Kamado, Big Green Egg kérdések és válaszok – Kisokos – első rész

Használat | 2021. május 01.

A leggyakrabban feltett kérdések és válaszok a Big Green Eggről és a kamado sütőkről általában. Legfontosabb kiegészítők, begyújtás, faszén használat, füstölés, tisztítás és sok más témakörben gyűjtöttük össze kérdéseiteket, amiket meg is válaszolunk legjobb tudásunk szerint.

Big Green Egg

ismerd megig Green Egg és kiegészítőid nagyon könnyen használhatók, ha már tudod mi hogyan működik. Ahogy sok más dologgal kapcsolatban, itt is a gyakorlat teszi a mestert. Azonban találkozhatsz olyan problémákkal, amire hirtelen nem tudod a választ. Hogyan szabályozd a hőmérsékletet, melyik kiegészítők igazán szükségesek és miért füstöl annyira az EGG? Összeszedtünk a leggyakrabban feltett kérdéseket és a hozzájuk tartozó válaszokat, hogy a Big Green Eggben sütés valóban problémamentes legyen!

Minden a Big Green Eggről és kiegészítőiről

A Big Green Egg rengeteg kiegészítővel rendelkezik, így EGGed számtalan lehetőséget kínál arra, hogy különböző sütési technikákat és különleges elkészítési módokat is kihasználhass. De hogyan használd ezeket a kiegészítőket, és mik a legfontosabb alap tudnivalók? És pontosan mitől lesznek bizonyos kiegészítők olyan fontosak a kamado sütőhöz és mitől válik kvázi “kötelezővé” minden EGG rajongó számára. Lentebb minden kérdésre választ adunk.

Mik a legfontosabb alap kiegészítők a Big Green Egg kamado sütő mellé?

100%-ban természetes faszenünk, a gyújtókocka és a hamukaparó a legfontosabb kiegészítők, hogy elkezdhesd használni a Big Green Egged vagy bármilyen kamado sütőt. Továbbá nagyon fontos, hogy megfelelő alapokon álljon a sütő, így vagy egy integgrált kézi húzós állványt, vagy saját beépítés esetén az asztalba építéshez való lábat ajánljuk. Szeretnéd az EGGed minden képességét kiaknázni? A top 3 kiegészítők között kihagyhatatlan a convEGGtor indirekt sütőkő, az öntöttvas rács és a pizzakő. Ezekkel az indirekt sütés, a pirítás, a pizzasütés, a steak sütés és a kemenceként való használat is gyerekjáték lesz.

Minél gyakrabban használod a Big Green Egged, annál boldogabb leszel a széles kiegészítő portfólió láttán. Meg akarod könnyíteni a saját dolgod sütés közben? Segít egy szilikonos ecset, egy rácsemelő, hőálló kesztyű vagy a convEGGtor kosár, ezek használatával igazi profi lehetsz. Miközben sütsz, ne felejtsd el felfogni a lecsöpögő zsírokat és ételmaradékokat valamilyen csepegtető tálcával, így rengeteg tisztítást spórolhatsz meg. Végül pedig tartsd kirobbanó formában Big Green Egged rácstisztítóink egyikével, és használd a megfelelő méretű védőhuzatot, hogy minden időjárási körülmények között védve legyen kedvenc kültéri sütőd.

conveggtor indirekt sütőkő használata

Mikor használjam a teljes convEGGtort és mikor a félhold indirekt sütőkövet?

A convEGGtor és a félhold indirekt sütőkő is tulajdonképpen hőpajzsként funkcionál. Amikor ezeket használod, nem direkt módon sütsz az izzó parázs felett. Ezzel az indirekt sütési technikával a kerámia hővisszaverési tulajdonságait és a Big Green Egg formájának köszönhető speciális légkeringetését használod ki a sütés alatt.

A félhold indirekt sütőkő lehetővé teszi, hogy direkt és indirekt módon egyszerre süss a Tojásban. Így két különböző sütési technikát tudsz használni egyidőben. Használd a félhold indirekt sütőkövet a convEGGtor kosárral vagy az EGGspander készlettel együtt.

