőkőre tett rácsra kell a pizzakőnek/sütőkőnek kerülnie, erre jön az épp készülő pizza, kenyérlángos, tortaforma vagy kenyér.

kiegészítők big green egg kamado csirketrón

Szeretnék további kiegészítőket vásárolni az alapok mellé, miket ajánlanátok?

Szeretnéd emelni a tétet vagy kibővíteni a sütőfelületet? Ezekkel a Big Green Egg kiegészítőkkel nem lesz többé hiányérzeted! Az öntöttvas serpenyő egy igazi séf kedvence és nagyon változatosan használható. Párolt hal zöldségágyon, egy szép szelet hús vagy egy csodás brownie (vagy más desszert) is készülhet benne. Nincs olyan, amit egy öntöttvas serpenyőben ne tudnál elkészíteni. Ha szeretnél más sütési technikákat is a kamado sütődben kipróbálni, ajánljuk a szénacél wokot vagy az öntöttvas lábasokat. Így könnyedén készíthetsz távol-keleti ételeket vagy ízletes ragukat, pörkölteket. Ha több sütőfelületre vágysz, próbáld ki az EGGspanderrendszert (L vagy XL mérethez) hogy a lehetőségek száma tényleg végtelen legyen! Hozd ki legtöbbet magadból és az EGGedből!

eggspander big green egg kiegészítő

Mit tudok elkészíteni egy Eggspander segítségével?

Találóbb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy mit nem. Állítsd kulináris kihívások elé magad és hozd ki a legtöbbet a Big Green Eggedből az 5 részes EGGspander készlet segítségével. Használd ki kreativitásod és a végtelen sütési lehetőségek tárházát!

Az 5 részes EGGspander készlet több (külön is kapható) részből áll, amiknek segítségével három szinten is süthetsz, ezek: az 1 részes convEGGtor kosár, 2 db félhold rozsdamentes rács és a 2 részes emelt rács.

A convEGGtor kosár az alap. Ez egyrészt az indirekt sütőkő vagy a szénacél wok tartójaként funkcionál, és erre építheted a következő szintet is. Az alapot úgy terveztük, hogy két különböző szinten is süthetsz rajta, vagy egymás mellett direkt és indirekt módon egyszerre. Például helyezz egy félhold indirekt sütőkövet a convEGGtor kosár alsó szintjére, fölé egy félhold rozsdamentes rácsos, mellé pedig egy félhold öntöttvas rácsot, így az öntöttvas rács oldalán direktben a faszén felett süthetsz, a másik oldalon pedig indirekt módon.

Kell még extra hely? Tedd a convEGGtor kosár tetejére a kétrészes emelt rácsot a hozzá tartozó rozsdamentes ráccsal együtt, így még több ételt készíthetsz egyidőben.

faszén big green egg kamado legjobb faszén

Faszén – a legjobb fűtőanyag kamado sütőhöz és Big Green Egghez

Minden sütés a megfelelő tüzelőanyaggal kezdődik. Az legjobb ízek kulcsa pedig a prémium minőségű faszén használata. A végeredmény részben a faszén minőségétől függ, azonban egy dolog biztos: a faszénen sült ételek íze utánozhatatlan. Ha találsz egy fél zsák maradék brikettet, jogosan merül fel benned a kérdés, miért ne használjam el a Big Green Eggemben? Lentebb elmagyarázzuk, hogy ez miért nem olyan jó ötlet és tippeket adunk arra is, hogyan töltsd újra faszénnel Big Green Egged.

Milyen típusú faszenet használjak?

Faszén több formában méretben és minőségben létezik. A Big Green Egghez mi a prémium minőségű természetes faszenet ajánljuk, ami azt jelenti hogy nincs benne hozzáadott kémiai anyag, ízfokozók vagy illat fokozók (igen, ilyen is van). Mert bizony nem minden ételnek áll jól a túlzott füstös íz. Ha mégis szeretnél játszani az ízekkel és a füsttel, használj füstölőfákat. A Big Green Egg kínálatában a “hagyományosokon” kívül találsz egzotikus fákból készült chipseket és csonkokat is, amivel még egy plusz fűszert csempészhetsz a készülő ételekbe.

Miért ne használjunk briquette-et kamado sütőben vagy Big Green Eggben?

A brikettet leginkább azért szeretik, mert ha egyszer begyulladt, akkor folyamatosan jól, ugyanazon a hőmérsékleten ég. Ez az előny inkább hátrány egy kamado sütő vagy Big Green Egg esetében. Mivel a brikett jól tartja azt a maximális hőt, amit elértünk vele begyújtás után – kombinálva ezt a Big Green Egg kivételes hőtartó képességével – nagyon nehéz lesz később szabályozni a Tojás belső hőmérsékletét. A faszén gyorsabban ég és gyorsabban is hűthető, mint a brikett, így könnyebb zárt térben a hőmérsékletét szabályozni. Továbbá sok brikettben vannak különböző hozzáadott anyagok, amik sok-sok hamuval járnak égés után, így a nap végén rosszabb légáramlással kell számolni. A másik hátránya a különböző hozzáadott anyagoknak, hogy nagyon kellemetlen illatuk van és ez a készülő étel ízét is negatívan befolyásolja. Végül azt sem szeretnénk, hogy ezek az adalékanyagok bekerüljenek a porózus kerámiába. Ezért inkább használj mindig természetes, prémium minőségű faszenet!

faszén feltöltés kamado sütő big green egg

Meddig töltsem a Big Green Egget faszénnel?

