Öntöttvas kiegészítők használata Big Green Eggben – tippek, előnyök, 3 recept
Az öntöttvas egyet jelent az időtálló konyhai eszközökkel és a családi gasztronómia élményével. Ha Big Green Egg tulajdonos vagy, valószínűleg már találkoztál az öntöttvas kiegészítők világával – legyen az grillrács, serpenyő vagy Dutch Oven. Ezek a tartós és sokoldalú eszközök nemcsak bővítik a sütési lehetőségeidet, de egyedi ízvilágot és profi minőséget hoznak az otthoni grillpartikra is. Ebben a részletes blogcikkben végigvesszük, miért érdemes öntöttvas edényeket választani a Big Green Egg-hez, milyen típusai vannak, hogyan használd és tartsd karban, illetve megosztunk két alapos, kipróbált receptet az igazi „EGG-es” élményhez.
Miért jó választások az öntöttvas kiegészítők?
-
- Kiemelkedő hőtartás: Az öntöttvas hosszan és egyenletesen tartja a hőt, így kevésbé hűl ki az étel, és tökéletesen karamellizálja a húsok és zöldségek felszínét.
- Elképesztő hőeloszlás: Az anyag hővezető képessége révén a teljes felületen hasonló hőmérsékletet biztosít – nincs égett vagy nyers rész.
- Sokoldalúság: Sütés, pirítás, párolás, lepirítás, vagy akár kenyérsütés – mind lehetséges egyetlen eszközzel.
- Hosszú élettartam: Megfelelő ápolással akár generációkon át használhatóak.
Mi mindent készíthetsz öntöttvas kiegészítők segítségével?
-
- Szaftos steak vagy hamburgerek
- Ropogós bőrű csirkecombot
- Gulyás vagy pörkölt
- Fokhagymás kenyér vagy lepények
- Chilis bab, shakshuka, gratin
- Ropogós sült zöldségek, halak
A legnépszerűbb Big Green Egg öntöttvas kiegészítők
1. Öntöttvas grillrács (Cast Iron Grid)
-
- Kiváló a steak, zöldség vagy hal grillezéséhez.
- Megkülönböztető, karakteres grillcsíkokat készít, ami ízben is pluszt ad.
- Magasabb hőmérsékleten karamellizálja vagy akár „kérgesíti” a húsokat, zöldségeket.
2. Öntöttvas serpenyő (Cast Iron Skillet)
-
- Sütés, pirítás, párolás, sőt, akár sütemények készítésére is alkalmas.
- Kétfülű formában elérhető, a kényelmes fogás érdekében.
3. Dutch Oven (Öntöttvas lábas)
-
- Lassú főzéshez, pörkölthöz, ragukhoz vagy kenyérsütéshez tökéletes.
- Nagy űrtartalom és vastag falak jellemzik, így egyenletesen oszlik el a hő, szaftosabb a végeredmény.
4. Plancha grillezőlap
-
- Kétoldalú lap: egyik fele sima, a másik bordás.
- Tökéletes halakhoz, tojásokhoz, palacsintához vagy akár húsokhoz, burgonyához is.
Az öntöttvas kiegészítők előnyei más anyagokkal szemben
-
- Hőtartó képesség: az öntöttvas kiegészítők lassabban hűlnek ki, mint a fém vagy alumínium, így grillezés után sem veszítenek gyorsan hőt.
- Extra ízvilág: Zsírok és pácok dolgozzák be az anyag felületét, melyek átadják zamatukat minden új ételnek.
- Vegyszermentes: A természetes felületű, beégetett öntöttvas kiegészítők nem tartalmaznak káros anyagokat.
- Könnyen tisztítható: Magas hőmérsékleten saját magát „tisztítja”; egy grillkefével és kis olajjal megfelelően karbantartható.
Az öntöttvas kiegészítők karbantartása a Big Green Egg-ben
-
- Első használat: Első sütés előtt szükséges a beégetés (seasoning): kend be növényi olajjal, hevítsd fel 250 °C-ra a BGE-ben legalább 1 órán át, majd lehűlés után töröld le – ismételd meg évente néhányszor.
- Tisztítás: Ne mosogatószert vagy mosogatógépet használj. Sütés után elegendő egy kemény grillkefe, majd papírtörlővel dörzsöld át, végül minimális növényi olajat kenj rá.
- Tárolás: Száraz helyen, kevés olajjal vékonyan bekenve tárold, így nem rozsdásodik.
Tippek az öntöttvas kiegészítők használatához a Big Green Egg-ben
-
- A serpenyőt vagy rácsot helyezd be a grillbe már a begyújtáskor, hogy a felület együtt melegedjen fel.