Választhatsz két darab félhold indirekt sütőkövet is, és használhatod a convEGGtor kosárral vagy az EGGspander készlettel együtt. Az indirekt sütési felület így kicsit nagyobb lesz, mint a hagyományos teljes convEGGtor esetében. Ez azt jelenti, hogy kevesebb levegő áramlik a kamado belsejében és hatol át a hőpajzson, így a teljes convEGGtor használatával összevetve alacsonyabb hőmérséklet is stabilan tartható. Ez a sütési mód a low and slow sütéseknél használatos.

Használhatom a pizzakövet/sütőkövet hőpajzsként, kvázi convEGGtorként?

Röviden: nem. A pizzakövet nem arra terveztük, hogy ugyanazt a célt szolgálja mint a félhold indirekt sütőkő vagy a teljes convEGGtor. Ahogy a neve is mutatja, a pizzakő/sütőkő elsősorban sütőfelületként használható: pizzasütésre, focaccia sütésre, kenyérlángos sütésére, kenyésütésre vagy tortasütésre. A pizzakövet/sütőkövet mindig egy hőpajzzsal együtt használjuk – legyen az a teljes convEGGtor vagy a félhold indirekt sütőkő – így létrehozva egy határvonalat az izzó faszén és a sütőkő/pizzakő között, amire az alapanyagokat, ételeket tesszük. Ha hőpajzs nélkül használod a sütőkövet/pizzakövet, a kő túlforrósodhat, így az éppen készülő étel alja könnyen megéghet.

Rövidebb sütések esetében, mint a kenyérlángos vagy pizza, használd előmelegítve a sütőkövet/pizzakövet. Hosszabb sütések esetén – mint torták, kenyér – jobb, ha hidegen teszed be a Big Green Egg kamado sütőbe a pizzakövet/sütőkövet, így biztosan nem fog az étel alja megégni.

pizza sütés kamado sütőben

Használhatom a convEGGtort sütőkőként/pizzakőként?

Nem, általában nem ajánlott és a legtöbb esetben nem is fog jól működni. Mivel a convEGGtor hőpajzsként működik ideális esetben az izzó faszén és az étel között, gyorsan nagyon forró lesz. Ennek eredményeképp a közvetlenül rajta készülő étel még azelőtt meg fog égni, mielőtt rendesen megsülne. Egy convEGGtort ajánlott hőpajzsként használni és az indirekt sütőkőre tett rácsra kell a pizzakőnek/sütőkőnek kerülnie, erre jön az épp készülő pizza, kenyérlángos, tortaforma vagy kenyér.

kiegészítők big green egg kamado csirketrón

Szeretnék további kiegészítőket vásárolni az alapok mellé, miket ajánlanátok?

Szeretnéd emelni a tétet vagy kibővíteni a sütőfelületet? Ezekkel a Big Green Egg kiegészítőkkel nem lesz többé hiányérzeted! Az öntöttvas serpenyő egy igazi séf kedvence és nagyon változatosan használható. Párolt hal zöldségágyon, egy szép szelet hús vagy egy csodás brownie (vagy más desszert) is készülhet benne. Nincs olyan, amit egy öntöttvas serpenyőben ne tudnál elkészíteni. Ha szeretnél más sütési technikákat is a kamado sütődben kipróbálni, ajánljuk a szénacél wokot vagy az öntöttvas lábasokat. Így könnyedén készíthetsz távol-keleti ételeket vagy ízletes ragukat, pörkölteket. Ha több sütőfelületre vágysz, próbáld ki az EGGspanderrendszert (L vagy XL mérethez) hogy a lehetőségek száma tényleg végtelen legyen! Hozd ki legtöbbet magadból és az EGGedből!

eggspander big green egg kiegészítő

Mit tudok elkészíteni egy Eggspander segítségével?

Találóbb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy mit nem. Állítsd kulináris kihívások elé magad és hozd ki a legtöbbet a Big Green Eggedből az 5 részes EGGspander készlet segítségével. Használd ki kreativitásod és a végtelen sütési lehetőségek tárházát!