A Big Green Egg kerámia tűztere a faszén bölcsője. Általában azt tanácsoljuk, hogy minden új sütés esetén a tűztér tetejéig (fentről nézve a tűzgyűrű aljáig) töltsd fel a Big Green Egget faszénnel. Így a tűzgyűrű kellő távolságot biztosít a készülő ételek és az izzó faszén között normál beállítások mellett. Csak egy rövid sütésed volt és maradt még rengeteg faszén a Big Green Eggben? Semmi gond! A következő sütés előtt keverd át a hamukaparóval, hogy a kisebb darabok és a hamu leessen, és töltsd fel újra a tűztér tetejéig.

Mikor kell újratöltenem a faszenet és hogyan tegyem ezt?

Minden sütés előtt keverd át a faszenet a hamukaparó segítségével. A keletkezett, faszén között megbúvó hamu leesik a kerámia aljára, ezt az alsó szellőzőn keresztül ugyancsak a hamukaparóval tudod eltávolítani. Így mindig optimális légáramlás mellett süthetsz. Ha kell, töltsd fel a tűztér tetejéig faszénel az EGGet és már indulhat is a sütés!

Hogyan töltsem újra a faszenet sütés közben?

A sütés közbeni faszén feltöltés ritkán fordul elő, csak olyan esetekben amikor nagyon hosszan sütsz, vagy nem volt elég faszén az elején a Tojásban, vagy valamiért extrém magas hőmérsékletre van szükséged. Ha mégis előfordul, a már izzó faszenet told az egyik oldalra a hamukaparó segítségével, és öntsd a friss faszenet a másik oldalra. A tűz magától továbbterjed és begyújtja a friss faszenet is. Soha ne tedd a friss faszenet a már izzó szén tetejére. Így elfojtod a már meglévő tüzet és egyáltalán nem, vagy nem olyan gyorsan fog átizzani a frissen behelyezett szén. Ráadásul a magas hőmérsékletet a már izzó faszén alulra kerülése miatt lentre koncentrálod, így szerencsétlen esetben sérülhet is a kerámia.

faszén tisztítás faszéntartó kosár big green egg

Több sütés után sok kis darab faszén maradt az EGGben. Ezeket még használhatom? 

Túl sok kis darab faszén negatív hatással van a légáramlásra, így nehezebb és lassabb lehet a kívánt hőmérsékletre fűteni a Big Green Egget. Szedd ki a nagyon kicsi darabokat a tűztérből vagy hagyd teljesen elégni a faszenet a sütés végén.

Faszén begyújtás és a hőmérséklet beállítása kamado sütőben és Big Green Eggben

Minden sütés azzal kezdődik, hogy begyújtjuk a faszenet és a kívánt hőmérsékletre fűtjük fel a Big Green Egg kamado sütőt. Ezután akár celsius fok pontossággal állítható a Big Green Egg hőmérséklete. Persze eleinte ez gyakorlást igényel… Szeretnéd magasabb hőmérsékleten, vagy alacsonyabb hőmérsékleten használni az EGGed? Nem probléma! Lentebb elolvashatod, hogyan érheted ezt el és mi a megoldás, ha épp nem úgy sikerül valami, ahogy eltervezted. A végén pedig tökéletes ételeket fogsz készíteni!

faszén begyújtás kamado grill big green egg

Hogyan gyújtsam be a faszenet Big Green Egg kamado sütőben?

Mielőtt begyújtod a faszenet, nyisd ki az alsó és felső szellőzőket is teljesen. Tegyél a faszén telejére egy (vagy igény szerint több) gyújtókockát (vagy egyszerűen használd a Looftlighter elektromos grillgyújtóját). Ne ásd a faszén közé a kockákat! Aszerint válassz több, vagy kevesebb gyújtókockát, hogy milyen hőmérsékleten szeretnél sütni. Kisebb hőmérséklethez kevesebb gyújtókocka is elég. Gyújtsd meg a gyújtókockákat és hagyd nyitva a Big Green Egget 10-15 percig, amíg a gyújtókockák lángolnak. A nyitva hagyott kupola lehetővé teszi, hogy a begyújtáshoz elég levegő áramoljon be fentről. Ezt követően csukd le a kupolát, hagyd néhány percig melegedni és utána kezdd el állítani a hőmérsékletet.

hőmérséklet beállítása Big Green Eggben 2

Hogyan állítsam be a megfelelő hőmérsékletet Big Green Egg kamado sütőben?

A Big Green Egg belső hőmérséklete attól függ, mennyi oxigént kap a faszén. Több oxigén erőteljesebb égést jelent, ezáltal magasabb lesz a hőmérséklet. Ha kevesebb oxigén áramlik be, a hőmérséklet esni fog. Ez egy játék az alsó és felső szellőzőkkel, de 2-3 sütés után természetesnek fog hatni annak is, aki először használja. Az alsó szellőzővel adod meg a beáramló oxigén mennyiségét és a felső szellőző segítségével tudod a folyamatot fokra pontosan hangolni.

