Öntöttvas kiegészítők használata Big Green Eggben – tippek, előnyök, 3 recept

Használat | 2025. július 24.

Az öntöttvas egyet jelent az időtálló konyhai eszközökkel és a családi gasztronómia élményével. Ha Big Green Egg tulajdonos vagy, valószínűleg már találkoztál az öntöttvas kiegészítők világával – legyen az grillrács, serpenyő vagy Dutch Oven. Ezek a tartós és sokoldalú eszközök nemcsak bővítik a sütési lehetőségeidet, de egyedi ízvilágot és profi minőséget hoznak az otthoni grillpartikra is. Ebben a részletes blogcikkben végigvesszük, miért érdemes öntöttvas edényeket választani a Big Green Egg-hez, milyen típusai vannak, hogyan használd és tartsd karban, illetve megosztunk két alapos, kipróbált receptet az igazi „EGG-es” élményhez.

ontottvas kiegeszitok

Miért jó választások az öntöttvas kiegészítők?

    1. Kiemelkedő hőtartás: Az öntöttvas hosszan és egyenletesen tartja a hőt, így kevésbé hűl ki az étel, és tökéletesen karamellizálja a húsok és zöldségek felszínét.
    2. Elképesztő hőeloszlás: Az anyag hővezető képessége révén a teljes felületen hasonló hőmérsékletet biztosít – nincs égett vagy nyers rész.
    3. Sokoldalúság: Sütés, pirítás, párolás, lepirítás, vagy akár kenyérsütés – mind lehetséges egyetlen eszközzel.
    4. Hosszú élettartam: Megfelelő ápolással akár generációkon át használhatóak.

Mi mindent készíthetsz öntöttvas kiegészítők segítségével?

    • Szaftos steak vagy hamburgerek
    • Ropogós bőrű csirkecombot
    • Gulyás vagy pörkölt
    • Fokhagymás kenyér vagy lepények
    • Chilis bab, shakshuka, gratin
    • Ropogós sült zöldségek, halak

 

Öntöttvas kiegészítők használata Big Green Eggben – tippek, előnyök, 3 recept

A legnépszerűbb Big Green Egg öntöttvas kiegészítők

1. Öntöttvas grillrács (Cast Iron Grid)

    • Kiváló a steak, zöldség vagy hal grillezéséhez.
    • Megkülönböztető, karakteres grillcsíkokat készít, ami ízben is pluszt ad.
    • Magasabb hőmérsékleten karamellizálja vagy akár „kérgesíti” a húsokat, zöldségeket.

2. Öntöttvas serpenyő (Cast Iron Skillet)

    • Sütés, pirítás, párolás, sőt, akár sütemények készítésére is alkalmas.
    • Kétfülű formában elérhető, a kényelmes fogás érdekében.

3. Dutch Oven (Öntöttvas lábas)

    • Lassú főzéshez, pörkölthöz, ragukhoz vagy kenyérsütéshez tökéletes.
    • Nagy űrtartalom és vastag falak jellemzik, így egyenletesen oszlik el a hő, szaftosabb a végeredmény.

4. Plancha grillezőlap

    • Kétoldalú lap: egyik fele sima, a másik bordás.
    • Tökéletes halakhoz, tojásokhoz, palacsintához vagy akár húsokhoz, burgonyához is.
38 400 Ft58 800 Ft
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki
51 200 Ft55 200 Ft
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki
34 800 Ft62 400 Ft
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki

Eggspander

Öntöttvas rács

34 300 Ft43 700 Ft
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki
23 700 Ft29 000 Ft
Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki

Grilleszközök

Öntöttvas grill nyomó

20 900 Ft

KiEGGészítők

Öntöttvas rács emelő

16 100 Ft

Az öntöttvas kiegészítők előnyei más anyagokkal szemben

    • Hőtartó képesség: az öntöttvas kiegészítők lassabban hűlnek ki, mint a fém vagy alumínium, így grillezés után sem veszítenek gyorsan hőt.
    • Extra ízvilág: Zsírok és pácok dolgozzák be az anyag felületét, melyek átadják zamatukat minden új ételnek.
    • Vegyszermentes: A természetes felületű, beégetett öntöttvas kiegészítők nem tartalmaznak káros anyagokat.
    • Könnyen tisztítható: Magas hőmérsékleten saját magát „tisztítja”; egy grillkefével és kis olajjal megfelelően karbantartható.

Az öntöttvas kiegészítők karbantartása a Big Green Egg-ben

    1. Első használat: Első sütés előtt szükséges a beégetés (seasoning): kend be növényi olajjal, hevítsd fel 250 °C-ra a BGE-ben legalább 1 órán át, majd lehűlés után töröld le – ismételd meg évente néhányszor.
    2. Tisztítás: Ne mosogatószert vagy mosogatógépet használj. Sütés után elegendő egy kemény grillkefe, majd papírtörlővel dörzsöld át, végül minimális növényi olajat kenj rá.
    3. Tárolás: Száraz helyen, kevés olajjal vékonyan bekenve tárold, így nem rozsdásodik.