Az 5 részes EGGspander készlet több (külön is kapható) részből áll, amiknek segítségével három szinten is süthetsz, ezek: az 1 részes convEGGtor kosár, 2 db félhold rozsdamentes rács és a 2 részes emelt rács.

A convEGGtor kosár az alap. Ez egyrészt az indirekt sütőkő vagy a szénacél wok tartójaként funkcionál, és erre építheted a következő szintet is. Az alapot úgy terveztük, hogy két különböző szinten is süthetsz rajta, vagy egymás mellett direkt és indirekt módon egyszerre. Például helyezz egy félhold indirekt sütőkövet a convEGGtor kosár alsó szintjére, fölé egy félhold rozsdamentes rácsos, mellé pedig egy félhold öntöttvas rácsot, így az öntöttvas rács oldalán direktben a faszén felett süthetsz, a másik oldalon pedig indirekt módon.

Kell még extra hely? Tedd a convEGGtor kosár tetejére a kétrészes emelt rácsot a hozzá tartozó rozsdamentes ráccsal együtt, így még több ételt készíthetsz egyidőben.

faszén big green egg kamado legjobb faszén

Faszén – a legjobb fűtőanyag kamado sütőhöz és Big Green Egghez

Minden sütés a megfelelő tüzelőanyaggal kezdődik. Az legjobb ízek kulcsa pedig a prémium minőségű faszén használata. A végeredmény részben a faszén minőségétől függ, azonban egy dolog biztos: a faszénen sült ételek íze utánozhatatlan. Ha találsz egy fél zsák maradék brikettet, jogosan merül fel benned a kérdés, miért ne használjam el a Big Green Eggemben? Lentebb elmagyarázzuk, hogy ez miért nem olyan jó ötlet és tippeket adunk arra is, hogyan töltsd újra faszénnel Big Green Egged.

Milyen típusú faszenet használjak?

Faszén több formában méretben és minőségben létezik. A Big Green Egghez mi a prémium minőségű természetes faszenet ajánljuk, ami azt jelenti hogy nincs benne hozzáadott kémiai anyag, ízfokozók vagy illat fokozók (igen, ilyen is van). Mert bizony nem minden ételnek áll jól a túlzott füstös íz. Ha mégis szeretnél játszani az ízekkel és a füsttel, használj füstölőfákat. A Big Green Egg kínálatában a “hagyományosokon” kívül találsz egzotikus fákból készült chipseket és csonkokat is, amivel még egy plusz fűszert csempészhetsz a készülő ételekbe.

Miért ne használjunk briquette-et kamado sütőben vagy Big Green Eggben?

A brikettet leginkább azért szeretik, mert ha egyszer begyulladt, akkor folyamatosan jól, ugyanazon a hőmérsékleten ég. Ez az előny inkább hátrány egy kamado sütő vagy Big Green Egg esetében. Mivel a brikett jól tartja azt a maximális hőt, amit elértünk vele begyújtás után – kombinálva ezt a Big Green Egg kivételes hőtartó képességével – nagyon nehéz lesz később szabályozni a Tojás belső hőmérsékletét. A faszén gyorsabban ég és gyorsabban is hűthető, mint a brikett, így könnyebb zárt térben a hőmérsékletét szabályozni. Továbbá sok brikettben vannak különböző hozzáadott anyagok, amik sok-sok hamuval járnak égés után, így a nap végén rosszabb légáramlással kell számolni. A másik hátránya a különböző hozzáadott anyagoknak, hogy nagyon kellemetlen illatuk van és ez a készülő étel ízét is negatívan befolyásolja. Végül azt sem szeretnénk, hogy ezek az adalékanyagok bekerüljenek a porózus kerámiába. Ezért inkább használj mindig természetes, prémium minőségű faszenet!

faszén feltöltés kamado sütő big green egg

Meddig töltsem a Big Green Egget faszénnel?