Mindig bizonyosodj meg róla, hogy a sütés előtt stabil a hőmérséklet. A hideg convEGGtor, hideg serpenyő, nagy darab hús könnyen okozhatja azt, hogy (átmenetileg) leesik a hőmérséklet. Például a convEGGtor behelyezésénél az esés átmenetileg 40-50 celsius fok is lehet. Mivel a hőmérséklet ilyenkor először leesik, aztán újra megindul felfelé, nehéz megmondani pontosan, hogy milyen beállításokat kell alkalmazni az alsó és felső szellőzők esetében. Itt is a gyakorlat teszi a mestert.

Hogyan kezeljem a hőmérséklet ingadozásokat, amit a kupola nyitogatása okoz?

Először is fontos, hogy a kupola annyit legyen zárva, amennyit csak lehet, és ne hagyd kinyitva hosszú időre. Így a Big Green Eggben lévő forró levegő áramlása optimális lesz, és az ételek egyenletesen, stabil hőmérsékleten sülnek. Így óvhatod meg a Big Green Egg tömítését is a legjobban. Ne aggódj, ha kinyitod a sütőt és leesik a hőmérséklet. A kupola elég hőt elnyelt már, és a visszaverődő hő és a beáramló extra levegő becsukás után hamar visszaemeli az eredeti szintre a hőmérsékletet, így ez az esés csak átmeneti.

nem emelkedik a hőmérséklet megfelelően kamado sütő

Nem emelkedik megfelelően a hőmérséklet. Mi lehet ennek az oka?

Több oka is lehet a Big Green Egg stagnáló vagy nagyon lassan emelkedő hőmérsékletének:

  • A tűztér nyitott része nincs egyvonalban az alsó szellőzővel. Így blokkolod a beáramló oxigén egy részét és sokkal lassabban fog emelkedni a hőmérséklet.
  • Túl sok hamu maradt az előző sütés vagy sütések után a faszén között. Ez is hátrányosan befolyásolja a beáramló oxigén sebességét, ezért mindig sütés előtt keverd át a bennmaradt faszenet a hamukaparóval, és távolítsd el a lehulló hamut az alsó szellőzőn.
  • Túl sok hamu maradt a tűztér alatt. Ez is gátolja az oxigén áramlását. Ezért rendszeresen távolítsd el a hamut az alsó szellőzön keresztül.
  • A tűztér lyukait eltömítette néhány kis darab faszén. Hagyd kialudni a faszenet és nézd meg, hogy a lyukak biztosítják a szabad légáramlást. Ha néha teljesen elégeted a faszenet, ez a probléma megelőzhető.
  • A kupola hőmérője nem a pontos hőmérsékletet mutatja. Ezért fontos időről-időre forró vízben kalibrálással ellenőrizni.

A hőmérséklet túl magas a Big Green Eggben. Hogyan tudom lejjebb vinni a hőmérsékletet?

Mivel a Big Green Egg speciális kerámiája remek hőtartó képességgel rendelkezik, ezért sokkal könnyebb felfelé állítani a hőmérsékletet, mint lefelé. Van azonban egy trükk, hogy hogyan lehet elősegíteni a hőmérséklet csökkentését. Tegyél be egy hideg convEGGtort vagy sütőkövet/pizzakövet, így akár azonnal csökken a hőmérséklet (mivel egy hideg tárgyat teszel az EGGbe). A convEGGtor behelyezése akár 40-50 celsius fokos csökkenést is eredményezhet. Ha a pizzakővel együtt teszed be, még pár 10 fokkal ezt megnövelheted. Ezzel egyidőben zárd kisebbre az alsó és felső szellőzők nyílását is. A kevesebb beáramló oxigén miatt kevésbé fog izzani a szén, és lassan el fog kezdeni csökkenni a hőmérséklet. Amikor elérted a kívánt hőmérsékletet, kiveheted a pizzakövet és a convEGGtort, ha szeretnéd. Vigyázz a nyitáskor felcsapható lángcsóvákkal, amikor berakod és kiveszed ezeket a kiegészítőket.

nyitáskor felcsapódó lángok

Hogyan előzhetem meg az esetlegesen nyitáskor felcsapó lángokat?

Ilyen leginkább akkor fordulhat elő, ha magasabb hőmérsékleten sütsz és hirtelen nagy mennyiségű oxigén áramlik be. Például ha gyorsan nyitod ki a Big Green Egg kupoláját. Szokj rá, hogy mindig először 3-5 cm rést nyitsz a kupolán, kicsit beengeded a hideg levegőt, és csak utána nyitod ki teljesen. De a  lényeg, hogy mindig figyelj oda nyitáskor!

Hogyan állítsam be, hogyan kalibráljam a hőmérőt?

Előfordulhat, hogy idővel nem fog pontosan működni a hőmérőd. Viszont ne csüggedj, ez a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy elromlott. Beállíthatod kézzel, ehhez először csak vedd ki a kupolából. Lógasd bele forrásban lévő vízbe (két hurkapálca a segítségedre lehet) majd nézd meg, hogy 100 celsius fokot mutat-e. Ha nem, a hátulján található csavarral állíthasz rajta. Ezután jeges vízben is nézd meg, hogy 0 celsius fokot mutat-e a hőmérőd. Addig ismételd ezt a procedúrát, amíg az ismételt forró vizes mérésnél pontosan 100 fokot mutat.

füstölőfák csonkok és füstölő deszkák használata

Jó füst és nem kívánt füst – füstölőfák és csonkok

Faszén használatával kellemes füstös ízt adhatsz az ételeknek. Sütöttél már almás pitét Big Green Egg kamado sütőben? Annyira jó íze van, hogy ha egyszer kipróbálod, nem is akarod majd máshogy sütni. A Big Green Egg egy tökéletes választás olyan sütésekhez, amikor kicsi, de mégis füstös ízt szeretnél adni az ételekhez. A meleg füstben készült ételek karakterisztikus aromája és csodálatos íze mindenkit lenyűgöz. De milyen füstölőfát használj a különböző ételekhez, hogyan válaszd ki a megfelelőt? Hogyan működik a füstölő deszka és melyik íz illik legjobban melyik ételhez? És mi történik akkor, ha valamiért olyan füst száll fel a kéményből, amit nem szeretnél? Segítünk minden füsttel kapcsolatos kérdésedre választ adni, mert ha megvannak az alapok, bátran kísérletezhetsz tovább!