Tippek az öntöttvas kiegészítők használatához a Big Green Egg-ben

    1. A serpenyőt vagy rácsot helyezd be a grillbe már a begyújtáskor, hogy a felület együtt melegedjen fel.
    2. Várd meg, míg igazán átmelegszik az öntöttvas; csak így kaphatsz tökéletesen karamellizált kérget a húsokon.
    3. Érdemes a Dutch Oven-t is előmelegíteni, így a zöldségek, húsok pirításához elegendő hő áll majd rendelkezésedre.
    4. A kétoldalú plancha lap egyik oldala steakekhez, másik oldala zöldségekhez, halakhoz ideális.
    5. Ha le akarsz pirítani húst, mindig adj időt a serpenyőnek a regenerálódásra – az öntöttvas nagy tömegű, de ha hideg alapanyagot teszel bele, kicsit visszahűlhet.
Öntöttvas kiegészítők használata Big Green Eggben – tippek, előnyök, 3 recept

3 recept ötlet öntöttvas kiegésztők használatával

1. Klasszikus gulyásleves Dutch Oven-ben

Hozzávalók:

    • 1 kg marhalábszár vagy lapocka, felkockázva
    • 2 nagy fej vöröshagyma
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
    • 30 dkg burgonya
    • 1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér
    • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
    • 1 teáskanál kömény, só, bors
    • 2-3 evőkanál olaj

Elkészítés:

    1. Melegítsd fel a Dutch Oven-t közvetlenül a grillrácson, adj hozzá olajat, majd pirítsd le benne a vöröshagymát és a fokhagymát.
    2. Add hozzá a húst, kis lángon pirítsd minden oldaláról barnára.
    3. Szórd meg pirospaprikával és köménnyel, majd öntsd fel 2 liter vízzel, dobd bele a feldarabolt zöldségeket, sózd, borsozd.
    4. Fedő alatt, lassú tűzön főzd készre (kb. 2–3 óra).
      A végeredmény egy sűrű, ízes, rusztikus leves lesz, amit az öntöttvas tesz egészen különlegessé.

2. Steak öntöttvas grillrácson

Hozzávalók:

    • 2 db 250–300 grammos marhasteak (pl. ribeye vagy hátszín)
    • Só, frissen őrölt bors
    • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

    1. Melegítsd elő a Big Green Egg-et 250–300°C-ra, és helyezd be az öntöttvas grillrácsot is.
    2. Kend meg a húst vékonyan olajjal, majd sózd, borsozd mindkét oldalát.
    3. Helyezd a steak-et a forró öntöttvas rácsra, oldalanként 2–3 percig süsd, hogy szép kérget kapjon.
    4. Ha vastagabb húst választottál, tedd át indirekt hőre, és 6–8 percig „pihentesd”, amíg a kívánt átsülési fokot eléred.
    5. Végül vágd fel, szórd meg egy kevés durva sóval, és élvezd a Big Green Egg, az öntöttvas és a minőségi hús hármasát.

3. Öntöttvas serpenyőben sült kukoricakenyér

Hozzávalók:

    • 1 csésze kukoricaliszt
    • 1 csésze finomliszt
    • 1/3 csésze cukor
    • 1 teáskanál sütőpor
    • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
    • 2 tojás
    • 2/3 csésze író vagy joghurt
    • 1/3 csésze olvasztott vaj vagy olaj
    • 1/2 csésze kukorica (opcionális)
    • 1/2 csésze reszelt sajt (opcionális)

Elkészítés:

    1. Keverd össze a száraz, majd a nedves hozzávalókat.
    2. Az öntöttvas serpenyőt forrósítsd fel a grillen, kend ki olajjal vagy vajjal.
    3. Öntsd bele a tésztát, majd zárt fedő alatt, indirekt hőn (180–190°C) süsd 35–40 percig, míg aranybarna lesz.
    4. Vágd cikkekre, még melegen tálald.
Öntöttvas kiegészítők használata Big Green Eggben – tippek, előnyök, 3 recept

További praktikus ötletek és felhasználási lehetőségek

    • Braise, ragu, chili: Az öntöttvas serpenyő tökéletes lassú egytálételekhez: először pirítsd le a húsokat, majd az öntőlapon felszabaduló pörzsanyagban párold szaftosra az ételt.
    • Egészben sült kenyér: A Dutch Oven gőzben tartja a kenyeret, így kívül kérges, belül puha lesz az eredmény.
    • Halak és tenger gyümölcsei: A sima plancha lapon grillezhetsz akár lazacot vagy garnélát is, anélkül, hogy leragadna.
    • Grillezett zöldségek: Az öntöttvas grillrácson édesburgonya, cékla, gombák vagy padlizsán is elfér egyszerre – minden egyenletesen, szépen sül át.

A Big Green Egg öntöttvas kiegészítők nem csupán hasznos és tartós eszközök, de új szintre emelik a szabadtéri főzést. Legyen szó ropogós steakről, házi kenyérről vagy szaftos gulyásról, az öntöttvas biztosítja az ízek és textúrák tökéletes harmóniáját. Legfőbb előnyei a hőtartás, az ízfokozás, a sokoldalúság és az örök élet – ezért, ha hosszú távra tervezel a Big Green Egg-eddel, válassz öntöttvasat, és hozd ki belőle a maximumot minden alkalommal.

További ötletekért, tippekért és új receptekért keresd fel a www.greenegg.hu oldalt és kövess be minket Youtube csatornánkon is!