A Big Green Egg kerámia tűztere a faszén bölcsője. Általában azt tanácsoljuk, hogy minden új sütés esetén a tűztér tetejéig (fentről nézve a tűzgyűrű aljáig) töltsd fel a Big Green Egget faszénnel. Így a tűzgyűrű kellő távolságot biztosít a készülő ételek és az izzó faszén között normál beállítások mellett. Csak egy rövid sütésed volt és maradt még rengeteg faszén a Big Green Eggben? Semmi gond! A következő sütés előtt keverd át a hamukaparóval, hogy a kisebb darabok és a hamu leessen, és töltsd fel újra a tűztér tetejéig.

Mikor kell újratöltenem a faszenet és hogyan tegyem ezt?

Minden sütés előtt keverd át a faszenet a hamukaparó segítségével. A keletkezett, faszén között megbúvó hamu leesik a kerámia aljára, ezt az alsó szellőzőn keresztül ugyancsak a hamukaparóval tudod eltávolítani. Így mindig optimális légáramlás mellett süthetsz. Ha kell, töltsd fel a tűztér tetejéig faszénel az EGGet és már indulhat is a sütés!

Hogyan töltsem újra a faszenet sütés közben?

A sütés közbeni faszén feltöltés ritkán fordul elő, csak olyan esetekben amikor nagyon hosszan sütsz, vagy nem volt elég faszén az elején a Tojásban, vagy valamiért extrém magas hőmérsékletre van szükséged. Ha mégis előfordul, a már izzó faszenet told az egyik oldalra a hamukaparó segítségével, és öntsd a friss faszenet a másik oldalra. A tűz magától továbbterjed és begyújtja a friss faszenet is. Soha ne tedd a friss faszenet a már izzó szén tetejére. Így elfojtod a már meglévő tüzet és egyáltalán nem, vagy nem olyan gyorsan fog átizzani a frissen behelyezett szén. Ráadásul a magas hőmérsékletet a már izzó faszén alulra kerülése miatt lentre koncentrálod, így szerencsétlen esetben sérülhet is a kerámia.

faszén tisztítás faszéntartó kosár big green egg

Több sütés után sok kis darab faszén maradt az EGGben. Ezeket még használhatom? 

Túl sok kis darab faszén negatív hatással van a légáramlásra, így nehezebb és lassabb lehet a kívánt hőmérsékletre fűteni a Big Green Egget. Szedd ki a nagyon kicsi darabokat a tűztérből vagy hagyd teljesen elégni a faszenet a sütés végén.

Faszén begyújtás és a hőmérséklet beállítása kamado sütőben és Big Green Eggben

Minden sütés azzal kezdődik, hogy begyújtjuk a faszenet és a kívánt hőmérsékletre fűtjük fel a Big Green Egg kamado sütőt. Ezután akár celsius fok pontossággal állítható a Big Green Egg hőmérséklete. Persze eleinte ez gyakorlást igényel… Szeretnéd magasabb hőmérsékleten, vagy alacsonyabb hőmérsékleten használni az EGGed? Nem probléma! Lentebb elolvashatod, hogyan érheted ezt el és mi a megoldás, ha épp nem úgy sikerül valami, ahogy eltervezted. A végén pedig tökéletes ételeket fogsz készíteni!

faszén begyújtás kamado grill big green egg

Hogyan gyújtsam be a faszenet Big Green Egg kamado sütőben?

Mielőtt begyújtod a faszenet, nyisd ki az alsó és felső szellőzőket is teljesen. Tegyél a faszén telejére egy (vagy igény szerint több) gyújtókockát (vagy egyszerűen használd a Looftlighter elektromos grillgyújtóját). Ne ásd a faszén közé a kockákat! Aszerint válassz több, vagy kevesebb gyújtókockát, hogy milyen hőmérsékleten szeretnél sütni. Kisebb hőmérséklethez kevesebb gyújtókocka is elég. Gyújtsd meg a gyújtókockákat és hagyd nyitva a Big Green Egget 10-15 percig, amíg a gyújtókockák lángolnak. A nyitva hagyott kupola lehetővé teszi, hogy a begyújtáshoz elég levegő áramoljon be fentről. Ezt követően csukd le a kupolát, hagyd néhány percig melegedni és utána kezdd el állítani a hőmérsékletet.

hőmérséklet beállítása Big Green Eggben 2

Hogyan állítsam be a megfelelő hőmérsékletet Big Green Egg kamado sütőben?

