Mi is az a kamado?

Használat | 2021. július 09.

Hogyan működik egy kamado barbecue sütő?

A kamado nem egy szokványos barbecue sütő. Erőssége az ovális, tojás alakjában és légáramlás szabályozásának lehetőségében rejlik. A kerámia kamadók előnye az anyagukban is jelentkezik, ami egyszerre szigetel és vissza is veri a hőt.

 

A kupolát be kell zárni sütés közben. Ezt minden forgatás, mozzanat után meg kell tenni, és minden sütési technikára igaz. Amint zárva van a kupola, a kamado alakja miatt beindul a hőáramlás. Mivel csak egy kis levegő tud elszökni, a hő kering a sütőben az étel körül, egy kicsit úgy, mintha egy faszenes légkeringetős sütőnk lenne. A kupola lezárásával biztosítható, hogy minél kevesebb hő szökjön el és hogy a kerámia barbecue sütőnk a kívánt hőmérsékletet tartsa végig. Így könnyen kontrollálható a sütési folyamat.

Mi is az a kamado?

A kamado sütő előnyei és hátrányai

Ha már van kamado sütőd, tudod mik az előnyei és hogy megéri a befektetést. Utánozhatatlan ízt ad az ételeknek, egyenletesen süt és finom szaftos húsokat vehetsz le a rácsról. Ha kerámia kamado sütő beszerzésén gondolkodsz, ajánljuk hogy készíts egy előnyök és hátrányok listát. A legnépszerűbb méreteink, mint a Large és az XLarge sokkal nehezebbek, mint egy hagyományos barbecue sütő. Ez problémát okozhat, bár a görgős állvány ezekből sokat megoldhat. Nyilvánvaló, hogy egy kamado sütő egyben befektetés is, de egy kamado sütővel sokkal több mindent tudsz elkészíteni, mint egy hagyományos barbecue sütővel. Grillezhetsz, süthetsz, főzhetsz, párolhatsz és piríthatsz, természetesen a low and slow sütés mellett.

 

Aggodalommal tölt el, hogy a kerámia törékeny lehet? Mindig olvasd el a garanciális feltételeket! Ez minden márkánál különböző. A Big Green Egg esetében limitált élettartam garanciát adunk az anyagra és a kerámia alap alkotórészekre. A kerámia a legfontosabb, mert ez veri vissza hőt, fontos szigetelő szerepe van, így a faszén fogyasztás is sokkal kisebb lesz mint egy hagyományos barbecue sütő esetében. Ezek az előnyös tulajdonságok együtt teszik lehetővé, hogy a hőmérsékletet pontosan tudd szabályozni, így nagyon könnyű a használata.

Mi is az a kamado?

Mi a kamado maximális sütési hőmérséklete?

A Big Green Egg nem csak a pontos hőmérséklet szabályozást teszi lehetőve, de 70-tól 400 celsius fokig terjedő skálán süthetsz. Igazság szerint ennél jóval magasabb hőmérséklet is elérhető, de nem nagyon van rá szükéség, és sérülhet a kerámia kupola és base közötti szigetelés is. Szeretnél ropogós tésztájú pizzákat sütni magas hőmérsékleten? Gyújtsd be a faszenet a szellőzők teljes nyitásával. Így a beáramló oxigén teszi a dolgát, a faszén intenzívebben izzik és a hőmérséklet megemelkedik. Ha low and slow sütéssel szeretnél például pulled porkot sütni, kisebbre nyisd a szellőzőket, fogd vissza az oxigén áramlását és így alacsonyabb hőmérsékleten süthetsz. Hamar rá fogsz jönni, hogy milyen könnyű a kamado hőmérsékletét szabályozni.

Mi is az a kamado?

Hozd ki a legtöbbet a kamado sütődből a kiegészítők segítségével

A kiegészítők nem kötelezők, de ezzel még jobban kihasználhatod a kamado adta lehetőségeket. Az izzó faszén és az étel között létrehozhatsz egy falat a rács alatt, ezt hívjuk indirekt sütésnek. Ehhez szükséged lesz egy indirekt sütőkőre. Ez a tökéletes felállás egy ropogós kenyér, egy ízletes pite vagy egy lassan sült étel elkészítéséhez. Ha a rácsra még egy pizzakövet is teszel, a kamado sütőd kemencévé változik és tökéletes pizzát süthetsz benne. Vagy mit szólsz egy kenyérlángoshoz?

 

Ha szeretnél főzni vagy pörköltet készíteni, egy jó hőálló edény nélkülözhetetlen, például egy öntöttvas lábas. A füstöléshez pedig füstölőfa chipsekre vagy csonkokra lesz szükséged.

 

Grillezhetsz a normális rozsdamentes rácson, de az igazi grill mesterek öntöttvas rácsot használnak a tökéletes rácsminta érdekében. Rengeteg kiegészítővel dobhatod fel a kamado sütődet, hogy még változatosabb ételeket készíthess.

Mi is az a kamado?

Milyen méretű kamado sütők léteznek?

Mielőtt a kamado sütő vásárlásáról döntesz, fontos hogy meghatározd mire fogod használni. Szeretsz utazni és tervezed azt is, hogy magaddal viszed amikor csak lehet? Akkor valószínűleg valamelyik kisebb modell lesz a megfelelő. Vagy esetleg a kerti konyhád fő attrakciója lesz, nagy családod van és gyakran hívsz vendégeket is? Akkor a Medium, Large vagy XLarge modellekben gondolkodj, mert sokkal nagyobb tered lesz ezekben. Ha még ez is kevés, és úgy gondolod egy hatalmas sütőfelületre van szükséged, profi használatra szánod a kamado sütőt, eseményekre jársz vagy csak egyszerűen óriási kerti konyhát szeretnél? Akkor a 2XL méret lesz a tökéletes. Ha nem vagy biztos a dolgodban, gyere be hozzánk vagy viszonteladóinkhoz, és kérj tanácsot!

Mi is az a kamado?

Miért különleges kamado a Big Green Egg?

Meggyőzted magad, hogy kell egy kamado az életedbe? Akkor természetesen a legjobbat szeretnéd. A megbízhatóság, a könnyű használat rettentően fontosak, és ehhez hasonlóan a márka mögötti háttér, szerviz, képviselet is. A Big Green Egg, mint a kamado sütők pionírja minden ilyen feltételt teljesít. A Big Green Egg 1974 óta létezik és a kategóriájában egy fogalom. Ez az egyetlen kamado sütő, amely egy ultramodern, világszínvonalú gyárban készül Mexikóban, és NASA technológián alapuló kerámiából készül. A különleges kerámia és az ezt védő, időjárásálló dupla rétegű bevonat felelős a Big Green Eggek különösen magas szigetelő tulajdonságáért. Ettől a kamado egyedülállóan gazdaságos a faszén használat terén és a külső hőmérsékletektől is függetlenül használható. A tojás belső hőmérséklete is nagyon stabil lesz.

 

A felépítés, gyártás és az utánozhatatlan kerámia együtt adja a Big Green Egg hosszabb élettartamát és könnyebb használhatóságát összevetve a többi kamadoval. Mindegy, hogy milyen gyakran használod a Big Green Egget, a termék minősége 100%-ban garantált!