Füstölt lazac

0-30 perc, Párolás, Hal | 2021. június 01.

Áttekintés

Előkészületek: 5 PERC

Elkészítés: 20 PERC

ÖSSZESEN: 25 PERC

Hozzávalók

Lazac:

  • 1 lazacfilé vagy szeletelt bőrös lazac
  • 1 adag durva szemű tengeri só
  • 1 adag cukor

A füstölt lazac elkészítése

Helyezze a lazacot bőrös oldalával lefelé egy tálba vagy tányérra. Egyenletesen hintse meg sóval, majd cukorral. Takarja le a lazacot műanyag fóliával, és pácolja hűtőszekrényben négy órán keresztül.

Csúsztassa teljesen nyitott állásba a Big Green Egg kerámia alsó részén található légszabályozót. Három gyújtóssal gyújtsa be a faszenet a Big Green Eggben, és mintegy 12 percen keresztül hagyja nyitva a fedelét. Közben áztasson vízbe egy maréknyi almafából készült füstölőforgácsot.

Vegye ki a lazacot a hűtőből, és hideg folyó víz alatt mossa le róla a sót és a cukrot. Papír törlőkendővel itassa fel a vizet a lazacról, és filé használata esetén vágja a lazacot kívánt méretű egyenlő darabokra.

Szórja a beáztatott faforgácsot az izzó faszénre. Helyezze be a convEGGtort és a standard rácsot az EGG-be. Helyezze a lazacfiléket a rácsra, majd zárja le a fedelet. Állítsa az EGG hőmérsékletét körülbelül 90 °C-ra úgy, hogy mintegy fél centiméteres rést hagyva becsukja az alsó légszabályozót, és körülbelül 1 milliméterre kinyitja a dupla funkciós fémtetőt. 

Füstölje a lazacot mintegy 20 percig.

Vegye ki a füstölt lazacfiléket az EGG-ből, távolítsa el a bőrt, és tálalja ízlés szerinti körettel.

füstölt lazac