Mi a különbség a füstölőfák fajtái között és mikor melyiket használjam?

Ahhoz, hogy a Big Green Eggben füstölni tudj, csak füstölőfára van szükséged. Plusz a legtöbb esetben kelleni fog egy convEGGtor indirekt sütőkő is. Amikor füstölőfát adagolsz a faszénhez, füst képződik és ez aromát, ízeket ad hozzá a készülő ételhez. Használj füstölő chipset vagy csonkot nagyon kicsi apríték vagy fűrészpor helyett.

A füstölő fa chips kisebb darab fákból áll, amiket jellemzően 30 percnél rövidebb füstöléshez használunk. Használd akkor, ha nem kell órákig sütnöd az ételt, vagy ha csak egy kicsi füstös aromát szeretnél. Például amikor halat vagy szárnyasokat füstölsz. De kuszkusz készítésénél is megbolondíthatod a végeredményt.

A füstölő fa csonkok nagyobb darabok, amiket jellemzően hosszabb sütésekhez használunk, mert több időn keresztül adják le a kívánt füstöt. A csonkok méretének köszönhetően nem kell sütés közben újratölteni füstölőfával az EGGet. Nagy darab húst füstölsz, mint például egy jó kis marhaszegy vagy sertés oldalas? Ebben az esetben használj csonkot a sütésnél, ez a legjobb választás.

sütés füstölő deszkával

Hogyan süssek füstölő deszkával?

Csonkok és apríték mellett használhatsz deszkát is füstös eredmény eléréséhez bizonyos ételeknél. Tedd a beáztatott deszkára az ételt és lágy, mégis csodálatos füstös íz lesz a végeredmény. Tökéletes lazachoz vagy más halakhoz, gombákhoz, gyümölcsökhöz vagy kacsamellhez. Kétféleképpen használhatod a grill deszkákat: 

  • Sütés és párolás: tedd az előzőleg beáztatott deszkát a rácsra. A deszkából kiáramló gőz segít felvenni az ételnek az édes cédrusfa ízt.
  • Füstölés és pirítás: hagyd megszáradni a beáztatott deszkát a rácson és utána tedd rá az ételt. A cédrusfa alja meg fog pirulni, így átadva a füstös ízt a készülő ételnek.

Melyik füstölőfa melyik ételhez illik a legjobban?

A felhasznált füstölőfa csonk vagy chips fajtája természetesen hatással van a végeredményre. Mivel rengeteg fajta füstölőfa van, te határozod meg, hogy milyen ízt szeretnél hozzáadni a készülő ételhez. Néhány fajta intenzívebb füstös ízt ad, mint a többi. Mások ideálisak húsokhoz, megint mások pedig inkább halakhoz. Adunk pár tippet, hogy mire figyelj és milyen alapszabályokat érdemes követni, de hangsúlyozzuk, hogy minden ízlés dolga!

  • Alma természetesen édes ízzel: halak, tenger gyümölcsei, sertés, fehér hús és szárnyasok, csirke és pulyka.
  • Cseresznye enyhe gyümölcsös ízzel: halak, bárány, vadhúsok, kacsa és marha. Egy igazi mindenes.
  • Pekán gazdagon lágy ízzel: halak, szárnyasok, marha és sertés. Különösen jól illik fűszeres füstölt ételekhez, például általában az összes klasszikus amerikai BBQ ételhez.
  • Hickory erőteljes, fűszeres ízzel: vörös húsok, pulyka, csirke és vadhúsok, de gyümölcsök és magvak füstöléséhez is ideális.
  • Mesquite finoman aromás, fűszeres ízzel: vadhúsok, steak és fűszeres sertéssültek. Gyakran használjuk pulled porkhoz és marhaszegyhez is.

Miért füstöl annyira a kamado sütőm és mi okozhatja ezt?

A nem kívánt füst (amit nem szándékosan generáltál füstölőfa hozzáadásával) oka lehet rosszabb minőségű gyújtókocka és/vagy faszén, de lehetnek más okai is. Például a sütés közben lecsöpögő zsír. Az első reakciód akár az is lehet, hogy bezárod a felső szellőzőt, de akkor a füst a tojáson belül marad, míg egyébként az lenne a cél, hogy minél gyorsabban megszabadulj tőle. Mert ez lesz az a füst, ami a nem kívánt, kellemetlen füstös ízt adja az ételeknek. Így inkább az alsó szellőzőt csukd be, így megszűnik a levegő utánpótlása, és nyisd ki a felső szellőzőt, hogy minél gyorsabban kirepülhessen a füst. A kerámia által elnyelt hő, az arról a visszaverődő hő és az átforrósodott rács elég hőt fog adni ahhoz, hogy befejezd a grillezést, még akkor is, ha kicsit átmenetileg leesik a hőmérséklet. Amikor grillezést befejezted, tisztítsd meg a rácsot és hagyd még 10 percig a faszenet égni, mielőtt elzárod teljesen az alsó és felső szellőzőket. Így elégeted a lecsöppent zsírokat és az ételmaradékokat és tiszta faszénnel kezdheted a következő sütést.