A Big Green Egg belső hőmérséklete attól függ, mennyi oxigént kap a faszén. Több oxigén erőteljesebb égést jelent, ezáltal magasabb lesz a hőmérséklet. Ha kevesebb oxigén áramlik be, a hőmérséklet esni fog. Ez egy játék az alsó és felső szellőzőkkel, de 2-3 sütés után természetesnek fog hatni annak is, aki először használja. Az alsó szellőzővel adod meg a beáramló oxigén mennyiségét és a felső szellőző segítségével tudod a folyamatot fokra pontosan hangolni.

Mindig bizonyosodj meg róla, hogy a sütés előtt stabil a hőmérséklet. A hideg convEGGtor, hideg serpenyő, nagy darab hús könnyen okozhatja azt, hogy (átmenetileg) leesik a hőmérséklet. Például a convEGGtor behelyezésénél az esés átmenetileg 40-50 celsius fok is lehet. Mivel a hőmérséklet ilyenkor először leesik, aztán újra megindul felfelé, nehéz megmondani pontosan, hogy milyen beállításokat kell alkalmazni az alsó és felső szellőzők esetében. Itt is a gyakorlat teszi a mestert.

Hogyan kezeljem a hőmérséklet ingadozásokat, amit a kupola nyitogatása okoz?

Először is fontos, hogy a kupola annyit legyen zárva, amennyit csak lehet, és ne hagyd kinyitva hosszú időre. Így a Big Green Eggben lévő forró levegő áramlása optimális lesz, és az ételek egyenletesen, stabil hőmérsékleten sülnek. Így óvhatod meg a Big Green Egg tömítését is a legjobban. Ne aggódj, ha kinyitod a sütőt és leesik a hőmérséklet. A kupola elég hőt elnyelt már, és a visszaverődő hő és a beáramló extra levegő becsukás után hamar visszaemeli az eredeti szintre a hőmérsékletet, így ez az esés csak átmeneti.

nem emelkedik a hőmérséklet megfelelően kamado sütő

Nem emelkedik megfelelően a hőmérséklet. Mi lehet ennek az oka?

Több oka is lehet a Big Green Egg stagnáló vagy nagyon lassan emelkedő hőmérsékletének:

 • A tűztér nyitott része nincs egyvonalban az alsó szellőzővel. Így blokkolod a beáramló oxigén egy részét és sokkal lassabban fog emelkedni a hőmérséklet.
 • Túl sok hamu maradt az előző sütés vagy sütések után a faszén között. Ez is hátrányosan befolyásolja a beáramló oxigén sebességét, ezért mindig sütés előtt keverd át a bennmaradt faszenet a hamukaparóval, és távolítsd el a lehulló hamut az alsó szellőzőn.
 • Túl sok hamu maradt a tűztér alatt. Ez is gátolja az oxigén áramlását. Ezért rendszeresen távolítsd el a hamut az alsó szellőzön keresztül.
 • A tűztér lyukait eltömítette néhány kis darab faszén. Hagyd kialudni a faszenet és nézd meg, hogy a lyukak biztosítják a szabad légáramlást. Ha néha teljesen elégeted a faszenet, ez a probléma megelőzhető.
 • A kupola hőmérője nem a pontos hőmérsékletet mutatja. Ezért fontos időről-időre forró vízben kalibrálással ellenőrizni.

A hőmérséklet túl magas a Big Green Eggben. Hogyan tudom lejjebb vinni a hőmérsékletet?