- Várd meg, míg igazán átmelegszik az öntöttvas; csak így kaphatsz tökéletesen karamellizált kérget a húsokon.
- Érdemes a Dutch Oven-t is előmelegíteni, így a zöldségek, húsok pirításához elegendő hő áll majd rendelkezésedre.
- A kétoldalú plancha lap egyik oldala steakekhez, másik oldala zöldségekhez, halakhoz ideális.
- Ha le akarsz pirítani húst, mindig adj időt a serpenyőnek a regenerálódásra – az öntöttvas nagy tömegű, de ha hideg alapanyagot teszel bele, kicsit visszahűlhet.
3 recept ötlet öntöttvas kiegésztők használatával
1. Klasszikus gulyásleves Dutch Oven-ben
Hozzávalók:
-
- 1 kg marhalábszár vagy lapocka, felkockázva
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
- 30 dkg burgonya
- 1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál kömény, só, bors
- 2-3 evőkanál olaj
Elkészítés:
-
- Melegítsd fel a Dutch Oven-t közvetlenül a grillrácson, adj hozzá olajat, majd pirítsd le benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
- Add hozzá a húst, kis lángon pirítsd minden oldaláról barnára.
- Szórd meg pirospaprikával és köménnyel, majd öntsd fel 2 liter vízzel, dobd bele a feldarabolt zöldségeket, sózd, borsozd.
- Fedő alatt, lassú tűzön főzd készre (kb. 2–3 óra).
A végeredmény egy sűrű, ízes, rusztikus leves lesz, amit az öntöttvas tesz egészen különlegessé.
2. Steak öntöttvas grillrácson
Hozzávalók:
-
- 2 db 250–300 grammos marhasteak (pl. ribeye vagy hátszín)
- Só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
-
- Melegítsd elő a Big Green Egg-et 250–300°C-ra, és helyezd be az öntöttvas grillrácsot is.
- Kend meg a húst vékonyan olajjal, majd sózd, borsozd mindkét oldalát.
- Helyezd a steak-et a forró öntöttvas rácsra, oldalanként 2–3 percig süsd, hogy szép kérget kapjon.
- Ha vastagabb húst választottál, tedd át indirekt hőre, és 6–8 percig „pihentesd”, amíg a kívánt átsülési fokot eléred.
- Végül vágd fel, szórd meg egy kevés durva sóval, és élvezd a Big Green Egg, az öntöttvas és a minőségi hús hármasát.
3. Öntöttvas serpenyőben sült kukoricakenyér
Hozzávalók:
-
- 1 csésze kukoricaliszt
- 1 csésze finomliszt
- 1/3 csésze cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 2/3 csésze író vagy joghurt
- 1/3 csésze olvasztott vaj vagy olaj
- 1/2 csésze kukorica (opcionális)
- 1/2 csésze reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés:
-
- Keverd össze a száraz, majd a nedves hozzávalókat.
- Az öntöttvas serpenyőt forrósítsd fel a grillen, kend ki olajjal vagy vajjal.
- Öntsd bele a tésztát, majd zárt fedő alatt, indirekt hőn (180–190°C) süsd 35–40 percig, míg aranybarna lesz.
- Vágd cikkekre, még melegen tálald.
További praktikus ötletek és felhasználási lehetőségek
-
- Braise, ragu, chili: Az öntöttvas serpenyő tökéletes lassú egytálételekhez: először pirítsd le a húsokat, majd az öntőlapon felszabaduló pörzsanyagban párold szaftosra az ételt.
- Egészben sült kenyér: A Dutch Oven gőzben tartja a kenyeret, így kívül kérges, belül puha lesz az eredmény.
- Halak és tenger gyümölcsei: A sima plancha lapon grillezhetsz akár lazacot vagy garnélát is, anélkül, hogy leragadna.
- Grillezett zöldségek: Az öntöttvas grillrácson édesburgonya, cékla, gombák vagy padlizsán is elfér egyszerre – minden egyenletesen, szépen sül át.
A Big Green Egg öntöttvas kiegészítők nem csupán hasznos és tartós eszközök, de új szintre emelik a szabadtéri főzést. Legyen szó ropogós steakről, házi kenyérről vagy szaftos gulyásról, az öntöttvas biztosítja az ízek és textúrák tökéletes harmóniáját. Legfőbb előnyei a hőtartás, az ízfokozás, a sokoldalúság és az örök élet – ezért, ha hosszú távra tervezel a Big Green Egg-eddel, válassz öntöttvasat, és hozd ki belőle a maximumot minden alkalommal.
További ötletekért, tippekért és új receptekért keresd fel a www.greenegg.hu oldalt és kövess be minket Youtube csatornánkon is!