big green egg kamado tisztítása

Tisztítás és karbantartás

A Big Green Egg egy életre szól. És ha karbantartod, sok-sok csodás emléket és élményeket szerez a következő generációnak is. De ugyanilyen fontos, hogy az ételeid is jobb ízűek lesznek, ha tiszta és karbantartott EGGben sülnek. Adunk néhány tippet, hogy tartsd formában az EGGed, hogy ugyanolyan csillogó maradjon, mint újkorában. Vigyázz rá!

Minden sütés után tisztítanom kell az EGGet?

Van néhány dolog, amit minden sütés után érdemes megcsinálni. Szerencsére, ez tényleg csak néhány percig tart. Minden használat után tisztítsd meg a rácsot. Ez nagyon könnyű, ha még forró a rács. Az öntöttvas kiegészítőket érdemes minden használat után zsiradékkal bekenni, elég hozzá egy konyhai törlőkendő és egy kis növényi olaj. A kerámia külső oldalát kis nedves kendővel érdemes tisztán tartani, ha ezt is akkor csinálod, amikor az EGG még meleg, olyan lesz sokáig, mintha most vitted volna haza.

A Big Green Eggem belső része tiszta fekete. Ki kell égetnem nagyon magas hőmérsékleten amíg fehér nem lesz újra?

Nem, ez egyáltalán nem szükséges. A “clean burn”, vagyis a tisztára égetés teljesen felesleges és egyben ellenjavalt. Ha túl gyorsan melegíted az EGGet extrém magas hőmérsékletre, az a fire ring sérüléséhez vezethet, így jobb elkerülni. A Big Green Egged néhány használat után ígyis-úgyis fekete lesz belül, ez teljesen normális. Utána jobban fog működni, és stabilabban tudod tartani a hőmérsékletet is.

Ha túl sok zsíros hús sütésed volt mostanában és ez kicsit meglátszik az EGG belsején is, lassan melegítsd fel körülbelül 250 celsius fokra hogy közben elégesd az étel és zsír maradványokat. Amikor így tisztítod az EGGet, alkalmanként a kupola belső felét is áttakaríthatod egy fém kefével. De nem lesz fehér, és nem is szükséges, hogy az legyen.

conveggtor beef jerky tisztítás

Hogyan szabaduljak meg a convEGGtor indirekt sütőkőre égett étel maradványoktól?

Megelőzheted, ha csepegtetőtálcát vagy alufóliát használsz a convEGGtoron. Így a zsír vagy ételdarabok a csepegtetőtálcára esnek és a convEGGtor szép tiszta marad. Ha nem használsz csepegtetőtálcát és koszos lesz a convEGGtor, akkor még meleg állapotában próbáld meg letakarítani. Makacs szennyeződések ellen ajánlott fordított helyzetben berakni a convEGGtort, és leégetni a maradékot körülbelül 250 celsius fokon egészen addig, amíg már nem füstöl az EGG. Ezután még egyszer töröld át, és a convEGGtor készen is áll a következő menetre.

Penész van a kamado sütőmben. Miért van ez és hogyan távolíthatom el?

Ha egy darabig nem használod a Big Green Egged, az ételmaradékok és a magas páratartalom miatt penész is keletkezhet. Ha ez az eset áll fenn, melegítsd fel 180 celsius fokra a Big Green Egged és körülbelül 15 percig hagyd ezen a hőmérsékleten sütés előtt. Így minden penészt és baktériumot biztonságosan eltávolíthatsz. Ezután mindig töröld és tisztítsd át a rácsot a sütések után, hogy ne maradjon maradék a tojás belsejében. Amikor a faszén teljesen kialudt, nyisd ki az alsó és felső szellőzőket, ha egy darabig biztosan nem használod az EGGet, így nem alakul ki benne magas páratartalom.

Hamarosan érkezik a második rész, az ott fellelhető kérdések és válaszott között már a konkrét sütésekre koncentrálunk!

A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet. A moduláris keret később tovább bővíthető kiegészítő kerettel vagy keretekkel.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Görgők (2x)
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Kiegészítő keret (1)
Görgők (3x)
Rozsdamentes polc (2x)
Rácsos polc (1x)
Ha szeretnél egy nagy munkafelületet, ez a moduláris rendszer pont olyan változatos tud lenni, mint maga az EGG. A már meglévő kerti konyhád stílusa vagy elrendezése is könnyedén figyelembe vehető, így mindenkinek megfelelő választás lehet.

Az összeállítás tartalma:
EGG keret (1x) - 1 db rácsos polcot már tartalmaz
Kiegészítő keret (1)
Görgők (3x)
Akác polc (2x)
Rácsos polc (1x)
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.
A görgős állvány és oldalpolcok kombinációjával egy igazán ütős összeállítás kerül hozzád.
A Big Green Egg mozgatható marad, a lehajtható (MiniMax esetében levehető) oldalpolcoknak hála pedig praktikus munkafelületed is lesz az EGG közvetlen közelében, ahova le tudod tenni a whiskyt vagy rozét, illetve a bepácolt, előkészített húsokat.

