Tapas szezon a Big Green Eggben – 6 egyszerű recept a mediterrán hangulathoz
A tapas, az apró falatkák spanyol eredetű ételkülönlegességek, amelyek egyre népszerűbbek világszerte, és tökéletes választásnak bizonyulnak kerti sütésekhez, baráti összejövetelekhez. A Big Green Egg sokoldalú grillsütőként ideális eszköz a tapasok készítésére, hiszen egyszerre számos kis fogást készíthetünk rajta, megőrizve a frissességet és az intenzív ízeket.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan hozhatod el a mediterrán tapas hangulatot a kertedbe a Big Green Egg segítségével, és bemutatunk hat egyszerű, mégis nagyszerű spanyol falatkát, amelyeket otthonodban is könnyedén elkészíthetsz.
Tapas – egy rövid kulturális bevezető
A tapas hagyománya Spanyolországból ered, ahol ezek a kis, ízletes falatok eredetileg italok mellé tálaltak és a társasági élet szerves részét képezték. A tapas nemcsak ételek, hanem a közösség és a beszélgetés élményének szimbóluma, ahol az egyszerűség és az ízgazdagság találkozik.
A spanyol tapas mennyezetén megtalálhatók a hideg és meleg falatkák, a könnyű zöldséges és sajtok mellett fűszeres húsok, tengeri finomságok, frissen grillezett zöldségek és hagyományos spanyol burgonyás lepények. A Big Green Egg tökéletesen alkalmas arra, hogy ezeket a változatos falatokat autentikusan és egyszerűen elkészítsük, egy kerti party vagy családi összejövetel lehengerlő pillanatait megteremtve.
Tapas a Big Green Eggben
Tapasok készítéséhez a Big Green Egget közepes hőmérsékleten (kb. 180 °C) érdemes előkészíteni. A convEGGtor indirekt sütőkő betétet helyezzük be, hogy a falatkák finoman, egyenletesen átsüljenek anélkül, hogy megégnének.
A rozsdamentes acél grillrács ideális alap, de érdemes kézben tartott öntöttvas serpenyőt vagy plancha grillezőlapot is használni a kisebb, kényesebb fogásokhoz. Fontos, hogy az előkészítés és a sütés gördülékeny legyen, hiszen a tapasok gyorsan elkészülnek, és friss fogyasztásuk adja a varázsukat.
Hat klasszikus tapas recept Big Green Eggben
1. Fügék kecskesajttal és coppa di Parmával
Az édes, megfűszerezett fügéket a kecskesajt selymessége és a coppa di Parma karakteres, sós íze tökéletesen kiegészíti.
Hozzávalók:
-
- 12 érett füge
- 100 g lágy kecskesajt
- 12 szelet coppa di Parma
- 50 g folyékony méz
- Négy-hat ág friss kakukkfű
Elkészítés:
-
- A füge tetejét karéjosan bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, így nyitjuk szét kissé.
- A sült fügéket egyben a kifogó mézzel meglocsoljuk és kakukkfűágakkal megszórjuk, majd a coppa di Parma szeleteket közéjük helyezzük.
- Az EGGet 150 °C-ra melegítve a grillrácson, sütőlemezen kb. 8 perc alatt megolvad a sajt és átmelegednek a fügék.
2. Spanyol omlett
Ez a hagyományos spanyol burgonyás omlett egy kis „közösségi falat”, ami meleg vagy hideg állapotban is kiváló.
Hozzávalók:
-
- 250 g burgonya
- Fél zöld paprika
- 5 ág friss kakukkfű
- 1 kis mogyoróhagyma
- 2 tojás
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
- A burgonyát héjával főzzük elő, majd lehűtjük és szeleteljük.
- A zöld paprikát apró kockákra, a mogyoróhagymát vékonyra vágjuk, majd tojással összekeverjük a fűszerekkel.
- A keveréket sütőpapírral bélelt sütőedényben a Big Green Egg-en 170 °C-on 15 percig sütjük.
- Melegen vagy hidegen tálaljuk, kiváló party falat.
3. Chorizó borral
A Big Green Egg-ről pirított chorizó fokhagymás, vörösboros mártásban igazi karakteres tapas.
Hozzávalók:
-
- Felszeletelt chorizó kolbász
- Vörösbor
- Méz
- Fokhagyma és mogyoróhagyma
Elkészítés:
-
- A kolbászt a serpenyőben az EGGen megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, megillatjuk vörösborral és egy kevés mézzel.
- Lassú párolás után az EGGen 15-20 perc alatt izgalmasan karamellizálódik, tökéletes tapas egy pirítóson.
4. Grillezett tengeri fésűkagyló és sonka (Jamón)
Füstös, friss és sós – az EGGen grillezett fésűkagyló és a sonka tökéletes párosítás.
Elkészítés:
-
- A kagylót a grillrácson kb. 3 percig sütjük oldalanként.
- A sonkát közvetlenül a grillre vagy planchára helyezve enyhén megpirítjuk, majd forrón a kagyló fölé terítjük.
- Citromlével and olívaolajjal locsoljuk, még tovább emelve az ízeket.
5. Padrón paprika
A kis, erős és enyhén megégett Padrón paprikák egyszerű grillkedvencek.
Elkészítés:
-
- Megmossuk és megszárítjuk a paprikákat, majd kevés olajjal meglocsoljuk.
- A grillrácson néhány perc alatt megpirítjuk, lágyan felpuhítjuk őket.
- Tálalás előtt durva tengeri sóval megszórjuk.
6. Empanadas – spanyol töltött táskák
Hozzávalók a tésztához:
-
- 500 g sima liszt
- 250 g sós vaj
- 2 tojás
- 3-5 evőkanál hideg víz
Töltelékek:
-
- Csirke és chorizo keverék
- Sült kukorica, cheddar sajt, újhagyma és paprika, fűszerezett pirospaprikával
Elkészítés:
-
- A tésztát gyorsan összegyúrjuk, hűtjük, majd vékonyra nyújtjuk, kör alakú lapokat vágunk.
- Töltelékkel töltjük, félbehajtjuk, széleit villával összenyomjuk.
- Az EGGen, sütőkövön kb. 200 °C-on 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tapas szezon a Big Green Egggel
A Big Green Egg kiváló eszköz a mediterrán tapasok készítéséhez: egyszerű, gyors, mégis hatásos fogásokat varázsolhatsz vele a kertbe vagy a teraszra. A spanyol kultúrából eredő tapasok közösségteremtő ereje és a Big Green Egg sokoldalúsága tökéletes párosítás.
Próbáld ki ezeket a recepteket, és teremts autentikus, füstös ízekkel teli hangulatot otthonodban! A tapasok segítségével minden étkezés igazi élmény lesz, amelyben a társaság és a gasztronómia egyszerre ünnepel.
Ha szeretnél még több grillezési tippet, akkor további ötletekért, tippekért és új receptekért keress fel és kövess be minket Youtube csatornánkon is!