Kedvenc csülök receptünk Big Green Egg-ben készítve

Sütés, low&slow, Sertés | 2023. január 06.

Áttekintés

Előkészületek: 60 PERC

Elkészítés: 240 PERC

Adag: 3-4 FŐRE

Hozzávalók

  • Sertés csülök
  • 5-6 fej vöröshagyma
  • 5-6 db alma
  • 1 db paradicsom
  • 2 fej fokhagyma
  • 0,5 kg mangalica zsír
  • Fűszerek:
  • só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény, majoranna
  • Körethez:
  • sárga parázs burgonya
  • petrezselyem zöld 1 csokor
  • vaj 10 dkg
  • mangalica zsír 20 dkg
  • Fűszerek: só, bors ízlés szerint

Elkészítés

Kedvenc csülök receptünk

Mi a hentessel szoktuk kicsontoztatni első lépésben. Egy éles késsel beirdaljuk a bőrét (Én sosem szoktam… – András). Ezután sóval jól bedörzsöljük a csülkünk minden oldalát a bőrös és a húsos részeknél is. Borsot is teszünk rá, de ebből nem kell nagy mennyiség, csak meghintjük vele. Keresünk egy szép edényt, amiben el fog férni a csülök, és beletesszük. 10-12 gerezd fokhagymát a hús mellé teszünk 2-3 vöröshagymával együtt. Ezután mellé öntjük az egyik üveg sörünket (közben egyet megiszunk). Ne ráöntsük, ne mossuk le róla a sót, csak szépen mellé. Lefedjük az egészet, és legalább 24 órára a hűtőbe tesszük, hogy a hús magába szívja a sós, sörös levet és a fokhagyma finom ízét. Sütés előtt ezzel a páclével a húst fecskendő segítségével beinjektáljuk.

Amikor sütésre kerül a sor, beleteszünk az öntöttvas lábasba kb 6-7 fej vöröshagymát meg kb. ugyanannyi hámozott, gerezdelt almát 1 doboz sörrel leöntve, erre fektetjük a csülköt. A Big Green Egget indirekt módon állítjuk be 200 C-ra, a csülköt lefedve 2 órát, majd fedél nélkül kb 1,5-2 órát sütjük. A fedő nélküli időszakban kicsit alacsonyabb, 160-180 fokos hőmérsékleten. Még annyit hozzá kell tennünk, hogy az elején a csülköt bőrével lefelé tegyük a hagyma-alma ágyra, és amikor a fedőt levesszük, akkor fordítjuk a csülköt bőrével felfelé.

Vigyázat, függőséget okoz!