Az oldalpolcok természetesen elférnek a méretben és kialakításban megfelelő védőhuzat alatt is, így minden időjárási körülmények között védettek lesznek. Amennyiben szeretnél védőhuzatot is a Big Green Egged összeállítása után a csomaghoz hozzátenni, azt a SHOP menüpont alatt tudod megtenni. Egyszerűen csak add hozzá a kosárhoz.

Igazi kültéri konyha a természetes megoldások híveinek


A természet mindig teszi a dolgát. Nézd csak meg eucalyptus asztalunkat. Ez a kézzel készült asztal kemény, tömör eucalyptus deszkákból áll, természetes erezettel és egyedi színnel. Ez azt is jelenti, hogy minden asztal különböző. Az eucalyptus asztallal Big Green Egged egy teljes kültéri konyhává alakul, elég hellyel a konyhai eszközeidnek és edényeidnek. Most asztali állvánnyal és görgőkkel adjuk, hogy teljes legyen a csomag.

Tulajdonságok





    • Large asztal méret: 150x60x80







    • XLarge asztal méret: 160x80x80







    • Kompatibilis védőhuzat nem része az akác asztalnak, külön megvásárolható.



Igazi kültéri konyha a természetes megoldások híveinek


A természet mindig teszi a dolgát. Nézd csak meg eucalyptus asztalunkat. Ez a kézzel készült asztal kemény, tömör eucalyptus deszkákból áll, természetes erezettel és egyedi színnel. Ez azt is jelenti, hogy minden asztal különböző. Az eucalyptus asztallal Big Green Egged egy teljes kültéri konyhává alakul, elég hellyel a konyhai eszközeidnek és edényeidnek. Most asztali állvánnyal és görgőkkel adjuk, hogy teljes legyen a csomag.

Tulajdonságok



  • Large asztal méret: 150x60x80

  • XLarge asztal méret: 160x80x80

  • Kompatibilis védőhuzat nem része az eucalyptus asztalnak, külön megvásárolható.

A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
Füstölő chips (4x) - az extra füstös ízekhez, minden fajtából 1-1
Grilldeszka (2x) - halak, tenger gyümölcsei füstöléséhez, minden fajtából 1-1
Füstölő csonk - a hosszan tartó füstöléshez, minden fajtából 1-1
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
Füstölő chips (2x) - az extra füstös ízekhez
Grilldeszka - halak, tenger gyümölcsei füstöléséhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Big Green Egg faszén (1x) - európai prémium faszén, bükk és gyertyán
Boksa faszén (1x) - magyar prémium faszén, 95% tölgy
Looftlighter elektromos grillgyújtó - sörnyitóval a könnyű begyújtáshoz
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez
Pizzakő - pizza, kenyér, hamburger buci sütéshez
Pizzalapát - pizzasütéshez elengedhetetlen
Öntöttvas serpenyő - raguk, pörköltek sütéséhez, húsok, halak pirításához
Öntöttvas plancha - húsok pirításához, halak, köretek sütéséhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez
Pizzakő - pizza, kenyér, hamburger buci sütéshez
Pizzalapát - pizzasütéshez elengedhetetlen
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az EXTRA csomagokban a bővített csomagon felül olyan kiegészítőket találsz, amik igazán élvezetessé teszik a Big Green Egg használatát.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
Szilikon csipesz (30 cm) - a húsok, zöldségek forgatásához
Maghőmérő - hogy mindig tökéletes legyen a steak
Csirketrón - a csirke utolsó kívánsága
Ötujjas hőálló kesztyű - hogy sose legyen túl forró
EGG Genius automata hőmérséklet szabályozó - hogy játék legyen a sütés
Hamuzó lapát - a kényelmes tisztításhoz
Pácoló fecskendő - az extra ízekhez
Mérőedény készlet - a pontos mennyiségekhez
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

A BŐVÍTETT csomagokban az ALAP csomag kiegészítőin felül olyan termékeket találsz, amiket első körben lehet hogy nem vennél meg, de néhány használat után érezni fogod, hogy ez az, amire vágysz.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
Szilikon csipesz (30 cm) - a húsok, zöldségek forgatásához
Maghőmérő - hogy mindig tökéletes legyen a steak
Csirketrón - a csirke utolsó kívánsága
Ötujjas hőálló kesztyű - hogy sose legyen túl forró
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Hamukaparó - tisztításhoz és újragyújtáshoz
Rácsemelő - a forró rácsok mozgatásához
Indirekt sütőkő - convEGGtor - a BBQ és lassú sütésekhez
Rácstisztító kefe - a rácsok tisztán tartásához
A Big Green Egg csomagokkal megkönnyítjük választásod. Nem kell többé gondolkodnod, hogy milyen kiegészítő lenne a legpraktikusabb és milyen extrákkal szereld fel a tojásod.

A csomagokat egymásra építve alakítottuk ki, így a soron következő csomag mindig tartalmazza az előző csomag kiegészítőit is.

Az ALAP csomagok tartalmaznak minden olyan kötelező kiegészítőt, amivel bátran elkezdheted az ismerkedést Big Green Eggeddel.

A csomag tartalma:
Öntöttvas rács - a tökéletes steakhez
Kerek csepegtetőtálca - hús alá vagy köretekhez

Természetesség a fém moduláris asztalokhoz


Az akác polc betéttel természetességet csempészhetsz a fém moduláris asztal szettedbe. Az akác polc betétet ajánljuk legfelső polcként vagy köztes polcként is.