Mivel a Big Green Egg speciális kerámiája remek hőtartó képességgel rendelkezik, ezért sokkal könnyebb felfelé állítani a hőmérsékletet, mint lefelé. Van azonban egy trükk, hogy hogyan lehet elősegíteni a hőmérséklet csökkentését. Tegyél be egy hideg convEGGtort vagy sütőkövet/pizzakövet, így akár azonnal csökken a hőmérséklet (mivel egy hideg tárgyat teszel az EGGbe). A convEGGtor behelyezése akár 40-50 celsius fokos csökkenést is eredményezhet. Ha a pizzakővel együtt teszed be, még pár 10 fokkal ezt megnövelheted. Ezzel egyidőben zárd kisebbre az alsó és felső szellőzők nyílását is. A kevesebb beáramló oxigén miatt kevésbé fog izzani a szén, és lassan el fog kezdeni csökkenni a hőmérséklet. Amikor elérted a kívánt hőmérsékletet, kiveheted a pizzakövet és a convEGGtort, ha szeretnéd. Vigyázz a nyitáskor felcsapható lángcsóvákkal, amikor berakod és kiveszed ezeket a kiegészítőket.

nyitáskor felcsapódó lángok

Hogyan előzhetem meg az esetlegesen nyitáskor felcsapó lángokat?

Ilyen leginkább akkor fordulhat elő, ha magasabb hőmérsékleten sütsz és hirtelen nagy mennyiségű oxigén áramlik be. Például ha gyorsan nyitod ki a Big Green Egg kupoláját. Szokj rá, hogy mindig először 3-5 cm rést nyitsz a kupolán, kicsit beengeded a hideg levegőt, és csak utána nyitod ki teljesen. De a  lényeg, hogy mindig figyelj oda nyitáskor!

Hogyan állítsam be, hogyan kalibráljam a hőmérőt?

Előfordulhat, hogy idővel nem fog pontosan működni a hőmérőd. Viszont ne csüggedj, ez a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy elromlott. Beállíthatod kézzel, ehhez először csak vedd ki a kupolából. Lógasd bele forrásban lévő vízbe (két hurkapálca a segítségedre lehet) majd nézd meg, hogy 100 celsius fokot mutat-e. Ha nem, a hátulján található csavarral állíthasz rajta. Ezután jeges vízben is nézd meg, hogy 0 celsius fokot mutat-e a hőmérőd. Addig ismételd ezt a procedúrát, amíg az ismételt forró vizes mérésnél pontosan 100 fokot mutat.

füstölőfák csonkok és füstölő deszkák használata

Jó füst és nem kívánt füst – füstölőfák és csonkok

Faszén használatával kellemes füstös ízt adhatsz az ételeknek. Sütöttél már almás pitét Big Green Egg kamado sütőben? Annyira jó íze van, hogy ha egyszer kipróbálod, nem is akarod majd máshogy sütni. A Big Green Egg egy tökéletes választás olyan sütésekhez, amikor kicsi, de mégis füstös ízt szeretnél adni az ételekhez. A meleg füstben készült ételek karakterisztikus aromája és csodálatos íze mindenkit lenyűgöz. De milyen füstölőfát használj a különböző ételekhez, hogyan válaszd ki a megfelelőt? Hogyan működik a füstölő deszka és melyik íz illik legjobban melyik ételhez? És mi történik akkor, ha valamiért olyan füst száll fel a kéményből, amit nem szeretnél? Segítünk minden füsttel kapcsolatos kérdésedre választ adni, mert ha megvannak az alapok, bátran kísérletezhetsz tovább!

Mi a különbség a füstölőfák fajtái között és mikor melyiket használjam?

Ahhoz, hogy a Big Green Eggben füstölni tudj, csak füstölőfára van szükséged. Plusz a legtöbb esetben kelleni fog egy convEGGtor indirekt sütőkő is. Amikor füstölőfát adagolsz a faszénhez, füst képződik és ez aromát, ízeket ad hozzá a készülő ételhez. Használj füstölő chipset vagy csonkot nagyon kicsi apríték vagy fűrészpor helyett.

A füstölő fa chips kisebb darab fákból áll, amiket jellemzően 30 percnél rövidebb füstöléshez használunk. Használd akkor, ha nem kell órákig sütnöd az ételt, vagy ha csak egy kicsi füstös aromát szeretnél. Például amikor halat vagy szárnyasokat füstölsz. De kuszkusz készítésénél is megbolondíthatod a végeredményt.