Válassz a különböző polcok közül szabadon!


A fém moduláris asztal bővítő keretéhez vagy a bővítő szekrény tetejére szabadon választhatsz a kültéri konyhád designjához vagy a felhasználási módhoz megfelelő polcokat. Egy bővítő kerethez maximum és ajánlottan 3 db polcot válaszhatsz - ezek a polcok lehetnek mind különbözőek is a rendelkezésre álló polcok közül választva -, a szekrény tetejére pedig 1 db polc szükséges, választásod szerinti anyagból.

  • A polc betétek nem részei a bővítő keretnek.

  • A polc betét nem része a bővítő szekrénynek.

  • A polc betétek minden esetben szabadon választhatók a készlet függvényében vagy rendelésre, azok külön megvásárolandók.

Vízálló és időjárásálló


Fejleszd kültéri konyhádat lépésről lépésre. A csatlakozó csomag segítségével a bővítő szekrényt könnyedén hozzákapcsolhatod EGG keretedhez vagy egy másik kiegészítő kerethez. Ahogy a Big Green Eggtől elvárható, lehetőségeid száma végtelen, ha a kiegészítő polcokat és egyéb variációkat figyelembe vesszük. Választhatsz akácfa vagy rozsdamentes acél polcokat is. A kiegészítő szekrény porszórt acélból és alumíniumból készül, így ahol kell teherbíró és tartós, ahol kell pedig könnyű és időjárásálló. A lábak alapból állítható magasságúak, de kapható hozzá görgős kerék is. A szekrény vízálló, így akár a faszenet is tarthatod benne. Vagy berakhatsz fűszereket, egyéb kiegészítőket, amit csak szeretnél. És így mindjárt minden szép, tiszta és rendezett. Üdvözlünk az XL-es méretű kerti konyhádban!

Tulajdonságok:



  • Tartalmaz egy bővítő szekrényt és csatlakozó csomagot

  • 4 szintező a csomag része, a lábakra görgőket is tehetsz

  • Az alsó polc kerete és a középső szint acélból készült a nagyobb teherbírás érdekében

  • Alumínium a teteje és a lábak, hogy ha meg is karcolod a porfestést, a felület rozsdamentes maradjon

  • Méretei: magasság 77x szélesség 76 x mélység 76

  • A csomag nem tartalmaz polc betétet és görgőket

A moduláris asztal sokoldalú kiegészítője


Ha sokat sütsz és kevés a helyed, bővítsd a sütő- és dolgozófelületed a bővítő keretekkel, amiket természetesen különböző szebbnél szebb és hasznosabb belső polcokkal és kiegészítőkkel szerelhetsz fel. A kereten kívül, a bővítő keret tartalmaz egy csatlakozó csomagot és 4 szintezőt. Azt viszont te döntöd el, hogy milyen közbenső szinteket szeretnél a keretbe tenni. 10 cm magas görgőket is tehetsz a asztalok alá. A görgők és a választott polcok nem részei a kiegészítő keretnek. Ha görgős EGG keret mellé párosítod, szükséged lesz 2 db extra görgőre a kiegészítő keret alá is..

Tulajdonságok:



  • Tartalmaz egy bővítő keretet és csatlakozó csomagot

  • 4 szintező a csomag része, a lábakra görgőket is tehetsz

  • Az alsó polc kerete és a középső szint acélból készült a nagyobb teherbírás érdekében

  • Alumínium a teteje és a lábak, hogy ha meg is karcolod a porfestést, a felület rozsdamentes maradjon

  • Méretei: magasság 77x szélesség 76 x mélység 76


Bővítő keret betétek


Minden betét ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, hogy úgy variáld a munkafelületed ahogy szükséged van rá és ahogy neked tetszik. Egy rácsos rozsdamentes acél polc az akácfa polc alatt? Csak rajtad múlik. Választhatsz rácsos vagy teljes rozsdamentes acél betétet az akácfa betét mellett. Túl sok a variációs lehetőség? Később bármikor változtathatsz!

Rácsos rozsdamentes acél betét

  • 304-es rozsdamentes acélból készül.

  • Könnyedén tárolhatod rajta a sütőkövet vagy a convEGGtort is.

  • Legalsó polcnak ideális.


Teljes rozsdamentes acél betét

  • 304-es rozsdamentes acélból készül.

  • Szilikon tömítéssel ellátva hogy tökéletesen illeszkedjen a kerethez.

  • Legfelső polcnak ideális.


Akácfa betét

  • Akác keményfából készült.

  • Galvanizált csavarokkal láttuk el hogy felkészítsük a kültéri használatra.

  • Bármely szinten ideális.

Szabadság görgőkön


Tiszta fekete, visszafogott görgők. Ezek mozgatják a moduláris asztal szettet és az akác fa asztalodat is. Könnyű kezelhetőség, könnyű mozgatás és tárolás. A szettben két darab görgő található, egy zárható és egy nem zárható.

Fontos tudnivalók:



  • A görgő szett használható a moduláris és fa asztalokhoz is.

  • A csomagban 1 pár (2 db görgő) található.

  • A moduláris asztal tojást tartó részéhez 2 pár görgő szükséges, a további kiegésztő asztalokhoz plusz 1 pár.

Még egy “polc”


A Big Green Egg kiegészítő tartó könnyedén hozzáilleszthető a már meglévő görgős vagy inteGGrált kézi húzós görgős állványodhoz, bármilyen méretű Big Green Egged is legyen. Kényelmes megoldást biztosít, hogy a rácsokat és az indirekt sütőkövet, vagy más kiegészítőt biztonságosan tárolhasd a Big Green Egged közelében, és bármikor kéznél legyen. A két tárolóhelyes tartó 304-es rozsdamentes acélból készült, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

Tulajdonságok:



  • Minden méretű integgrált kézi húzós állvánnyal kompatibilis.

  • Gyors és könnyű felhelyezés

  • 2 tartóhely, convEGGtornak, rácsoknak vagy sütőköveknek

  • 304-es rozsdamentes acélból készül

Akár kempingezni mész, akár a parkba vagy vízpartra, semmi okod arra, hogy ne legyél közben stílusos. Csak vidd magaddal a MiniMax-ot ebben a hordozható állványban. Egyszerűen kihajtod és máris kézre áll a multifunkcionális konyhád a tökéletes magasságban (60 cm az alap!). Végeztél a sütéssel? Csak hajtsd össze és már mehetsz is! Emeld a MiniMax-od kényelmes magasságba ezzel a hordozható állvánnyal bármerre is jársz. Nagy teherbírású porszórt acélból készült, ami azt jelenti, hogy kevésbé egyenletes terepen is stabilan fog állni. Gyorskapcsokkal könnyedén rögzítheted a MiniMax-ot, és kinyitás közben sem kell attól félned, hogy leesik. Ha összehajtod a hordozható állványt, egy kicsi, lapos csomagot kapsz amit könnyen szállíthatsz. Hé, várjatok meg!
Mindig van nagyobb Tojás

Nagy családod vagy baráti társaságod van? Profi séf vagy? Nagy társaságoknak készítesz ételt rendszeresen? Akkor a Big Green Egg XLarge a tökéletes sütő számodra. Big Green Egg XLarge segítségével a legjobb ízeket hozhatod ki az ételekből, mindezt egyszerre sok-sok ember számára. 61 cm átmérőjű sütőfelületén hatalmas húsokat, halakat vagy több pizzát sütni már nem csak fantázia, hanem a valóság. És ha kicsi a 61 cm átmérőjű sütőfelület? Bővítsd ki sütőfelületed 2 vagy 3 szintes rácsokkal, és emeld új szintre az ételeket.

XLarge tulajdonságok:

Rácsátmérő: Ø 61 cm
Sütőfelület: 2919 cm²
Teljes súly: 99 kg
Magasság: 78 cm
A görgős állvány nem tartozéka az XLarge tojásnak, az külön megvásárolható.
Az XLarge tojás moduláris asztallal is választható.
Az XLarge tojás akácfa asztallal is választható.
A legnépszerűbb családtag

A Big Green Egg Large messze a legnépszerűbb méret a Big Green Egg családban. Könnyen elkészítheted családtagjaid vagy barátaid kedvenc ételét is - természetesen sajátjaid mellett - a Big Green Egg Large sütőfelületén, ha kell egyszerre, mert a Large elég helyet biztosít egy 8-10 fős társaságnak is. Ezen a rengeteg helyen nagyon könnyen elkészíthetsz akár háromfogásos menüket is. Ki akarod hozni a maximumot a Tojásból? Akkor a Large a legjobb választás, mert ehhez a mérethez érhető el a legtöbb kiegészítő. Ez a mindentudó modell ezért is kapta a Large nevet, mert nagy potenciál rejlik benne. Klasszikus barbecue fogásokat tervezel sütni? A Large azért is népszerű, mert marhaszegyet vagy sertésoldalast is darabolás nélkül süthetsz vele.

Large tulajdonságok:

Rácsátmérő: Ø 46 cm
Sütőfelület: 1688 cm²
Teljes súly: 73 kg
Magasság: 84 cm
A görgős állvány nem tartozéka a Large tojásnak, az külön megvásárolható.
A Large tojás moduláris asztallal is választható.
A Large tojás akácfa asztallal is választható.
Nem mindig a méret a legfontosabb!

Habár a mérete nem annyira lenyűgöző első pillantásra, de a Big Green Egg MiniMax bőven kompenzál ezen hiányossága miatt. Csak 7 cm-rel magasabb, mint a Big Green Egg Mini, de sokkal nagyobb sütőfelületen süthetsz, pont ugyanakkorán, mint a Big Green Egg Smallban. Így több, mint elegendő helyed lesz akár 4-6 ember számára is kényelmesen sütni. Kitelepülést vagy kirándulással egybekötött sütögetést tervezel? Nem kell súlyemelőnek lenned, hogy a MiniMaxot magaddal vidd, mert mindössze 35 kg a súlya. Ketten simán megbírkóztok vele, ráadásul a MiniMax alaptartozéka a hordozókeret is, ezt nem kell külön megvásárolnod! Kompakt mérete miatt éttermi konyhák is előszeretettel választják steaksütésre, vagy különböző előkészítő folyamatokra.

A MiniMax tartozékai:
A MiniMax hordozókeret a MiniMax alaptartozéka.

MiniMax tulajdonságok:
Rácsátmérő: Ø 33 cm
Sütőfelület: 855 cm²
Teljes súly: 35 kg
Magasság: 50 cm