A füstölő fa csonkok nagyobb darabok, amiket jellemzően hosszabb sütésekhez használunk, mert több időn keresztül adják le a kívánt füstöt. A csonkok méretének köszönhetően nem kell sütés közben újratölteni füstölőfával az EGGet. Nagy darab húst füstölsz, mint például egy jó kis marhaszegy vagy sertés oldalas? Ebben az esetben használj csonkot a sütésnél, ez a legjobb választás.

sütés füstölő deszkával

Hogyan süssek füstölő deszkával?

Csonkok és apríték mellett használhatsz deszkát is füstös eredmény eléréséhez bizonyos ételeknél. Tedd a beáztatott deszkára az ételt és lágy, mégis csodálatos füstös íz lesz a végeredmény. Tökéletes lazachoz vagy más halakhoz, gombákhoz, gyümölcsökhöz vagy kacsamellhez. Kétféleképpen használhatod a grill deszkákat: 

 • Sütés és párolás: tedd az előzőleg beáztatott deszkát a rácsra. A deszkából kiáramló gőz segít felvenni az ételnek az édes cédrusfa ízt.
 • Füstölés és pirítás: hagyd megszáradni a beáztatott deszkát a rácson és utána tedd rá az ételt. A cédrusfa alja meg fog pirulni, így átadva a füstös ízt a készülő ételnek.

Melyik füstölőfa melyik ételhez illik a legjobban?

A felhasznált füstölőfa csonk vagy chips fajtája természetesen hatással van a végeredményre. Mivel rengeteg fajta füstölőfa van, te határozod meg, hogy milyen ízt szeretnél hozzáadni a készülő ételhez. Néhány fajta intenzívebb füstös ízt ad, mint a többi. Mások ideálisak húsokhoz, megint mások pedig inkább halakhoz. Adunk pár tippet, hogy mire figyelj és milyen alapszabályokat érdemes követni, de hangsúlyozzuk, hogy minden ízlés dolga!

 • Alma természetesen édes ízzel: halak, tenger gyümölcsei, sertés, fehér hús és szárnyasok, csirke és pulyka.
 • Cseresznye enyhe gyümölcsös ízzel: halak, bárány, vadhúsok, kacsa és marha. Egy igazi mindenes.
 • Pekán gazdagon lágy ízzel: halak, szárnyasok, marha és sertés. Különösen jól illik fűszeres füstölt ételekhez, például általában az összes klasszikus amerikai BBQ ételhez.
 • Hickory erőteljes, fűszeres ízzel: vörös húsok, pulyka, csirke és vadhúsok, de gyümölcsök és magvak füstöléséhez is ideális.
 • Mesquite finoman aromás, fűszeres ízzel: vadhúsok, steak és fűszeres sertéssültek. Gyakran használjuk pulled porkhoz és marhaszegyhez is.

Miért füstöl annyira a kamado sütőm és mi okozhatja ezt?

A nem kívánt füst (amit nem szándékosan generáltál füstölőfa hozzáadásával) oka lehet rosszabb minőségű gyújtókocka és/vagy faszén, de lehetnek más okai is. Például a sütés közben lecsöpögő zsír. Az első reakciód akár az is lehet, hogy bezárod a felső szellőzőt, de akkor a füst a tojáson belül marad, míg egyébként az lenne a cél, hogy minél gyorsabban megszabadulj tőle. Mert ez lesz az a füst, ami a nem kívánt, kellemetlen füstös ízt adja az ételeknek. Így inkább az alsó szellőzőt csukd be, így megszűnik a levegő utánpótlása, és nyisd ki a felső szellőzőt, hogy minél gyorsabban kirepülhessen a füst. A kerámia által elnyelt hő, az arról a visszaverődő hő és az átforrósodott rács elég hőt fog adni ahhoz, hogy befejezd a grillezést, még akkor is, ha kicsit átmenetileg leesik a hőmérséklet. Amikor grillezést befejezted, tisztítsd meg a rácsot és hagyd még 10 percig a faszenet égni, mielőtt elzárod teljesen az alsó és felső szellőzőket. Így elégeted a lecsöppent zsírokat és az ételmaradékokat és tiszta faszénnel kezdheted a következő sütést.

big green egg kamado tisztítása

Tisztítás és karbantartás

A Big Green Egg egy életre szól. És ha karbantartod, sok-sok csodás emléket és élményeket szerez a következő generációnak is. De ugyanilyen fontos, hogy az ételeid is jobb ízűek lesznek, ha tiszta és karbantartott EGGben sülnek. Adunk néhány tippet, hogy tartsd formában az EGGed, hogy ugyanolyan csillogó maradjon, mint újkorában. Vigyázz rá!

Minden sütés után tisztítanom kell az EGGet?

Van néhány dolog, amit minden sütés után érdemes megcsinálni. Szerencsére, ez tényleg csak néhány percig tart. Minden használat után tisztítsd meg a rácsot. Ez nagyon könnyű, ha még forró a rács. Az öntöttvas kiegészítőket érdemes minden használat után zsiradékkal bekenni, elég hozzá egy konyhai törlőkendő és egy kis növényi olaj. A kerámia külső oldalát kis nedves kendővel érdemes tisztán tartani, ha ezt is akkor csinálod, amikor az EGG még meleg, olyan lesz sokáig, mintha most vitted volna haza.

A Big Green Eggem belső része tiszta fekete. Ki kell égetnem nagyon magas hőmérsékleten amíg fehér nem lesz újra?

Nem, ez egyáltalán nem szükséges. A “clean burn”, vagyis a tisztára égetés teljesen felesleges és egyben ellenjavalt. Ha túl gyorsan melegíted az EGGet extrém magas hőmérsékletre, az a fire ring sérüléséhez vezethet, így jobb elkerülni. A Big Green Egged néhány használat után ígyis-úgyis fekete lesz belül, ez teljesen normális. Utána jobban fog működni, és stabilabban tudod tartani a hőmérsékletet is.

Ha túl sok zsíros hús sütésed volt mostanában és ez kicsit meglátszik az EGG belsején is, lassan melegítsd fel körülbelül 250 celsius fokra hogy közben elégesd az étel és zsír maradványokat. Amikor így tisztítod az EGGet, alkalmanként a kupola belső felét is áttakaríthatod egy fém kefével. De nem lesz fehér, és nem is szükséges, hogy az legyen.

conveggtor beef jerky tisztítás

Hogyan szabaduljak meg a convEGGtor indirekt sütőkőre égett étel maradványoktól?

Megelőzheted, ha csepegtetőtálcát vagy alufóliát használsz a convEGGtoron. Így a zsír vagy ételdarabok a csepegtetőtálcára esnek és a convEGGtor szép tiszta marad. Ha nem használsz csepegtetőtálcát és koszos lesz a convEGGtor, akkor még meleg állapotában próbáld meg letakarítani. Makacs szennyeződések ellen ajánlott fordított helyzetben berakni a convEGGtort, és leégetni a maradékot körülbelül 250 celsius fokon egészen addig, amíg már nem füstöl az EGG. Ezután még egyszer töröld át, és a convEGGtor készen is áll a következő menetre.

Penész van a kamado sütőmben. Miért van ez és hogyan távolíthatom el?

Ha egy darabig nem használod a Big Green Egged, az ételmaradékok és a magas páratartalom miatt penész is keletkezhet. Ha ez az eset áll fenn, melegítsd fel 180 celsius fokra a Big Green Egged és körülbelül 15 percig hagyd ezen a hőmérsékleten sütés előtt. Így minden penészt és baktériumot biztonságosan eltávolíthatsz. Ezután mindig töröld és tisztítsd át a rácsot a sütések után, hogy ne maradjon maradék a tojás belsejében. Amikor a faszén teljesen kialudt, nyisd ki az alsó és felső szellőzőket, ha egy darabig biztosan nem használod az EGGet, így nem alakul ki benne magas páratartalom.

Hamarosan érkezik a második rész, az ott fellelhető kérdések és válaszott között már a konkrét sütésekre koncentrálunk!